Tijs van den Brink (Nijkerk, 5 augustus 1970) is een Nederlandse journalist en presentator.

Leven en werk

Na het vwo deed hij de in Amersfoort gevestigde Evangelische School voor Journalistiek, destijds onderdeel van de Evangelische Hogeschool en tegenwoordig vallende onder de Christelijke Hogeschool Ede.

Hij begon in 1993 zijn journalistieke loopbaan bij het Veluws Dagblad met een sfeerverslag van de voetbalwedstrijd Sparta Nijkerk - Feyenoord[1]. Vervolgens werkte hij voor het Friesch Dagblad, waarbij hij zich richtte op Leeuwarden; vanaf 1995 was hij parlementair medewerker bij deze krant.

In de loop van 1996 werd hij hoofd van de politieke redactie van de Evangelische Omroep. Vanaf 1999 begon hij ook diverse radio- en tv-programma's bij deze christelijke omroep te presenteren en vanaf 2002 eveneens op de radio de actualiteitenrubriek van de NOS, Met het Oog op Morgen (medepresentator). In het najaar van 2003 werd hij onder meer tv-presentator van TweeVandaag en – toen de EO dit verruilde voor Netwerk – presentator van laatstgenoemd programma vanaf het najaar van 2004. In dat jaar ontving hij de Marconi Award voor beste radiopresentator. Op 28 februari 2014 presenteerde Van den Brink voor het laatst Met het Oog op Morgen.[2]

In 2001 schreef hij met zijn EO-collega een boek getiteld Brieven aan God.

In mei 2007 begon Van den Brink met collega Andries Knevel het praatprogramma Knevel & Van den Brink. Dit programma op Nederland 1 was in het zomerseizoen de vervanger van Pauw & Witteman. Vanaf 25 augustus 2008 presenteerde hij Dit is de Dag op Radio 1, met wisselende medepresentatoren. Van januari 2010 tot en met december 2012 presenteerde Van den Brink samen met Knevel het praatprogramma . Ook presenteerde hij in omroepseizoen 2010-2011 afwisselend met Knevel de actualiteitenrubriek Uitgesproken EO op Nederland 2. In de zomer van 2012 presenteerde hij samen met Willemijn Veenhoven het ochtendprogramma van de Radio 1 Sportzomer.

Vanaf 2012 voerde hij in het televisieprogramma Adieu God? (Nederland 2) gesprekken met bekende Nederlanders die een christelijke opvoeding hadden gehad maar levensbeschouwelijk een andere richting waren ingeslagen. Onder zijn gasten bevonden zich onder meer Johan Derksen, Anita Witzier, Ronald Plasterk, Filemon Wesselink, Stef Bos, Arjen Lubach, Aart Staartjes, Petra Stienen en Jack Spijkerman.

Van den Brink had in 2016 en 2017 een eigen actualiteitenpraatprogramma getiteld De Tafel van Tijs.

Vanaf januari 2020 presenteert Van den Brink samen met Giovanca Ostiana op dinsdag de nieuwe NPO-talkshow Op1.

Familie

Externe link