Vista-kmixdocked.png Een voetbaltrainer geeft commando's
Trainen: lopen met de bal, met commando's (download·info)
Voetbaltrainers voor de bank

Een voetbaltrainer of voetbalcoach is een trainer van een voetbalteam.

De voetbaltrainer leidt de trainingen van een team en begeleidt tijdens de voetbalwedstrijd het elftal. Dit kan door instructies te geven aan spelers vanaf zijlijn of door te beslissen een speler te wisselen. De voetbaltrainer maakt de opstellingen voor de voetbalwedstrijd. Hij heeft meestal een of meer assistenten. Het komt ook geregeld voor dat er trainers zijn die specifieke spelers begeleiden of specifieke vaardigheden inoefenen, zoals een keeperstrainer, spitsentrainer of conditietrainer. De term coach is meestal gereserveerd voor degene die de leiding heeft over het elftal.

Voetbaltrainers van professionele voetbalteams zijn vaak zelf oud-voetballers. Frank Rijkaard, Josep Guardiola en Frank de Boer zijn daar bekende voorbeelden van. Aan de andere kant zijn er voetbaltrainers die vroeger geen profvoetballer waren, maar die vooral veel tactische kennis van het spelletje bezitten doordat ze het uitvoerig bestudeerden. Voorbeelden daarvan zijn Ariël Jacobs, José Mourinho en André Villas-Boas.

Sommige clubs hebben naast de coach een technisch directeur. Deze houdt zich meestal bezig met zaken op de langere termijn zoals het spelersbeleid van een club (scouting, het aantrekken van nieuwe spelers, transfers, jeugdopleiding) en de samenstelling van de technische staf. De coach heeft dan vooral de dagelijkse leiding over het (eerste) elftal. De taakverdeling en gezagsverhouding tussen hoofdcoach en technisch directeur kan echter per club sterk verschillen en is ook niet altijd duidelijk vastgelegd.