Xander van der Wulp (Delft, 11 oktober 1974)[1] is een Nederlands politiek verslaggever en duider, die werkzaam is bij de NOS.

Van der Wulp studeerde Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Op zeventienjarige leeftijd verrichtte Van der Wulp al zijn eerste werkzaamheden voor de NOS. Zijn vader Gerard van der Wulp was in die periode hoofdredacteur van het NOS Journaal. Tijdens zijn studie kwam Van der Wulp te werken bij de NOS in verschillende functies op de redactie, in de regieruimte en bij productie. Daarna ging hij voor zijn afstuderen stage lopen bij CNN in Washington, terwijl hij ook werkzaam bleef bij NOS.

In 2000 kwam Van der Wulp fulltime in dienst bij de NOS. Voordat hij in 2008 politiek verslaggever in Den Haag werd, is hij onder andere buitenlandredacteur, eindredacteur televisie en hoofd van de 24 uurs-redactie (internet, teletekst en het radionieuws).[2][3]

Vanaf 1 januari 2014 is Van der Wulp de politiek duider voor de ochtend- en middagjournaals van de NOS en is hij vaste vervanger van Ron Fresen, die deze functie voor de avondjournaals vervult.

Samen met Joost Vullings maakt Van der Wulp de podcast waarin zij elke vrijdag de Haagse week doornemen met analyses, geruchten en voorspellingen over de politiek.