Scarlet N.V. is een telecommunicatiebedrijf dat vaste telefonie, digitale televisie, vaste internetverbindingen en mobiele telecommunicatie aanbiedt voor bedrijven en particuliere consumenten. Scarlet N.V. behoort sinds februari 2008 tot de Proximus Groep.

Scarlet was ook actief in Nederland en Luxemburg. De Nederlandse tak ging vanaf 1 juni 2014 verder als Stipte, dat vervolgens in 2016 overgenomen werd door .[1][2]

Geschiedenis

Scarlet werd opgericht in Nederland in 1992 door Paul Gelderloos. Het was destijds een onderdeel van het Amerikaanse . In 1999 ging Scarlet als zelfstandige onderneming verder met twee investeerders: , een onderdeel van Fortis, en Egeria, de investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer.

Sinds 1997 is Scarlet ook in België actief. In 2002 kocht het bedrijf zijn concurrent KPN België op. In 2003 nam het Planet Internet België over en eind 2004 ook Tiscali België.

Scarlet raakte in 2004 in Nederland en België bekend bij het grote publiek als uitvinder van het voordeelpakket met de introductie van Scarlet One: het eerste dual-play-pakket op de markt met ADSL-internet en VoDSL-telefonie via internet.

Op 15 februari 2008 kondigde de Belgische telecomreus Belgacom Groep (vanaf 2014 Proximus) de overname van Scarlet aan. Deze overname zorgde ervoor dat Scarlet vanaf 1 oktober 2008 ook Proximus TV kan aanbieden.

Vanaf 2011 werden de Nederlandse en Belgische tak van Scarlet gesplitst. Op 1 juni 2014 werd Scarlet in Nederland omgedoopt tot Stipte en stootte Belgacom de Nederlandse activiteiten definitief af.

Tot op vandaag heeft Scarlet de ambitie om steeds het essentiële aan de laagste prijs aan te bieden en in deze context de markt uit te dagen. Zo was Scarlet het eerste bedrijf dat de roamingkosten in EU-landen en Zwitserland schrapte, meer dan een jaar vóór het intreden van de officiële regelgeving waarmee roaming binnen de Europese Unie algeheel werd afgeschaft. Er worden nog steeds roamingkosten berekend in Zwitserland, maar Scarlet-klanten betalen deze kosten niet.

Ander bedrijf met de naam Scarlet

Van 2008 tot 2011[3][4] was Belgacom ook eigenaar van Scarlet B.V., dat sinds 2000 op de Nederlandse Antillen, meer bepaald op Curaçao en Sint Maarten, actief was met GSM-abonnementen en EZ-TALK belkaarten. Het bedrijf bood ook WiMAX-oplossingen aan op de eilanden en ADSL-abonnementen onder de merknaam “Carib-online”.