Videoland is een video-on-demanddienst van RTL Nederland. Van 1984 tot en met 2010 was Videoland een Nederlandse winkelketen van videotheken.

Geschiedenis

Videotheken

De Videoland-winkelketen werd in Nederland opgericht door Nico Broersen en Gerard van Stijn, en opende haar eerste vestiging in 1984 in het Noord-Brabantse Bladel. Van 1992 tot en met 1996 was Philips, producent van onder andere videobanden, eigenaar van de keten, waarna het managementteam het beheer en eigendom overnam. De 200ste vestiging werd in 2004 geopend.[2] Ook in België had de keten destijds meerdere winkels. Een groot deel daarvan sloot echter na enkele jaren reeds zijn deuren.

Teloorgang

Tegen het einde van de jaren '00 van de 21e eeuw kwamen de videotheken onder druk te staan door de opkomst van video-on-demanddiensten zoals het Amerikaanse Netflix. Videoland ging als winkelformule failliet in 2010. De formule en de franchiseketen werden toen door Moving Pictures Holding overgenomen van de Entertainment Retail Group. Er werd een nieuwe onderneming opgericht die de merken en franchiseketens van de Entertainment Retail Group, bestaande uit Videoland en MovieMax, ging beheren. Sinds 2010 was er een video-on-demanddienst beschikbaar op verschillende smart-tv's genaamd Videoland on Demand.[3][4] Om gebruik te kunnen maken van deze dienst had de kijker een abonnement nodig.

Overname

Het Luxemburgse mediabedrijf RTL Nederland nam de digitale tak van Videoland in 2013 over van Moving Pictures Holding,[5] waardoor er honderden videotheken één voor één hun deuren sloten.[6]

Sinds begin 2014 kunnen mensen programma's van de RTL-zenders (RTL 4, 5, 7 en 8) vooruit kijken via Videoland, voordat het op televisie wordt uitgezonden. Het eerste programma waarbij dit gebeurde was Divorce, later konden bijna alle RTL programma's, zoals Adam Zkt. Eva VIPS, Goede tijden, slechte tijden en Holland's Next Top Model, ook vooruit worden gekeken. Verder zijn er ook oudere RTL-series beschikbaar, alsmede aangekochte series en films.

Exclusief

Sinds begin 2015 produceert RTL programma's die exclusief te zien zijn op Videoland, dat vaak word gepromoot met de subtitel by RTL. Het eerste programma dat exclusief voor Videoland werd geproduceerd was de serie Zwarte Tulp. Deze serie was echter zo succesvol dat er in september 2015 werd besloten de serie alsnog op de televisie uit te zenden, op RTL 4.[7]

Enkele programma's die aanvankelijk exclusief voor Videoland geproduceerd waren zijn later alsnog uitgezonden op televisie. Tevens gingen sommige programma's tegelijk, op televisie en op Videoland, in première. Hierbij is op televisie om de week een nieuwe aflevering en op Videoland al gelijk het gehele seizoen te zien.

In 2020 begon RTL met het aanbieden van live televisie via Videoland als proef.[8] Nadat deze met tevredenheid werd afgerond werd het aanbieden van deze livestreams in 2021 verder uitgerold. Hierdoor kunnen gebruikers van Videoland niet alleen on demand films, series, documentaires en RTL-programma's kijken, maar ook live naar RTL 4, 5, 7, 8 of Z.

Programma's

Videoland Originals

Hieronder is een selectie van programma's en series die exclusief voor Videoland geproduceerd zijn:

Prijzen

Externe links