SBS Belgium NV (Scandinavian Broadcast System, Belgium) is een Belgisch mediabedrijf dat in handen is van De Vijver Media. Het was van oorsprong de Belgische vestiging van de Scandinavische mediaholding SBS Broadcasting. Het bedrijf opereert vanuit de Fabrieksstraat in Zaventem bij Brussel. Het heeft drie televisiezenders: VIER, VIJF en ZES. In 2018 kwam daar een radiozender bij: NRJ België.

De Vijver Media is de holding boven SBS Belgium NV en het productiehuis Woestijnvis. De Vijver Media is sinds 2018 volledig in handen van Telenet.

Geschiedenis

1995: Lancering VT4

In 1995 werd de eerste zender van SBS Belgium gelanceerd: VT4. Het is meteen ook de bekendste zender van SBS Belgium.

2004: lancering VijfTV

SBS Belgium had al enige tijd een tweede televisielicentie toegekend gekregen, maar het zou tot 2004 duren eer de tweede televisiezender er zou komen: VijfTV. De zender richt zich vooral op vrouwen.

2007: Overname door ProSiebenSat.1 Media

In 2007 werd de Scandinavische groep SBS Broadcasting ingelijfd bij het Duitse ProSiebenSat.1. Hiermee werd de groep, na RTL, de tweede grootste mediagroep in Europa. Na de fusie met SBS Broadcasting gaat de Duitse mediagroep verder onder de naam ProSiebenSat.1 Media en bezit het een groot netwerk van televisiekanalen internetmerken, radiostations, print- en andere media.[1]

2011: Overname door De Vijver

Situatie De Vijver tot 2014/2015

Op 20 april 2011 werd officieel bevestigd dat SBS Belgium wordt overgenomen door "De Vijver Media", de Holding boven het productiehuis Woestijnvis. De Vijver Media was voor de overname in handen van Wouter Vandenhaute en Erik Watté (60%) en van Corelio (40%), dat onder meer de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard uitgeeft. Voor het bod op de SBS-zenders zocht De Vijver, dat als underdog aan de biedingen was begonnen, steun bij de Finse mediagroep Sanoma. Hierdoor kregen alle drie de partijen - mediagroep Corelia, het duo Vandenhaute-Watté en Sanoma - elk 33% in handen.[2][3]

2012: VT4 en VijfTV worden VIER en VIJF

Na de overname van de zenders VT4 en VijfTV door "De Vijver Media" kregen deze zenders een restyling en gaan ze sinds september 2012 door het leven als VIER en VIJF. In tegenstelling tot VT4 maakt VIER meer Vlaamse programma's. Met het vernieuwde VIJF blijft er op een vrouwelijk publiek gemikt worden.[4][5]

2014/2015: Telenet wordt mede-eigenaar van SBS Belgium

De Finse uitgever Sanoma maakte in 2014 bekend dat het uit De Vijver Media wilde stappen. In datzelfde jaar maakte Telenet bekend in De Vijver Media te willen stappen, maar het zou tot 2015 duren eer dit werd goedgekeurd. Telenet krijgt een belang van 50% in handen, met de andere partijen elk 25%.[6]

2016: Lancering ZES

In juni 2016 werd bekend gemaakt dat er in oktober een derde televisiezender zou bijkomen: ZES. Deze zender zendt enkel Amerikaanse series en films uit, en heeft als slagzin USA, all day. In tegenstelling tot VIER en VIJF is ZES niet analoog te ontvangen.

2018: Lancering radiozender NRJ België

SBS Belgium wilde al langer een radiozender lanceren en probeerde in 2016 dit met een dossier voor de vierde commerciële zender van Vlaanderen te worden, dit mislukte echter. In 2017 deed SBS Belgium een poging voor een van de nieuwe netwerkradio's te worden. Op 15 september 2017 werd bekend gemaakt dat ze een van deze licenties in handen hebben gekregen. De werknaam hiervan was S-Radio. De bedoeling toen was om de zender in het eerste deel van 2018 te lanceren.

Op 13 april 2018 werd bekend gemaakt dat de zender de naam NRJ België krijgt en de lancering hiervan zal plaatsvinden in het najaar van 2018. De zender is een joint venture met Mediahuis. Elke partner bezit 50 procent van NRJ België.[7] Op 9 augustus werd bekend gemaakt dat de zender vanaf 3 september 2018 gaat starten.

2018: Volledige overname door Telenet

In 2018 nam Telenet de aandelen van de twee andere aandeelhouders van De Vijver Media, Mediahuis en het duo Wouter Vandenhaute en Erik Watté over.[8] Het bedrijf kreeg daarmee SBS Belgium volledig in handen.

2021: Lancering Play Zeven en naamwijzigingen voor VIER, VIJF en ZES

In 2021 zal SBS Belgium een nieuwe algemene zender starten: Play Zeven. Play Zeven zal een aanvulling worden op de bestaande zenders. De bestaande zenders krijgen een naamswijziging. Zo worden de namen van de zenders VIER, VIJF en ZES respectievelijk Play Vier, Play Vijf en Play Zes. Dit wordt gedaan om beter aan te sluiten met de Play merknaam die in handen is van eigenaar van SBS Belgium, Telenet.[9] [10]

Andere activiteiten

Naast drie televisiezenders had SBS Belgium ook een dienst onder de naam MEER (ervoor: C-More), een on-demanddienst op digitale televisie waar kijkers tegen betaling programma's van VIER, VIJF en ZES kunnen herbekijken. Tegenwoordig is dit een naamloze dienst en zijn veel programma's gratis te herbekijken op de websites van VIER, VIJF en ZES.

Televisiezenders van SBS Belgium

  • VIER (gelanceerd op 17 september 2012, gelanceerd als VT4 op 1 februari 1995)
  • VIJF (gelanceerd op 2 september 2012, gelanceerd als VIJFtv op 1 oktober 2004)
  • ZES (gelanceerd op 6 oktober 2016)
  • (zal in de loop van 2021 worden geintroduceerd)

Radiozender van SBS Belgium

SBS Sales Belgium

Op commercieel vlak werkt SBS Belgium dit moment samen met BBC (BBC First), NRJ, Studio 100 (Njam) en Telenet (Play Sports). Deze commerciële activiteiten dragen de naam SBS Sales Belgium. Van 2012 tot 2017 werkte het ook samen met VIMN Belgium (Comedy Central, MTV, Nickelodeon, Nick Jr. en Spike) en had het ook de regie in handen van Studio 100 TV. Van 2012 tot 2020 had het ook de regie van Discovery Networks Benelux (Discovery Channel Vlaanderen, TLC) in handen.

Externe link