Veronica was een Nederlandse televisiezender, onderdeel van de Holland Media Groep (HMG, tegenwoordig RTL Nederland), de zender richtte zich op een jonge doelgroep met vooral veel reality, speelfilms en amusement.

Van 2001 tot 2005 waren de stemmen van de zender Kocsis Mariann, Kisfalvi Krisztina, Mezei Kitty, Náray Erika, Vass Gábor, Csernák János. 2003 en 2009 waren de stem van Kautzky Armand en Végvári Tamás, de huidige kanaalstemmen zijn van Yorin.

Geschiedenis

De zender Veronica is ontstaan op 1 september 1995, toen de Vereniging Veronica uit het publieke bestel stapte.

Vervolgens werd de tv-zender Veronica samen met RTL 4, RTL 5 en de radiozender Hitradio Veronica ondergebracht in de Holland Media Groep, een joint venture van de Vereniging Veronica en CLT-UFA (tegenwoordig RTL Group).

Omdat een voorgenomen deelneming van Endemol niet mogelijk bleek, nam CLT-Ufa deze belangen over. Hierdoor kreeg laatstgenoemde de meerderheid van de aandelen in handen. De Vereniging Veronica voelde zich hierdoor een ondergeschoven kindje, en trok zich in 2000 terug waardoor alle aandelen in handen kwamen van CLT-UFA (inmiddels omgedoopt tot RTL Group).

Hierdoor hield de Holland Media Groep en daarmee RTL Group (sinds het begin) alle rechten op de televisiezender Veronica, de naam bleef echter eigendom van de Vereniging Veronica. Dit leidde ertoe dat de zender op 2 april 2001 werd omgedoopt tot Yorin.

In 2002 begon de Vereniging Veronica een nieuwe televisiezender Veronica. Deze werd een mislukking, waarna in 2003 SBS Broadcasting BV de zender V8 omdoopte in Veronica TV en een nieuw leven voor Veronica TV begon. Vereniging Veronica heeft behalve het merkenrecht geen zeggenschap over deze tv-zender.

Beeldmerk

Programma's

Zie ook de pagina Lijst van programma's van Veronica voor een overzicht van alle programma's die ooit zijn uitgezonden door Veronica.

Stem van Veronica

Bij Veronica wordt er meestal een programma aangekondigd. Dit zijn mensen die dat gedaan hebben.

Stem Jaren
Wim van Rooij 2001 - 2005

Omroepsters

Nadat Veronica commercieel ging, bleven de omroepsters nog op het scherm, ook nadat de zender in Yorin werd omgedoopt zijn de omroepsters nog gebruikt tot maart 2007, waarna deze als laatste tv zender ook de omroeper heeft afgeschaft.