Topografische gemeentekaart van Schagen, per februari 2018

Schagen is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland, gedeeltelijk in de regio West-Friesland, sinds 2013 de naam van een fusiegemeente die bestaat uit de voormalige gemeenten Schagen, Zijpe en Harenkarspel. De hoofdplaats is de gelijknamige stad Schagen. Het gemeentehuis van Tuitjenhorn was nog enkele jaren in gebruik door de fusiegemeente naast het kantoor in Schagen dat in begin 2017 verbouwd is. Het gemeentebestuur is gevestigd in het gemeentehuis aan de Laan in Schagen.[4]

De stad Schagen is de enige plaats binnen de nieuwe gemeente die ooit stadsrechten heeft gekregen, en vormt ook de belangrijkste toeristentrekker naast de kust van de Zijpe, met onder meer de badplaatsen Groote Keeten, Callantsoog en Sint Maartenszee. Het gebied tussen de kust en de stad Schagen wordt gekenmerkt door de landbouwgronden, met veel bollenvelden en een aantal middelgrote dorpen. Bij Petten zijn twee onderzoekskernreactoren gelegen.

Verkeer en vervoer

Weg

Door de gemeente loopt een aantal hoofdwegen: de N9, N241, N245, N248 en N249. Al deze wegen zijn binnen de gemeentegrens 80 km-wegen en beschikken over 1 rijstrook in iedere rijrichting. Daarnaast liggen ook de N502 en de N503 binnen de gemeente. Zowel de N502 als de N503 heeft in beide richtingen 1 rijstrook. De maximumsnelheid op de N502 varieert; op sommige trajecten is 80 km/u toegestaan, maar ook 60 en een klein stukje komt zelfs 30 km/u voor als maximum. Over de gehele N503 mag niet harder dan 60 gereden worden.

Spoor

In de gemeente ligt de spoorlijn Den Helder - Schagen - Alkmaar, met in Schagen een station. Vanuit Schagen is er elk half uur een verbinding met Den Helder, Alkmaar, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Arnhem Centraal en verder richting Nijmegen. Daarnaast is er in zowel de ochtend- als de avondspits een rechtstreekse verbinding met 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Maastricht.

Bus

Binnen de gemeente Schagen zijn er diverse (buurt)buslijnen, waarvan op een enkele na alle station Schagen als begin-/eindpunt hebben.

Plaatsen binnen de gemeente

Stad:

Dorpen/gehuchten:

Buurtschappen:

Politiek en bestuur

College van B&W

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen bestaat uit:

 • Burgemeester: M.J.P. (Marjan) van Kampen-Nouwen
 • Wethouders:
  • J.C.J. Beemsterboer (CDA)
  • S.J.A. van der Veek (CDA)
  • J.M. Kruit (JESS)
  • J.J. Heddes (PvdA)
 • Secretaris:
  • N.H. Swellengrebel

Gemeenteraad

Sinds 1 januari 2013 is de gemeente Schagen gefuseerd met de gemeenten Harenkarspel en Zijpe. Vanwege de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in 2012, zijn er, in tegenstelling tot nagenoeg alle andere gemeenten in Nederland, geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden in 2014.

Gemeenteraadszetels
Partij 2012 2018
CDA 9 10
VSPS (Vereniging Senioren Partij Schagen) 3 4
VVD 5 4
JESS 3 3
PvdA 5 3
GroenLinks - 1
D66 1 1
Duurzaam Schagen
voorheen: DNA (Duurzaam Natuurlijk Alternatief)
1 1
SP 1 1
Wens4U 1 1
Totaal 29 29

Het opkomstpercentage in 2012 was 46,50%. In totaal zijn er 16785 stemmen geteld.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
        Den Helder       Hollands Kroon 
      Brosen windrose nl.svg      
    Hollands Kroon 
           
 Bergen       Langedijk       Heerhugowaard 

Monumenten

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Kunst in de openbare ruimte

Commons heeft mediabestanden in de categorie Schagen.

In de gemeente Schagen zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Zie de categorie Schagen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.