SBS6 is een Nederlandse commerciële omroep die onderdeel is van Talpa TV.

Naast SBS6 maken ook de zenders Veronica, Net5 en SBS9 deel uit van Talpa TV.

Geschiedenis

Ontstaan

De zender werd in 1995 opgericht als Scandinavian Broadcasting System 6 en richtte zich in de beginjaren voornamelijk op een mannelijk en jong publiek, met veel series, films, reality-televisie en erotiek. Daarnaast stond de zender in het begin bekend als een "volkszender". SBS6 is door de jaren heen opgeklommen tot de nummer drie onder de Nederlandse televisiezenders, na NPO 1 en RTL 4, met een marktaandeel van gemiddeld 10%.

Overname Talpa

In juli 2017 werd SBS6 volledig overgenomen door Talpa Network van John de Mol. Sinds het 100% onderdeel is van Talpa Network wil het uitgroeien tot een brede familiezender.[1] Hedendaags profileert SBS6 zich dan ook als een gezinszender met informatieve (nieuws)programma’s, amusementsprogramma’s, series en films.

Toekomst

Sinds de overname door Talpa Network in 2017 werkt de zender aan een nieuw profiel. Zo werd het logo en de huisstijl van de zender veranderd, het prominente rood werd ingewisseld voor licht blauw. Daarnaast werden bekende Talpa-formats overgeheveld van concurrent RTL 4 naar SBS6, waaronder It Takes 2[2], Dance Dance Dance[3] en Miljoenenjacht[4]. Tevens werden diverse potentiële publiekstrekkers in de periode na de overname naar de zender gehaald waaronder: Jandino Asporaat[5], Patty Brard[6], Wendy van Dijk[7], Winston Gerschtanowitz, Gordon[8], Olcay Gulsen[9], Johnny de Mol[10], Linda de Mol[11] en Jan Versteegh[12].

Doelgroep

De zender focust zich op het gemiddelde Nederlandse gezin en zendt voornamelijk amusements- en nieuwsprogramma’s, films en series uit.

Programma's

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van programma's van SBS6 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Medewerkers

Bestuur

Directeur Talpa TV –
Strategisch adviseur Talpa Network – Erland Galjaard
Programmadirecteur –

Presentatoren

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van presentatoren van SBS6 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Prijzen

De omroep heeft in totaal twee keer de Gouden Televizier-Ring, voor beste televisieprogramma, gewonnen op het Gouden Televizier-Ring Gala. Ze wonnen in 2003 met Hart in Aktie en in 2019 met Chateau Meiland.[13]