Stichting Kabeltelevisie Pijnacker (SKP) is een kabelexploitant die alleen actief is in de gemeente Pijnacker en Delfgauw. SKP heeft ongeveer 14.000 aansluitingen. SKP is een Nederlandse aanbieder van kabeltelevisie, digitale telefonie en internettoegang.

Historie

In de jaren 70 van de vorige eeuw ontstond de behoefte om een CAI (Centrale Antenne Inrichting) in Pijnacker te ontwikkelen. Er werd begonnen met een werkgroep bestaande uit vijf leden, maar al snel werd een stichting opgericht (op 13 juni 1974) met een bestuur bestaande uit twee vertegenwoordigers uit de gemeenteraad, twee leden van de woningbouwvereniging en drie inwoners uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De stichting bestaat nog steeds, alleen is deze vorm van vertegenwoordiging inmiddels verlaten. Alle bestuursleden zijn particulier en woonachtig in het doorgiftegebied: de kernen Pijnacker en Delfgauw. SKP heeft geen winstoogmerk.

SKP biedt haar diensten aan via haar eigen coax-netwerk en glasvezelnetwerk (FttH). Als lokale aanbieder voorziet SKP huishoudens in Pijnacker en Delfgauw van internet tot 600 Mbps, televisie en telefonie.

Coax

Vanaf de start heeft SKP in Pijnacker en Delfgauw de woningen voorzien van coax-aansluitingen. SKP levert op deze adressen internet tot 400 Mbps.

Glasvezel

De hoofdstructuur van het kabelnet van SKP is volledig uitgevoerd in glasvezeltechniek. Alle nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van glasvezel. SKP maakt hiervoor gebruik van de GPON-techniek. SKP levert via glasvezel een internetsnelheid tot 600 Mbps.[1] SKP begon in 2018 met het moderniseren van bestaande wijken met een coax-netwerk naar glasvezel.[2]

Diensten

Het basispakket televisie bestaat uit ruim 70 televisie- en 70 radiozenders. Voor televisie en radio maakt SKP gebruik van de DVB-C-techniek. Daarnaast biedt zij extra pakketten met sport en films.

Internet wordt op verschillende snelheden aangeboden. Daarnaast is er digitale telefonie. SKP heeft ook een SKP iTV-app voor tablet en smartphone en ze biedt de mogelijkheid om live televisie te kijken, maar er zijn ook interactieve functies zoals begin gemist, opnemen en programma’s terugkijken.[3]

SKP is aangesloten bij NLConnect, de vereniging van telecom- en kabelbedrijven.

Externe links