Topografische gemeentekaart van Waalre, juni 2019
De Markt in Waalre met de ("nieuwe") Willibrorduskerk

Waalre (Brabants: Woldere) (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente ligt pal ten zuiden van Eindhoven. Ze telt 17.544 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 22,43 km². De gemeente Waalre maakt ook deel uit van de Metropoolregio Eindhoven (voorheen SRE), en is in 1923 ontstaan uit de oude gemeenten Waalre en Aalst.

Waalre profileert zich als groene woongemeente met de slogan "Waalre Groenfontein".

Kernen

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: Vanaf Eindhoven is Waalre bereikbaar met stadsbus 7 (ziekenhuis MMC Veldhoven via Waalre) en de Bravodirect-bussen 317, 318 en 408 naar Dommelen, Luyksgestel en de High Tech Campus (Hermes). Het dichtstbijzijnde spoorwegstation is Eindhoven Centraal, tevens knooppunt voor alle stads- en streekbussen.

Snelwegen: Waalre is gelegen aan de A67 aan de noordkant en de A2 aan de oostkant. Door Aalst loopt de drukke verkeersader N69, de directe verbinding tussen Eindhoven en België. De laatste jaren is de drukte op deze weg enorm toegenomen en met name in de spits staat het verkeer vaak vast. Momenteel (in 2020) is men een vervangende weg aan het aanleggen, gelegen tussen de grens bij Lommel en Veldhoven.

Luchthaven: Op ongeveer 10-15 km ligt Eindhoven Airport.

Economie

De meeste inwoners van Waalre werken in buurtgemeenten, met name in Eindhoven.

Waalre kent drie bedrijfsterreinen: Voldijn, Park Diepenvoorde en bedrijventerrein 't Broek.

De twee grootste winkelkernen van de gemeente bevinden zich rond 'Den Hof' in Aalst en rond 'De Bus' in Waalre.

Sportclubs

 • Voetbalvereniging RKVV Waalre
 • Voetbalvereniging VV DVS
 • Honkbal DVS (De vereniging bestaat nog maar heeft wegens bezuinigingen geen veld meer in de gemeente. De huidige leden spelen daarom geen competitie meer, maar spelen gedurende het jaar mee met diverse toernooien)
 • Hockey DVS
 • Tennis LTV Eeckenrode
 • Tennis WLTV
 • Handboogsport De Vriendschap Aalst-Waalre
 • Volleybalvereniging VC Waalre
 • Badminton Club Brabantia
 • Volmolense Kano Club VKC

Carnaval in Waalre

Waalre wordt gedurende carnaval Keiengat genoemd en kent een bruisend carnavalsleven. De grootste vereniging van Waalre is de . Deze vereniging is opgericht in 1966 en vierde in 2011 dus haar 45-jarig bestaan. De Keien verzorgt de huis-aan-hui bezorging van het Wolders Lachblad, de krant van carnavalsminnend Waalre. Aalst heeft zijn eigen carnavalsvereniging, De Baltrappers.

Politiek

Wethouders

(Actueel op 1 juni 2016)

 • A.C.P. (Hanneke) Balk-Lampe - portefeuille WMO, Langdurige zorg, Informele zorg (mantelzorg), Gezondheidszorg, Geïndiceerd vervoer, Openbaar vervoer/Buurtbus, Vluchtelingen/asielzoekers, Jeugdbeleid, Kinderopvang, Peuterspeelzaalwerk, Ouderenbeleid, Maatschappelijk werk, Sociaal Cultureel Werk, Lokaal Onderwijsbeleid (LEA), Leerlingenvervoer, CMD, Plusteam;
 • J.H.M. (José) van Dijk - portefeuille Economie lokaal, Ondernemings- en Detailhandelsverenigingen, Ruimtelijke Ordening, Plattelandsontwikkeling, Dommelvallei/reconstructie, Volkshuisvestingsbeleid, Woningbouw, Grondzaken, Gemeentelijk vastgoed (incl. exploitaties), Onderwijshuisvesting, Grondexploitatie/Grex, Nieuwbouw gemeentehuis/MFC, Klooster(gebouw), Gebiedsvisie Julianalaan, Centrumvisie Waalre-dorp, N69, Fietspad (W-V');
 • A.C.W.A.M (Alexander) van Holstein - portefeuille Dienstverleningsvisie, Vergunningen, Welstand, Sportverenigingen, Buitensportaccommodaties, Sportstichting, Cultuurverenigingen, Cultuursubsidies, Bibliotheek, Museum, Archeologie/Erfgoed/monumenten, Financiën en control, Juridische zaken, Inkoop en aanbesteding, Website, Systeembeheer;
 • P.J. (Paul) van Liempd - portefeuille Duurzaamheidbeleid, Milieu, Afvalinzameling, Energie, Eindhoven Airport, Werk en Inkomen, Werkgelegenheidsbeleid (lokaal), Minimabeleid, Participatiewet/Sociaal beleid, Pleinen en plantsoenen, Wegen, Straatmeubilair, Openbare Verlichting, Waterberging en beheersing, Riolering, Verkeer en vervoer, Klachten en meldingen.

Gemeenteraad

De huidige gemeenteraad van Waalre werd verkozen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002[3] 2006[4] 2010[5] 2014[6] 2018
Aalst-Waalre Belang 4 4 2 5 3 4
VVD 4 4 4 4 3 3
D66 2 1 1 2 4 3
CDA 2 3 3 3 3 2
Zelfstandig Waalre - - - - 2 2
GroenLinks - - 1 1 1 2
PvdA 1 2 4 2 1 1
Gemeente Belangen '74 4 3 2 -* - -
Totaal 17 17 17 17 17 17
*: Gemeente Belangen '74 fuseerde met Aalst-Waalre Belang

Brand gemeentehuis Waalre

Op 18 juli 2012 brandde het monumentale gemeentehuis van Waalre volledig af na een vermoedelijke aanslag waarbij twee (gestolen) auto's in de nacht het pand binnenreden en een vuurzee creëerden. Volgens de politie was het geen ongeluk en was er opzet in het spel. Gemeentelijke diensten werden voor zover dat kon tijdelijk verplaatst naar de brandweerkazerne.

Het gemeentehuis in Waalre had reeds in september 1994 te maken met brandstichting. Er woedde destijds een kleine brand nadat een ruit werd ingegooid. Getuigen zagen iemand wegrijden met gedoofde lichten.

Bekende inwoners

Waalre in 1866

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
        Eindhoven        
      Brosen windrose nl.svg      
 Veldhoven   Heeze-Leende 
           
 Bergeijk       Valkenswaard        

Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Externe links

Zie de categorie Waalre van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.