Wim Emile Jules Opbrouck (Bavikhove[1], 5 februari 1969) is een Vlaamse acteur, zanger en presentator van televisieprogramma's.

Biografie

Theater

Opbrouck werd opgeleid bij Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Nadien startte hij zijn carrière in het theater bij de Blauwe Maandag Compagnie en speelde er onder meer in de theatermarathon ‘Ten Oorlog’. De compagnie veranderde later in het Toneelhuis, waar Opbrouck deel werd van de vaste artistieke kern. Daarnaast speelt Opbrouck ook voor Toneelgroep Maastricht en was hij twaalf jaar ensemblelid bij NTGent waar hij van 2010 tot 2015 ook artistiek directeur was.

Opbrouck stond zelf aan de basis van vele theaterproducties. Samen met Wilfried De Jong maakte hij de eigen productie ‘We Free Kings’. Met Frank Van Laecke en Alain Platel maakte hij ‘En Avant Marche’, een muzikale voorstelling met fanfare en dans die onder andere in Londen, Parijs, Sevilla en Berlijn werd opgevoerd.

Televisie en film

Opbrouck had komische hoofdrollen in ‘In De Gloria’ en ‘Het Eiland’ van Jan Eelen. Daarnaast had hij ook serieuzere rollen in ‘Windkracht 10’, ‘De Ronde’, ‘Salamander’, ‘In Vlaamse Velden’ en ‘Tytgat Chocolat’. Opbrouck speelde tevens in langspeelfilms zoals ‘Bowling Balls’, ‘Ventoux’, ‘Café Derby’ en ‘’. Voor de laatste film kreeg hij in 2018 een Gouden Kalf voor de beste bijrol.

Met Jean Blaute en Michiel Hendryckx trok hij in het Canvasprogramma De bende van Wim met de moto rond Europa. Opbrouck presenteert sinds 2017 ook het bakprogramma Bake Off Vlaanderen op VIER, wat hem in 2018 de publieksprijs van de Grote Prijs Jan Wauters opleverde.

Muziek

Als muzikant speelt Opbrouck in De Dolfijntjes, een West-Vlaamse muziekgroep die hij oprichtte met studiegenoot Wim Willaert. Hij combineerde het acteren en het musiceren in , waarmee hij samen met oude tv-deuntjes in een nieuw jasje steekt. In 2003 en 2018 trokken Reuman en Opbrouck langs Vlaamse theaters met deze show.

Anders

Opbrouck was artistiek intendant van ‘’ die de 30.000ste Last Post in de verf zette. Met ‘Peace to the World’ zette hij met een grootse muziekmarathon een punt achter , de noemer voor alle culturele projecten rond de Eerste Wereldoorlog.

Filmografie

Presentatie

Televisieseries

Films

Zie de categorie Wim Opbrouck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.