ZES is een Belgische commerciële televisiezender. De zender startte op 6 oktober 2016. De eigenaar van ZES is SBS Belgium waar ook de zenders VIER en VIJF toe behoren. ZES richt zich voornamelijk tot het uitzenden van oudere, succesvolle series gecombineerd met nieuwe series. Verder zijn er regelmatig marathonuitzendingen waarbij een seizoen van een bepaalde serie achtereenvolgens wordt uitgezonden.[1][2][3]

Geschiedenis

Op 14 juni 2016 maakte SBS Belgium bekend een derde zender te starten naast de bestaande zenders VIER en VIJF, namelijk ZES.[4][2] Het uitzendschema zal bestaan uit vooral Amerikaanse series, sitcoms en films voor het hele gezin. De zender wordt toegevoegd omdat de zenders VIER en VIJF meer en meer een Vlaamse invulling krijgen. De zender mikt op dezelfde commerciële doelgroep als zenders als VIER en VTM. SBS Belgium wil hiermee de film- en serieliefhebber blijven bedienen met een gevarieerd aanbod dat complementair is aan de andere zenders. Op 14 september 2016 werden de startdatum- en uur (6 oktober om 18 uur) en het zendschema bekendgemaakt, dat bestaat uit films op vaste momenten, series op vaste dagen of marathonuitzendingen. De zender haalde in 2018 2,7% marktaandeel.

Ontvangst

ZES is te ontvangen via alle digitale televisieaanbieders in Vlaanderen en Brussel. Sommige aanbieders zoals Proximus en Telenet verdelen ook een high-definition-feed van de zender. In tegenstelling tot de zusterzenders VIER en VIJF zendt ZES niet analoog uit.

Programma's

Dit is een klein overzicht van de verschillende programma's die zijn uitgezonden op ZES:

Externe link