Het Walt Disney World Resort, in de volksmond bekend als Walt Disney World of Disney World, is een vakantieresort in de buurt van Orlando, Florida in de Verenigde Staten. Het is de grootste en meest bezochte amusementsbestemming van Florida. Het eerste deel van het resort, attractiepark Magic Kingdom, werd in 1971 geopend. Anno 2020 trekt het resort jaarlijks minstens 50 miljoen bezoekers. Het resort bestaat uit vier attractieparken, twee waterparken, diverse uitgaansgelegenheden, een winkelcentrum, 27 Disney-hotels, 9 partner hotels, een camping en diverse sportterreinen. Alle onderdelen zijn onderling verbonden met een uitgebreid wegennetwerk bestaand uit een aantal verkeersknooppunten, twee monoraillijnen, drie gondelsystemen, diverse watertaxi's, een aantal veerboten en tientallen buslijnen. Het resort heeft een oppervlakte van 101 km2 en is daarmee net iets groter dan de Nederlandse stad Utrecht. Er werken 77 duizend mensen in het resort.

Geschiedenis

Aankondiging van het Walt Disney World Resort op een persconferentie in 1965, door o.a. Walt Disney

Na de opening van Disneyland in Californië in 1955 wilde Walt Disney een tweede, groter park laten bouwen. In 1959 begon hij met het zoeken van een locatie. Hij kocht een stuk land in Lake Buena Vista met een oppervlakte van 101 vierkante kilometer. Dat hele gebied is gebruikt om Walt Disney World op te bouwen.

Op 1 oktober 1971 opende Walt Disney World met het Magic Kingdom in Florida haar deuren. Walt Disney was toen zelf al overleden, zijn broer Roy nam het van hem over. Oorspronkelijk zou het resort Disney World heten, maar als een eerbetuiging aan zijn broer, stond Roy Disney erop dat het resort Walt Disney World werd genoemd.

Later werd het Walt Disney World Resort steeds verder uitgebreid met andere themaparken, waterparken en hotels.

Incidenten

Zie Lijst van pretparkongelukken in het Walt Disney World Resort voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Onderdelen

Themaparken

Het Walt Disney World Resort bevat 4 attractieparken. In volgorde van opening zijn dit het Magic Kingdom, Epcot, Disney's Hollywood Studios en Disney's Animal Kingdom. Voorheen bevond zich in het resort tevens een indoor attractiepark, . Dit park werd in 2017 gesloten en afgebroken.

Magic Kingdom

Zie Magic Kingdom voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Magic Kingdom is een park dat zich qua thema richt op de romantiek rondom het verleden, de toekomst en de fantasie. Dit thema wordt uigedragen middels vijf verschillende themagebieden, elk met hun eigen attracties, shows, horecagelegenheden en souvenirwinkels: Main Street, U.S.A., Adventureland, Frontierland, , Fantasyland en Tomorrowland. In het park zijn enkele bekende Disney-attracties te vinden, waaronder Pirates of the Caribbean, Splash Mountain, Big Thunder Mountain Railroad, Haunted Mansion, "it's a small world" en Space Mountain. Het park lijkt qua opzet het meest op de verschillende Disneylands wereldwijd, die op hun beurt weer geïnspireerd zijn door het model van het Disneyland Park in Anaheim. Magic Kingdom is het park met de hoogste bezoekerscijfers van het resort.

Epcot

Zie Epcot voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Epcot is een park waarvan het thema zich oriënteert rondom menselijke prestaties (waaronder cultuur en technologie) en een hoopvolle blik op de toekomst. Dit thema wordt uitgedragen middels twee grotere themagebieden, elk met hun eigen attracties, shows, horecagelegenheden en souvenirwinkels: en World Showcase. Future World en World Showcase zijn op hun beurt weer onderverdeeld in enkele paviljoens (7 paviljoens in Future World; 11 paviljoens voor World Showcase), waarbij de paviljoens voor World Showcase 11 verschillende landen representeren. In het park zijn attracties te vinden zoals Spaceship Earth, Soarin', Test Track, Frozen Ever After en The American Adventure. Daarnaast bevat het park een uitgebreid aanbod van restaurants en souvenirwinkels, voornamelijk te vinden in de 11 landen in World Showcase. Midden in het park ligt een groot meer, waarop vuurwerk-, water- en lasershows worden opgevoerd.

Disney's Hollywood Studios

Zie Disney's Hollywood Studios voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney's Hollywood Studios is een park dat zich thematisch richt op het maken van films en televisie in een nostalgisch Hollywood "that never was and always will be." Dit thema wordt uitgedragen middels zes verschillende themagebieden, elk met hun eigen attracties, shows, horecagelegenheden en souvenirwinkels: , , , Star Wars: Galaxy's Edge, Toy Story Land, en . In het park zijn attracties te vinden zoals Rock 'n' Roller Coaster Starring Aerosmith, The Twilight Zone Tower of Terror, en Toy Story Mania!. Daarnaast bevat het park een uitgebreid aanbod van entertainment, zoals shows en spektakels als de slotshow , die wordt opgevoerd in een theater dat iets van het park verwijderd ligt.

Disney's Animal Kingdom

Zie Disney's Animal Kingdom voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney's Animal Kingdom is een park dat zich qua thema richt op de waarde van en het behoud van natuur. Speciaal wordt daarbij aandacht besteed aan dieren uit het verleden, heden en de fantasie. Dit thema wordt uitgedragen middels zeven verschillende themagebieden, elk met hun eigen attracties, shows, horecagelegenheden en souvenirwinkels: , , Pandora - The World of Avatar, , , en . In het park zijn attracties te vinden zoals Avatar Flight of Passage, Kilimanjaro Safaris, Kali River Rapids, Expedition Everest en DINOSAUR. Daarnaast zijn in het park verschillende dierenverblijven te vinden: Disney's Animal Kingdom is het enige Disneypark dat ook dienst doet als dierentuin. Midden in het park ligt een groot meer, de Discovery River, waarop de avondshow wordt opgevoerd.

Waterparken

Het Walt Disney World Resort bevat 2 waterparken. In volgorde van opening zijn dit Disney's Typhoon Lagoon en Disney's Blizzard Beach. Voorheen bevond zich in het resort tevens een derde waterpark van kleinere schaal, Disney's River Country. Dit park werd in 2001 gesloten, maar bevindt zich nog steeds op het resort.

Disney's Typhoon Lagoon

Zie Disney's Typhoon Lagoon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney's Typhoon Lagoon is een park dat zich qua thema richt op een gebied dat het slachtoffer is geweest van een tropische cycloon. Dit thema wordt uitgedragen middels drie verschillende gebieden, elk met hun eigen glijbanen, zwembaden, horecagelegenheden en souvenirwinkels: Typhoon Lagoon, Mount Mayday en Hideaway Bay. In het midden van het park is het grote zwembad Typhoon Lagoon Surf Pool te vinden. In het waterpark zijn verder enkele glijbanen en attracties te vinden zoals , en . Het park wordt omsingeld door de Castaway Creek, een lazy river waarin men op een langzaam tempo op een rubberen band kan drijven.

Disney's Blizzard Beach

Zie Disney's Blizzard Beach voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney's Blizzard Beach is een park met het thema van een gebied dat is getroffen door een plotselinge sneeuwstorm, maar waar de sneeuw uiteindelijk is gaan smelten met een hoop waterpartijen tot gevolg. Dit thema wordt uitgedragen middels drie verschillende gebieden, elk met hun eigen glijbanen, zwembaden, horecagelegenheden en souvenirwinkels: , , en . In het midden van het park is het grote zwembad Melt-Away Bay te vinden. In het waterpark zijn verder enkele glijbanen en attracties te vinden zoals , , en . Het park wordt omsingeld door de Cross Country Creek, een lazy river waarin men op een langzaam tempo op een rubberen band kan drijven.

Winkel- en uitgaansgebieden

Het Walt Disney World Resort bevat 2 winkel- en uitgaansgebieden. In volgorde van opening zijn dit Disney Springs en Disney's BoardWalk Resort (dat tevens een hotel omvat).

Disney Springs

Zie Disney Springs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney Springs is een winkel- en uitgaansgebied dat zich qua thema richt op een dorpje rondom enkele natuurlijke bronnen. Dit thema wordt uitgedragen middels vier verschillende gebieden, elk met hun eigen horecagelegenheden en souvenirwinkels: Market Place, The Landing, Town Center en West Side. In het gebied is onder andere de grootste Disneywinkel ter wereld te vinden, de World of Disney Store. Daarnaast zijn in het gebied dependances te vinden van enkele bekende horeca- en winkelketens: , , LEGO Store, en .

Disney's BoardWalk

Zie Disney's BoardWalk Resort voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Disney's BoardWalk is een winkel- en uitgaansgebied dat qua thema gebaseerd is op kuststeden van 1920 tot 1940, zoals Coney Island, New York en Atlantic City. Dit thema uit zich middels een houten promenade (de boardwalk) over het Crescent Lake. Aan de landzijde grenst de boardwalk volledig aan de gebouwen van Disney's BoardWalk Inn. Op de begane grond van dit hotel bevinden zich allerlei horecagelegenheden, zoals de Abracadabar, het Flying Fish Café en Jelly Rolls. Op de hogere verdiepingen bevinden zich de gastenkamers. Wanneer de avond valt komen er allerlei kraampjes te staan die etenswaren verkopen, en is er straatentertainment te vinden zoals vuurspuwers.

Accommodatie

Voor een lijst van alle hotels in het Walt Disney World Resort, zie Lijst van hotels in het Walt Disney World Resort

Het Walt Disney World Resort bevat 27 hotels en resorts waar de bezoekers kunnen overnachten. Naast standaard hotelkamers en suites, beschikt het resort ook over grotere kamers en appartementen voor gezinnen die lid zijn van de . Disney maakt onderscheid in 3 prijsklassen resorts: de value-hotels, de moderate-hotels en de deluxe-hotels. Ook is er een kampeerresort. Daarnaast zijn er op het terrein van het resort negen hotels van bekende ketens te vinden, die niet in eigendom zijn van Disney.

Sportfaciliteiten

  • - Een sportcomplex met stadions voor 9 verschillende sporten en verschillende horec- en winkelgelegenheden
  • - Een golfbaan met 18 holes
  • - Een golfbaan met 18 holes
  • - Een golfbaan met 9 holes
  • - Een golfbaan met 18 holes
  • - Een midgetgolfbaan met twee golfbanen van 18 holes, in het thema van de film Fantasia
  • - Een midgetgolfbaan met twee golfbanen van 18 holes, in het thema van Disney's Blizzard Beach

Transport

Tussen de luchthaven en het park (circa dertig kilometer) is het resort sinds 5 mei 2005 gestart met de Disney Magical Express. Dit is een busverbinding tussen de luchthaven en de Disney-resorts waarvan alle gasten die verblijven in een van de Disney-resorts gratis gebruik kunnen maken bij vertrek en aankomst via de luchthaven. Ook zorgt deze dienst voor bezorging van de bagage op de hotelkamer. In het resort zijn tevens meer dan 86.000 parkeerplaatsen aanwezig.

Monorail

Zie Walt Disney World Monorail voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen Epcot en Magic Kingdom is een monorailverbinding. Het trackdeel bestaat uit twee lussen. Een lus gaat van het Disney Transportation center naar Epcot en de ander naar Magic Kingdom. Er opereren twaalf monorailvoertuigen.

Bussen

Tussen de vele resorts annex hotels en de parken rijden gratis bussen met een frequentie van ongeveer twee tot vier keer per uur. Er zijn in totaal 65 routes, 153 bushaltes en er rijden 263 bussen (cijfers 2005). In principe is een bewijs dat men op een 'resort' verblijft vereist, in de praktijk is er geen controle. Er zijn geen tussenliggende haltes en een dienstregeling is niet openbaar.

Ferry's

Behalve bussen kunnen bezoekers ook van verschillende veerpontverbindingen gebruikmaken. Met name tussen het themapark Magic Kingdom en de verderop gelegen parkeerplaats wordt de ferry veelvuldig gebruikt. Per jaar worden 18 miljoen passagierstrips met de boten gemaakt (2005). In totaal zijn er elf boten, waarvan drie ferry's.

Disney Skyliner

Sinds 2019 zijn er drie gondelsystemen te vinden in het resort die diverse hotels verbinden met Disney's Hollywood Studios en Epcot. Het systeem telt vijf station. Bij station Disney's Caribbean Beach Resort komen alle lijnen bij elkaar.

Externe link

Zie de categorie Walt Disney World Resort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Walt Disney World Resort · Lijst van attracties in Disney's Animal Kingdom ·

Huidige attracties: · Avatar Flight of Passage · · · DINOSAUR · Dino-Sue · Discovery Island Trails · Expedition Everest · · Gorilla Falls Exploration Trail · · · Kali River Rapids · Kilimanjaro Safaris · Maharajah Jungle Trek · Na'Vi River Journey · The Oasis Exhibits · · · · ·
Huidig entertainment: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Huidige themagebieden: · · · · · Pandora - The World of Avatar ·
Voormalige attracties, entertainment
en themagebieden:
(themagebied) · Cretaceous Trail · · · · · ·