De Yale-universiteit (Yale University) is een van de hoogst aangeschreven particuliere universiteiten van de Verenigde Staten.

Geschiedenis

De universiteit werd in 1701 in gesticht als de Collegiate School. De oprichter was Abraham Pierson, tevens de eerste rector. In 1716 werd de school verplaatst naar New Haven en, met de genereuze giften van , kreeg de school in 1718 de naam Yale College.

In de loop der tijd breidde de school uit en meerdere studies werden toegevoegd. In 1887 werd de benaming Yale College veranderd in Yale University en de instelling bleef door de jaren heen academische opleidingen toevoegen. Yale omvat een College, een Graduate School of Arts and Sciences en tien zogenaamde Professional Schools. De universiteit heeft meer dan 11.000 studenten.

De Yale Law School is de hoogst gerangschikte rechtenfaculteit in de Verenigde Staten.

Yale is een van de acht universiteiten van de befaamde Ivy League, waartoe ook Harvard behoort.

Yale is ook bekend vanwege het genootschap Skull and Bones.

Bekende alumni en medewerkers

Wetenswaardigheden

  • In 2017 werd bekend dat Yale de naam van het Calhoun-college (vernoemd naar de Amerikaanse vice-president John Calhoun) ging wijzigen en dat computerprogrammeur Grace Hopper de nieuwe naamgever werd. Calhoun stond als vice-president en minister positief tegenover de slavernij. In de bekendmaking van de naamswijziging (na langdurige protesten van studenten) verklaarde Peter Salovey, de voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, dat die principes niet meer strookten met de inzichten van de universiteit.[1]

Externe link

Zie de categorie Yale University van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.