Stéphane Buyens (De Panne, 20 maart 1960) is een Belgische kok en chef in het tweesterrenrestaurant Hostellerie Le Fox in De Panne. Hij treedt ook op als televisiekok in beeld in meerdere Vlaamse kookprogramma's.

Buyens groeit op in een gezin van Pannese restauranthouders. Zijn grootouders openden na het einde van de Tweede Wereldoorlog in De Panne restaurant "Picadillie" wat later de "La Rénommée" werd, en bijkomend in 1956 de "Caves d’Artois". Dit laatste wordt door zijn ouders overgenomen die in 1971 hotel Le Fox openen.[1] Stéphane Buyens studeerde in 1979 af aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij volgde meerdere binnen- en buitenlandse stages en nam in 1984 de keuken van zijn moeder in Le Fox over. Hij is bekend om een keuken zonder modegrillen en als "Pannenoar" is hij een vurig verdediger van het gebruik van streekprodukten zoals grijze garnaal en duinasperges. In 1987 behaalt hij voor Le Fox zijn eerste michelinster, in 2005 zijn tweede.

Buyens maakte zijn tv-debuut in 2010 als de reddende kok voor restaurants in problemen in het programma Chef in Nood op VTM om daarna in hetzelfde jaar het eerste seizoen van de Vlaamse versie van Masterchef te leiden.[2] Hij is ook de aangever van het door Jan Van Hemelendonck geschreven kookboek "Vers uit zee en polder" in de reeks "Carnet de cuisine".[3] Tevens is hij ook sinds 2005 president van de "Orde der 33 Meesterkoks" van België, de in 1962 opgerichte en oudste Belgische culinaire beroepsvereniging die patroons aan het fornuis samenbrengt.

Bronnen

  1. Pannese topchef Stéphane Buyens[dode link], De Panne Leeft, informatieblad gemeente De Panne, november-december 2009
  2. (en) Icoontje film Stéphane Buyens in de Internet Movie Database
  3. Jan Van Hemeledonck, Carnet de Cuisine - Stéphane Buyens (Vers uit zee en polder), ISBN 978 90 2098 226 8