Veronica Inside (kortweg VI) is een Nederlands televisie- en radioprogramma van Talpa Network. Het is de onofficiële opvolger van Voetbal Inside.

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp zijn de hoofdpersonen, en ook schuiven vaste tafelgasten Jan Boskamp, Hans Kraay jr., Valentijn Driessen en Wim Kieft geregeld aan tafel. In het programma worden ook diverse deskundigen uitgenodigd, bijvoorbeeld scheidsrechter Bas Nijhuis. De deskundigen zitten dan niet bij de heren aan tafel, maar aan een extra tafeltje in het publiek.

De kijkdrempel van het programma ligt laag dankzij het weinige gebruik van vaktermen en veel humor. In Veronica Inside worden niet alleen voetbalwedstrijden, maar ook allerlei randzaken geanalyseerd. Men behandelt bijvoorbeeld nieuwsfeiten die bij veel mensen verontwaardiging of bewondering oproepen. Vooral Derksen en Van der Gijp nemen vaak geen blad voor de mond. Door de vele incidenten en ongezouten meningen ligt het programma vaak onder een vergrootglas. Sommige mensen zijn van mening dat het programma een homofoob, seksistisch en racistisch karakter heeft.[1] Ondanks de negatieve reacties krijgen de heren veel steun van de trouwe VI-kijkers.

Geschiedenis

Al sinds 2001 zijn Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp op de Nederlandse televisie te zien met hun programma. Jarenlang was hun programma Voetbal Inside een kijkcijferkanon op RTL 7. In de zomer van 2018 ging het programma over naar de zender Veronica en kreeg het de nieuwe naam Veronica Inside. Het concept bleef hetzelfde, alleen werd het programma in een nieuw jasje gestoken, met een nieuwe vormgeving, rubrieken en decor.

Samenstelling

Televisie

Vaste samenstelling:

Vaste wisselende gasten:

Deskundigen (sporadisch):

Verslaggevers:

Huisband:

Radio

Vaste samenstelling:

Nieuwslezers:

Verslaggevers:


Controverses

Genee, Derksen en Van der Gijp zorgen regelmatig voor controverses in de media. In het televisieprogramma komen regelmatig diverse actualiteiten voorbij en daarbij nemen ze geen blad voor de mond. Ook schuwen ze onderwerpen buiten het voetbal niet en nemen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat. Door de vele incidenten en ongezouten meningen ligt het programma vaak onder een vergrootglas.

In november 2018 reageerde Derksen op een petitie van twee jonge homo's om voetbalvelden homovriendelijker te maken. Hij stelde dat hij het eens was met de strekking van de brief en dat schelden op de tribunes met het woord 'homo' inderdaad onbeschaafd is. Wel stelde hij dat homo's tegen een grapje moeten kunnen en dat uit de kast komen volgens hem niet moeilijk is.[3] Dit leidde tot ophef op sociale media en minister van Engelshoven van Emancipatie wilde in debat met Derksen naar aanleiding van zijn uitspraken.[4][5] Daarnaast werd er een Twitter-actie (#SorryJohan) in het leven geroepen. Derksen reageerde een uitzending later dat hij inderdaad makkelijk praten had, maar noemde de coming-out verhalen huilverhalen en in de slachtofferrol kruipen.

In maart 2019 had Van der Gijp een opmerking gemaakt over Manon Meijers, de vriendin van Guus Meeuwis. Hij noemde haar de 'omgebouwde broer van Guus Meeuwis'. De opmerking riep veel negatieve reacties op, onder meer van bekende Nederlanders. In maart 2020 was Meijers te gast in het programma Ladies Night. Tijdens de uitzending werd er hard uitgehaald naar de mannen van VI. De dames van Ladies Night vonden de heren onder meer lelijkerds en leeghoofden. Een uitspraak die een twitteraar op een goed idee bracht, namelijk dat er een eenmalige uitzending moet komen met de mannen van Veronica Inside en de dames van Ladies Night. Wanneer de tweet vervolgens wordt geretweet door het account van Veronica Inside met het bijschrift: ‘Doen?’, gaat het balletje rollen. Ladies Night vindt het zo’n gek idee nog niet, en reageert: 'Wij zijn voor! Your place or ours? Wij hebben wel een groter'. Vervolgens is het Genee die er werk van maakt en Gulsen en Merel Westrik opbelt in het radioprogramma van VI. Zowel Gulsen als Westrik staan naar eigen zeggen open voor een cross-over tussen de twee praatprogramma's. Genee heeft er ook oren naar, maar Derksen en Van der Gijp zagen het absoluut niet zitten. 'Ik laat me niet gebruiken voor een reclamecampagne voor een niet lopend programma', stelde Derksen.

In juni 2020 zorgde een opmerking van Derksen over een als Zwarte Piet verklede man tijdens een Black Lives Matter-demonstratie voor ophef, waarbij Derksen zich afvroeg of de Zwarte Piet - een tegendemonstrant - wellicht rapper en antiracisme-activist Akwasi was.[6] Deze opmerking werd door veel mensen als racistisch ervaren. Als reactie op de opmerking lieten de spelers van het Nederlands elftal - mannen en vrouwen - en Jong Oranje, weten zich niet meer te laten interviewen door VI. Verschillende bedrijven, waaronder Albert Heijn en Gillette, lieten bovendien weten niet meer rond het programma te willen adverteren. Op 22 juni 2020 stond de hele uitzending in het teken van racisme. De VI-tafel werd uitgebreid met advocate Natacha Harlequin en oud-voetballer Dries Boussatta. Presentator Genee en sidekicks Derksen, Van der Gijp en Kieft gingen de dialoog aan met hun gasten, maar Derksen wenste niet door het stof te gaan. Deze uitzending trok ruim 1,7 miljoen kijkers.[7] Nog nooit eerder keken er zo veel mensen naar Veronica Inside, ook niet toen het programma nog bij RTL te zien was onder een andere naam. Het record bij Veronica stond tot deze uitzending op 818.000 kijkers. Na de racisme-aflevering brak er tussen Genee, Derksen en Gijp een fikse ruzie uit. Gijp en Derksen vonden dat hun presentator hen een mes in de rug stak tijdens de uitzending. Volgens de vaste analisten konden ze niet meer geloofwaardig aan tafel verschijnen in het huidige format. Ze wilden stoppen, maar John de Mol hield hen aan hun contract.

Spin-offs

Veronica Inside Radio

Op 7 januari 2019 werd Veronica Inside op de radio gelanceerd. Wilfred Genee presenteerde, samen met sidekicks Rick Romijn, Niels van Baarlen en Celine Huijsmans, iedere maandag tot en met donderdag (van 16:00 tot 18:00 uur) het middagprogramma op Radio Veronica. Op de vrijdag presenteerde Jan Joost van Gangelen het programma.

Naast het laatste voetbalnieuws stond in het programma ook het nieuws van de dag centraal. Ook belden ze vaak met personen uit de actualiteit, en vonden er in de studio geregeld liveoptredens plaats van bands of artiesten. Het programma bevatte een gevarieerde playlist. De pop- en rockmuziek, die past in het format van Radio Veronica, werd afgewisseld met moderne hedendaagse muziek. Ook werd er geregeld aandacht besteed aan nieuwe Nederlandse muziek. De playlist van het programma werd samengesteld door Romijn.

In 2020 ontving het radioprogramma de Gouden RadioRing, mede door de uitvoerige campagne van Genee. Zo liet hij collega’s oproepjes plaatsen en nam hij samen met zijn team het nummer Jij krijgt die ring niet van mij cadeau op. Dat nummer werd zo'n 200.000 keer bekeken op YouTube.[8]

Veronica Inside Ochtendshow

Per 2 november 2020 is het programma verhuisd naar de ochtend (van 06:30 tot 10:00 uur).[9] Huijsmans bleef betrokken bij een middagshow en werd bij VI vervangen door .[10] Dennis Schouten, eerder verslaggever van de televisie-variant, ging aan de slag als verslaggever van de ochtendshow.[11] Tijdens de eerste uitzending ging Schouten op bezoek bij Hans Kraay jr..[12] Het eerste halfuur wordt gepresenteerd door Romijn, daarna (om 07:00 uur) neemt Genee de presentatie over. Het format en de muziekkeuze zijn vrijwel gelijk gebleven aan die van de middagshow. Eind december 2020 maakte Romijn in de uitzending bekend dat ze de naam van het radioprogramma officieel hadden veranderd in de Veronica Inside Ochtendshow om zo voor een tweede keer kans te kunnen maken op een RadioRing.[13] Vanaf 8 februari 2021 duurt de ochtendshow tot 10:00. Vanaf 9:30 hoor je non-stop “de vijf van het bedrijf”.

UEFA Champions League

Vanaf het seizoen 2018/19 werden de wedstrijden van de UEFA Champions League voor- en nabeschouwd door de mannen van Veronica Inside. Door de komst van Genee, Derksen en Van der Gijp naar Veronica kocht Talpa Network opnieuw de uitzendrechten van het voetbaltoernooi. In de UEFA Champions League-studio presenteerden Hélène Hendriks en Wilfred Genee samen met Derksen, Van der Gijp, Ronald de Boer en Dick Advocaat deze uitzendingen. Eind oktober 2019 haakte Advocaat echter af omdat hij hoofdtrainer werd bij Feyenoord. Kieft volgde hem op als analist, ook Ronald de Boer was na het seizoen 2018/2019 niet meer te zien als analist. Wim Kieft was daardoor op dinsdag en woensdag analist sinds het vertrek van Dick Advocaat.

Sinds de zomer van 2020 werden de uitzendingen rondom UEFA Champions League-wedstrijden uitgezonden op SBS6. Op 17 december 2020 werd bekend dat de uitzendrechten van de UEFA Champions League vanaf het seizoen 2021/22 in handen komen van RTL voor een periode van drie seizoenen, dat de competitie zou gaan uitzenden op RTL 7.[14] Op die dag werd ook bekend dat Talpa Network, voor dezelfde periode, de uitzendrechten had bemachtigd van de UEFA Europa League en de UEFA Conference League.[15]

Café Hendriks & Genee

Café Hendriks & Genee was een wekelijks praatprogramma bij Veronica. De eerste uitzending was op 2 juni 2019. In een 'bruine kroeg' setting namen Genee en Hendriks iedere zondag de actualiteit door. Daarnaast zaten bekende en onbekende gasten aan tafel om te discussiëren over de meest uiteenlopende zaken. Het programma had lage kijkcijfers en was daarom voor het laatst op 8 december 2019 te zien, amper een half jaar na de start.

De VI Meestervoorspellers

De VI Meestervoorspellers was een eenmalig praatprogramma op SBS6, dat uitgezonden werd op 2 januari 2021. In de studio waagden Genee, Derksen en Van der Gijp, samen met een groep deskundigen, zich twee uur lang aan een reeks voorspellingen over het jaar 2021. De vragen gingen over tal van onderwerpen. Er was voor drie uur aan materiaal opgenomen, waarvan slechts zo'n anderhalf uur werd uitgezonden.[16]

De Oranjezomer

Tijdens de Veronica Inside-uitzending van 5 april 2021, en de volgende ochtend in de Veronica Inside Ochtendshow, werd duidelijk dat het programma in de zomer van 2021 zou gaan uitzenden vanaf Slot Zeist.[17] Het radioprogramma zou gedurende die periode naar de middag verhuizen, waardoor het radioprogramma van Tim Klijn en Celine Huijsmans in de ochtend te horen zou zijn. Aansluitend op de middaguitzendingen van Veronica Inside Radio is het programma te zien op SBS6.[18] Eerder maakten Genee, Derksen en Van der Gijp al vergelijkbare reeksen voor RTL.

In de laatste reguliere uitzending van het seizoen 2020/21, op maandag 17 mei 2021, werd bekend gemaakt dat het programma De Oranjezomer zou gaan heten. Naast het Europees kampioenschap voetbal 2021 zouden ze het programma gaan maken rondom de Olympische Zomerspelen 2021 en de Tour de France 2021. Hélène Hendriks werd toegevoegd aan het team voor de presentatie. Na ruim een maand voor Slot Zeist te hebben uitgezonden verhuizen ze naar een van de vakantieparken van Droomparken.

Merchandising

In 2018 kwamen de heren met een Veronica Inside-kledinglijn op de markt. Deze kledinglijn bestaat uit onderbroeken, badjassen, truien en t-shirts die vaak met veel humor in de uitzendingen "tussen neus en lippen door" worden aangeprezen. In 2020 werd het assortiment uitgebreid met mokken, ballen en mondkapjes.

Externe links