Sublime, voorheen Sublime FM, is een Nederlandse commerciële radiozender, met veelal non-stop funk, soul en jazz via de ether, kabel, DAB en internet. Sinds oktober 2020 is de zender onderdeel van NRC Media. Rick Waltmann is station-manager en Martijn Soetens is music-director.[1]

Geschiedenis

Arrow

Bij een nieuwe verdeling van de FM-etherfrequenties in mei 2003 was er één frequentiepakket bestemd voor klassieke muziek. Hierbij was Classic FM de enige bieder voor dit frequentiekavel. Wegens wettelijke beperkingen liet moedermaatschappij Sky Radio Group dit aanbod vallen ten gunste van Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender (tegenwoordig Radio Veronica). Zes maanden later probeerde de overheid opnieuw het klassieke frequentiepakket te veilen. Arrow Classic Rock Radio BV kwam hierbij als winnaar uit de bus voor een radiostation met de werktitel Arrow Classic Jazz FM. Op 13 februari 2004 startte Arrows tweede radiostation met testuitzendingen onder de naam Arrow 90,7 FM. Op 25 maart 2004 was de echte aftrap van het station. Vanaf dat moment zond men non-stop moderne jazz (waaronder blues en soul) uit. Daarnaast zijn sindsdien veel lange nieuwsbulletins te horen, met aandacht voor financieel-economisch nieuws. Op deze manier wordt geprobeerd om hoger opgeleiden te bereiken. Eind april 2004 werd de eerste programmaspecial gestart; DJ Maestro mag iedere dinsdagavond jazznummers mixen. Later kwamen daar de programma's "Tunes to look at", "The Kindred Spirits Radio Show" en "Embrace" bij.

In juni 2005 werd de naam gewijzigd in Arrow Jazz FM ‘omdat de meeste luisteraars de verschillende etherfrequenties van het station ondertussen wel weten te vinden’.

In maart 2008 werd de middengolf-frequentie 1035 kHz te Echt (L) door het Agentschap Telecom aan Arrow Jazz FM "uitgegeven". Dan is hierdoor het ontvangst-gat in Limburg m.b.t. de FM-frequenties van dit radiostation "gedicht". Vanwege een betalingsachterstand aan het Agentschap Telecom moest Arrow Jazz FM op 11 maart 2009 om middernacht haar uitzendingen via de FM staken.

Op 1 mei werd bekend dat de Arrow-zenders faillissement hebben aangevraagd.[2] Op 7 augustus 2009 werd bekendgemaakt dat er een doorstart van de zender zal komen.[3]

Sublime

Het station ging per 4 november 2012 verder als Sublime FM.[4]

In 2018 neemt Sublime (eerder veranderd van Sublime FM in Sublime) intrek in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. In de zomer van 2018 tekent Sublime Sander de Heer, die daarmee terugkeert op de landelijke radio met een ochtendprogramma genaamd ‘Sublime Sunrise.’ De Heer gaat tevens aan de slag als content manager en is eindverantwoordelijk voor de content op zender.

Met de komst van Sander de Heer investeert Sublime in meer live programma’s & uitgebreidere nieuwsvoorziening. Een groter publiek maakt kennis met de zender. Daarnaast keert ook Jaap Brienen, tot dan toe muziekprogrammeur van de zender, terug op de landelijke radio met een eigen radioprogramma genaamd ‘Funky Friday.’

In het najaar van 2019 gaan Sublime en Sander de Heer na overleg uit elkaar. De ochtendshow ‘Sublime Sunrise’ wordt vervolgens overgenomen door Francis Broekhuijsen. De functie van De Heer als content manager komt te vervallen en Rick Waltmann vult per direct de functie als station manager in. Vanaf dat moment wijzigen er een aantal zaken in de programmering. In 2020 komt er een wijziging in de programmering en start Sublime met het radioprogramma Sublime Smooth. Vrijdag en zaterdagavond eveneens gepresenteerd door Francis Broekhuijsen. Hierdoor neemt Brienen sindsdien de vrijdag-ochtendshow voor zijn rekening en is de zender op vrijdagavond gestart met de Sublime Weekendmix. In de zomer van datzelfde jaar besluit Waltmann, Jasper de Vries aan te stellen als music director binnen Sublime. De Vries volgt daarmee Brienen op die wel programma’s blijft maken voor de zender.

Op 29 oktober 2020 werd bekend gemaakt dat NRC Media de nieuwe eigenaar is geworden van Sublime.[5] In het voorjaar van 2021 werden de eerste veranderingen aangekondigd onder de nieuwe eigenaar met Waltmann nog als station manager. Zo werd Martijn Soetens aangetrokken als nieuwe music director, ging Brienen een nieuw ochtendprogramma presenteren en schoof Broekhuijsen door naar de avondprogrammering. Ook kreeg Candy Dulfer een eigen programma op de zondagavond en werden Leona Philippo en Bastiaan Ragas station voices.[6] Per 1 maart 2021 presenteert Angelique Houtveen de nieuwe middagshow op Sublime.[7]

Frequenties

Het station was van 2004 tot 2009 via de ether te ontvangen. In 2011 verkreeg het station opnieuw een etherfrequentie.[8] Vanaf september van dat jaar was het station weer via de radio te ontvangen.

Medewerkers

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op te klikken om de lijst uit te breiden.

Diskjockeys

Huidige

Voormalige

Zenderstemmen

Nieuwslezer

  • Susan de Vries

Programmering

Sublime kent het grootste gedeelte van de week een horizontale programmering, zoals bij meerdere Nederlandse radiozenders gebruikelijk is. Zo is Jaap Brienen iedere maandag tot en met vrijdag te horen met De Sublime Ochtendshow tussen 07.00 en 10.00 uur. Iedere werkdag vanaf 9.30 uur is er nog het Nieuws van de Vooruitgang op het halfuur. Tussen 10.00 en 16.00 is de programmering op maandag tot en met vrijdag non-stop. Angelique Houtveen presenteert Angelique's Afternoon iedere maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 19.00 uur. Daarna hoor je met The Sublime Experience van 19.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag hoor je Broekhuijsen van 16.00 tot 19.00 uur met Funky Friday. Op vrijdagavond presenteert Turne Edwards The Sublime WeekendMix van 21.00 tot 00.00 uur.

In het weekend is de programmering voornamelijk non-stop. Op zaterdag maakt Rob Manga het programma The Groove van 21.00 tot 00.00 uur. Op zondag zijn Candy Dulfer, Hans Mantel en Bart Wirtz met Rolf Delfos te horen met respectievelijk Candy's World (19.00 tot 21.00 uur), Deep Jazz (21.00 tot 22.00 uur) en Dutch Jazz (22.00 tot 00.00 uur).

Lijsten

De Soul Top 1000

In 2021 introduceerde Sublime De Soul Top 1000, die in april van dat jaar voor het eerst te horen zou zijn.[9] Luisteraars kunnen bij deze lijst stemmen op hun favoriete soulartiesten en -nummers allertijden.

Digitale zenders

Sublime heeft een aantal digitale zenders die non-stop muziek uitzenden en mogelijk een bepaald thema hebben:

  • Sublime 500
  • Sublime Arrow Jazz
  • Sublime Pure Jazz
  • Sublime Smooth
  • Sublime Soul

Beeldmerk

Externe link