Sindbad de Zeeman (Japans: アラビアンナイト シンドバットの冒険, Arabian Naitsu Shinbaddo no Bōken) is een Japans-West-Duitse tekenfilmserie, gebaseerd op het gelijknamige verhaal Sindbad de zeeman uit de Arabische sprookjesverzameling 1001 Nacht. Het was een van de eerste tekenfilms van Nippon Animation en werd van 1975 tot 1976 geproduceerd. De serie werd van 1979 tot 1981 uitgezonden door de KRO en in de eerste helft van de jaren negentig herhaald op Kindernet. De serie werd ook opnieuw uitgezonden op het hernieuwde Kindernet, tussen 2011 en 2013.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De serie gaat over de kleine Sinbad, die meer dan 1200 jaar geleden leefde in Bagdad, de grootste stad van Arabië. Hij heeft geen broertjes of zusjes en gaat meestal mee met zijn vader die handelaar is in kruiken. Zijn beste vriend is Hassan die water verkoopt op de markt. Samen met hem haalt hij heel wat kattenkwaad uit. Zo sluipen ze op een avond het koninklijk paleis binnen om te kijken naar de acrobaten die er optreden. Hierdoor wordt Sinbad erg nieuwsgierig naar de wereld buiten Bagdad.

Op een dag komt oom Ali, die zeevaarder is, op bezoek en krijgt hij de pratende beo Sheila cadeau. Als oom Ali terug vertrekt met zijn schip, sluipt Sinbad aan boord. Hij laat een briefje achter voor zijn ouders waarin staat dat hij nu eindelijk maar eens de wereld wil gaan ontdekken. Dat is meteen het begin van allerlei avonturen die hij met Sheila op zijn reizen langs vreemde landen en over grote zeeën zal beleven.

Zie ook: Lijst van afleveringen van Sinbad de Zeeman

Rolverdeling

Personage Stem (Duits) Stem (Japans) Stem (Nederlands)
Sinbad
Oom Ali
Sheila de beo
Hassan
Ali Baba Hans Otjes
Ara Jérôme Reehuis
Judl, de visser
Salbus en de koning der Afrikanen
Bakker Salem Michael Habeck
Meermin 1
Meermin 2
Koning Muhamed, Sinbads vader
Scheherazade
Verteller Jan Wegter

Externe link