Een vierkant heeft twee dimensies: lengte en breedte
Overzicht van de dimensies in de meetkunde

Tweedimensionaal, 2D of planair is een meetkundige omgeving die beschreven wordt met twee parameters: de dimensies lengte en breedte. Voorbeelden van tweedimensionale dingen zijn in de meetkunde een vierkant, een cirkel of een afbeelding, zoals een foto. Hoewel het beeld op een foto tweedimensionaal is, kan het wel diepte suggereren en driedimensionaal lijken. (Als voorwerp heeft de afdruk van een foto op papier ook een dikte, zodat die driedimensionaal is.)

Een tweedimensionaal lichaam kan beschouwd worden als een lichaam waarvan één afmeting te verwaarlozen is ten opzichte van de andere.

Tweedimensionaal zou als synoniem van vlak of plat kunnen worden beschouwd. Toch is er een verschil. Zo kan bijvoorbeeld een lichtelijk geaccidenteerd (ongelijk) terrein als vlak worden gezien (het vlakke land). Projecties van ruimtelijke voorwerpen op een plat vlak zijn tweedimensionaal.

Het euclidische vlak is de tweedimensionale euclidische ruimte. De tweedimensionale reële coördinatenruimte bestaat uit alle 2-tupels van reële getallen, en is een tweedimensionale vectorruimte over .

Zie ook