Shelton Jackson (Spike) Lee (Atlanta, 20 maart 1957) is een Amerikaans filmmaker en -regisseur.

Lee maakt veelal sociaal bewogen films.[1][2] Racisme is een belangrijk thema in zijn werk. De films Malcolm X en Do the Right Thing zijn daar goede voorbeelden van. Andere motieven die regelmatig in het werk van deze filmmaker/regisseur zitten verweven zijn criminaliteit, het stadsleven, en de invloed die de media op mensen hebben.

In een aantal van zijn films speelt hij ook zelf een rol, al is het meestal maar een heel kleine rol.

Filmografie (regie)

Films

  • She's Gotta Have It (1986) (met bijrol)
  • School Daze (1988) (met bijrol)
  • Do the Right Thing (1989) (met bijrol)
  • Mo' Better Blues (1990) (met bijrol)
  • Jungle Fever (1991) (met bijrol)
  • Malcolm X (1992) (met bijrol)
  • Crooklyn (1994) (met bijrol)
  • Clockers (1995) (met bijrol)
  • They don't care about us (Videoclip) (1995)
  • (1996) (met bijrol)
  • (1996)
  • 4 Little Girls (1997)
  • He Got Game (1998)
  • Summer of Sam (1999) (met bijrol)
  • The Original Kings of Comedy (2000)
  • (2000)
  • 25th Hour (2002)
  • Ten Minutes Older: The Trumpet (2002) (segment "We Wuz Robbed") (korte film)
  • She Hate Me (2004)
  • Sucker Free City (2004)
  • All the Invisible Children (2005)
  • Inside Man (2006)
  • When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts (2006), over de orkaanramp in New Orleans
  • Miracle at St.Anna (2008)
  • Michael Jackson - This Is It (Videoclip) (2009)
  • (2009)
  • (2012)
  • Oldboy (2013)
  • (2014)
  • Chi-Raq (2015)
  • BlacKkKlansman (2018)
  • Da 5 Bloods (2020)

Televisie