Veolia Environnement is een Frans concern met activiteiten in de sectoren water, , energie en transport. In 2012 had het bedrijf een omzet van € 29,6 miljard en telde het 220.000 werknemers. Het is actief in 48 landen wereldwijd.

Geschiedenis

Op 14 december 1853 werd het bedrijf door keizer Napoleon III opgericht als Compagnie Générale des Eaux. Aan het eind van de 20e eeuw ging het bedrijf diversificeren en nam grote belangen in de media industrie. De naam werd gewijzigd in Vivendi SA. Tussen 2000 en 2003 stond het concern bekend als Vivendi Environnement, maar na de afsplitsing van het Vivendi-concern kreeg het de huidige naam. "Veolia" is afgeleid van Aeolus, de beschermer van de wind in de Griekse mythologie.

Henri Proglio, de CEO van Veolia Environnement tot 2009, had een beleid sterk gericht op groei mede door overnames. De schulden van het bedrijf zijn daardoor sterk opgelopen. Zijn opvolger Frérot besloot het roer om te gooien en wil door activiteiten te herstructureren en af te stoten om zo de schuldenlast te verlagen. Een van de eerste grote acties was het plaatsen van de transportactiviteiten in een joint venture met Transdev in 2011.[1] De moedermaatschappijen Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) en Veolia kregen allebei 50% van de aandelen in de nieuwe onderneming die verdergaat onder de naam Veolia Transdev.[1] Het bedrijf telde bij de oprichting meer dan 110.000 medewerkers in 28 landen.[1] In december 2011 deelde Veolia mede de transportdivisie volledig te willen verkopen. Met dit plan wordt nog eens 5 miljard euro vrijgemaakt.[2] In oktober 2012 werd bekend dat Veolia nog eens 10% van de aandelen in Veolia Transdev zou gaan verkopen, waarmee haar belang zou verminderen naar 40%.[3] Dit heeft voor Veolia het voordeel dat consolidatie van het transportbedrijf niet meer noodzakelijk is.[3] CDC zou dan 60% van de aandelen in handen krijgen. Deze transactie is echter niet doorgegaan, waarmee beide partijen hun belang van 50% hebben behouden.

In oktober 2013 bereikten EDF en Veolia overeenstemming met betrekking tot Dalkia, onderdeel van Veolia Energy.[4] EDF heeft nu nog een aandelenbelang van 34% in Dalkia en Veolia houdt de rest van de aandelen. In de plannen wordt Dalkia gesplitst waarbij EDF enige eigenaar wordt van alle activiteiten in Frankrijk en Veolia van alle internationale onderdelen.[4] Dalkia behaalde in 2012 een omzet van 8,9 miljard euro, waarvan de helft in Frankrijk. Er werkten bijna 50.000 werknemers in 35 landen.[4] De transactie moet nog worden goedgekeurd door werknemers en toezichthouders, maar kan in 2014 afgerond worden.[4]

De ingrepen van Frérot hebben ertoe geleid dan de omzet van Veolia is gedaald van € 28 miljard in 2010 naar € 22 miljard in 2013 en de schuldpositie halveerde van € 15 miljard naar € 8 miljard in december 2013.

Hoofddivisies

Het concern bestaat uit vier hoofddivisies:

  • Veolia Transport, nu onderdeel van Veolia Transdev waarin Veolia een aandelenbelang heeft van 50%.

Veolia Water in Nederland

Het Veolia Water is het grootste waterbedrijf ter wereld. Wereldwijd beheert het bedrijf meer dan 3.000 afvalwaterzuiveringsinstallaties. Ook in Nederland, dat bekendstaat om zijn '', heeft Veolia Water sinds 2007 terrein veroverd. Samen met het Rotterdamse waterbedrijf Evides en de Rabobank gaat Veolia voor het eerst in de waterschapsgeschiedenis een kerntaak, waterzuivering, van de waterschappen overnemen. Op dit gebied heeft de overheid tot dan toe de monopoliepositie.

Met het Hoogheemraadschap van Delfland is Veolia Water een overeenkomst tot 2033 aangegaan om de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Nederland Harnaschpolder te beheren. Deze overeenkomst is merkwaardig omdat Nederland een specifiek orgaan voor waterbeheer kent, terwijl in andere landen de gemeenten deze taken uitvoeren. En een gemeente zet eerder de stap naar uitbesteden omdat het niet tot hun kerntaak behoort. De specifieke expertise van waterschappen in Nederland heeft ertoe geleid dat de afvalwaterzuiveringsmarkt nu pas open gaat voor buitenlandse bedrijven.

Ook het watermanagement bedrijf Rosmark in Ede valt onder de vlag van Veolia Water.

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Veolia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.