Transformers: Prime is een Amerikaanse computeranimatieserie, gebaseerd op de Transformers-franchise. De serie werd in de Verenigde Staten van 29 november 2010 t en met 26 juli 2013 uitgezonden op . In Nederland werd de serie uitgezonden op Nickelodeon, NickToons en Cartoon Network, in Vlaanderen op 2BE, Cartoon Network, Nicktoons, Kadet en VTM Kids. De serie begon als een miniserie, en werd daarna voortgezet met een volledig seizoen. In totaal telt de serie 65 afleveringen, verdeeld over drie seizoenen.

Verhaal

Miniserie

In de Amerikaanse staat Nevada raken drie tieners, Jack Darby, Miko Nakadai, en Rafael Esquivel, betrokken bij een strijd tussen de Autobots en de Decepticons. De Autobots nemen de drie onder hun hoede en vertellen hen dat de oorlog tussen de twee groepen er reeds voor gezorgd heeft dat hun thuisplaneet, , onleefbaar is geworden. De Decepticonleider, Megatron, is al drie jaar spoorloos, maar de Autobots verwachten elk moment zijn terugkeer. Na de dood van de autobot Cliffjumper keren de Decepticons inderdaad terug met het plan een leger van Terracons, robots zonder enige persoonlijkheid of bewustzijn, op te richten met behulp van een energiebron genaamd Dark Energon. In de laatste slag tussen de twee groepen komt Megatron om het leven en neemt Starscream het bevel over de Decepticons op zich.

Seizoen 1

Starscream zet Megatrons plannen voort om de Autobots uit te roeien. In de aflevering "Out of His Head" keert Megatron zelf weer terug en neemt zelf het bevel weer op zich. Starscream verraadt hem en verlaat de Decepticons om aan zijn eigen plannen te werken. Aan het eind van het seizoen duikt een gezamenlijke vijand van de Autobots en de Decepticons op: Unicron. De twee moeten nu samenspannen om hem te verslaan. Optimus verliest in het gevecht de Matrix of Leadership waardoor hij zijn mede-Autobots vergeet en weer een aanhanger van Megatron wordt onder zijn oude naam Orion Pax.

Seizoen 2

Megatron rekruteert de nog altijd aan geheugenverlies leidende Optimus bij de Decepticons, en stookt hem op tegen de autobots. Jack en Arcee reizen af naar Cybertron om de legendarische supercomputer Vector Sigma te vinden. Hiermee kunnen ze Optimus' geheugen herstellen. De rest van seizoen 2 draait om de ontdekking van oude relekwieën van Cybertron, die op Aarde blijken te zijn begraven. Ook doen nieuwe personages hun intrede zoals de Insecticons en de door mensen gemaakte Transformer Nemesis Prime. Onder de relekwieën bevinden zich ook de vier Omegasleutels, die Cybertron weer leefbaar kunnen maken. De Decepticons weten deze als eerste te bemachtigen en proberen de Aarde om te vormen tot een nieuwe Cybertron. De Autobots kunnen dit voorkomen, maar verliezen hierbij hun basis. En Optimus is toen zwaar gewond geraakt.

Seizoen 3: Beestenjagers

Na de verwoesting van hun basis, raken de Autobots elkaar kwijt en blijkt Optimus Prime zwaar gewond geraakt. Na te zijn hersteld, herenigt hij de Autobots en verwoest samen met hen en het Amerikaanse leger de Decepticonbasis op aarde. In een poging terug te slaan kloont de Decepticon Shockwave een Predacon; een oerwezen van Cybertron. Het seizoen eindigt met een laatste veldslag tussen de twee groepen Transformers, waarbij Megatron om het leven komt en Cybertron wordt hersteld.

Engelse stemmen

Autobots

Mensen

Decepticons

Nederlandse stemmen

Autobots

Mensen

Decepticons

Afleveringen

Seizoen 1

 1. Darkness Rising, Part 1
 2. Darkness Rising, Part 2
 3. Darkness Rising, Part 3
 4. Darkness Rising, Part 4
 5. Darkness Rising, Part 5
 6. Masters and Students
 7. Scrapheap
 8. Con Job
 9. Convoy
 10. Deus Ex Machina
 11. Speed Metal
 12. Predatory
 13. Sick Mind
 14. Out of His Head
 15. Shadowzone
 16. Operation: Breakdown
 17. Crisscross
 18. Metal Attraction
 19. Rock Bottom
 20. Partners
 21. T.M.I.
 22. Stronger, Faster
 23. One Shall Fall
 24. One Shall Rise, Part 1
 25. One Shall Rise, Part 2
 26. One Shall Rise, Part 3

Seizoen 2

 1. Orion Pax, Part 1
 2. Orion Pax, Part 2
 3. Orian Pax, Part 3
 4. Operation: Bumblebee, Part 1
 5. Operation: Bumblebee, Part 2
 6. Loose Cannons
 7. Crossfire
 8. Nemesis Prime
 9. Grill
 10. Armada
 11. Flying Mind
 12. Tunnel Vision
 13. Triangulation
 14. Triage
 15. Toxicity
 16. Hurt
 17. Out of the Past
 18. New Recruit
 19. The Human Factor
 20. Legacy
 21. Alpha; Omega
 22. Hard Knocks
 23. Inside Job
 24. Patch
 25. Regeneration
 26. Darkest Hour

Seizoen 3

 1. Darkmount, NV
 2. Scattered
 3. Prey
 4. Rebellion
 5. Project Predacon
 6. Chain of Command
 7. Plus One
 8. Thirst
 9. Evolution
 10. Minus One
 11. Persuasion
 12. Synthesis
 13. Deadlock

Film

De serie werd afgesloten met een direct-naar-video film Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising. In de film keert Unicron terug om Cybertron te verwoesten, waardoor de Autobots, Decepticons en Predacons de handen ineen moeten slaan om hem te stoppen.

Achtergrond

De serie komt voort uit het succes van het spel . De animatie in de serie wordt verzorgd door Digitalscape Company Limited, bekend van hun medewerking aan titels als Soul Calibur III, Ninja Gaiden, en .

Veel bekende personages uit de Transformers-franchise zijn aanwezig in de serie, zoals Optimus Prime, Megatron, en . De muziek in de serie is gecomponeerd door Brian Tyler.

In 2015 kreeg de serie een vervolg: Transformers: Robots in Disguise.

Prijzen

De serie won in 2011 twee Daytime Emmy Awards, beide voor Outstanding Individual Achievement in Animation.

Externe links