Roy Hoornweg (8 mei 1989) is een Nederlandse atleet, die zich aanvankelijk toelegde op de middellange en lange afstanden op de baan, maar die zich daarnaast de laatste jaren ook heeft gemanifesteerd in de wegatletiek. Hij is tweevoudig Nederlands kampioen en veroverde zeven medailles op Nederlandse kampioenschappen. Hoornweg is lid van atletiekvereniging .

Loopbaan

Jeugd

Hoornweg begon met atletiek toen hij zes jaar oud was. Hij beoefende allerlei onderdelen, maar hardlopen was het enige waar hij echt in uitblonk. Vanaf dat moment besloot hij zich te specialiseren. Zeven nationale titels bij de junioren waren het resultaat, op diverse afstanden, variërend van 1500 m tot 5000 m Ook in de duatlon werd hij Nederlands kampioen in 2008.[1]

Senior

In zijn eerstejaars senior (2009) werd Hoornweg Nederlands kampioen op de 3000 m steeple. Daarna besloot hij om meer de uitdaging op te zoeken, door op andere onderdelen uit te komen. Dit ging met succes. In 2010, tijdens de Nederlandse indoorkampioenschappen, werd Hoornweg tweede op de 3000 m. Een jaar later werd hij tijdens de NK in Amsterdam tweede op de 5000 m en in 2011 nogmaals tweede op de 3000 m tijdens de NK indoor.[2]. Vanaf 2013 liep hij ook afstanden langer dan 5000 m. In 2013 won hij tijdens de NK zilver op de 10.000 m en in 2015 op het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg won hij de bronzen medaille. Op de NK van 2015 werd hij Nederlands kampioen op de 10.000 m.

Wegwedstrijden

In 2013 en 2015 werd Hoornweg vijfde in de Groet Uit Schoorl Run over een afstand van 10 km. In 2015 werd hij de tweede Nederlander (10e overall) tijdens de Zevenheuvelenloop in een tijd van 44.59. Tijdens de 4 mijl van Groningen finishe hij eveneens als tweede Nederlander (8e overall).

Nederlandse kampioenschappen atletiek

Onderdeel Jaar
3000 m steeple 2009
10.000 m 2015

Persoonlijke records

Baan
Onderdeel Prestatie Datum Plaats
800 m 1.57,03 6 juni 2010 Den Haag
1000 m 2.30,01 11 mei 2013 Lisse
1500 m 3.49,64 22 mei 2010 Hoorn
1 Eng. mijl 4.14,4 23 februari 2016 Melbourne
3000 m 7.58,72 5 juli 2014 Oordegem
5000 m 13.31,41 18 juli 2015 Heusden-Zolder
10.000 m 28.37,39 11 april 2015 Huelva
3000 m steeple 9.08,21 27 juni 2009 Uden
Weg
Onderdeel Prestatie Datum Plaats
5 km 14.13 3 april 2016 Carlsbad
10 km 28.58 8 februari 2015 Schoorl
15 km 44.45 16 november 2014 Nijmegen
10 Eng. mijl 48.14 7 september 2014 Tilburg
20 km 1:01.03 24 maart 2019 Alphen aan den Rijn
halve marathon 1:04.17 6 oktober 2019 Breda

Palmares

3000 m

  • 2007: 5e Track Meeting in Breda - 8.30,73
  • 2010: Zilver NK indoor - 8.21,89
  • 2011: Zilver NK indoor - 8.23,24
  • 2012: 5e Gouden Spike - 8.19,11
  • 2013: Goud Harry Schulting Games in Vught - 8.23,12
  • 2013: Brons Hyundai Grand Prix in Brandu - 8.11,61
  • 2013: Zilver Memorial Leon Buyle in Oordegem - 8.04,84
  • 2014: Zilver Prijzenmeeting in Herentals - 8.12,64
  • 2014: Goud - 8.11,56

5000 m

  • 2008: 4e Tartletos Loopgala in Wageningen - 14.42,22
  • 2010: Zilver NK - 14.14,13
  • 2011: 4e Nijmegen Global Athletics (B Race) - 13.58,59
  • 2012: 5e NK - 14.28,11
  • 2012: 4e Nacht van de Atletiek (C Race) - 13.59,66
  • 2012: Brons Internationaal Antwerps Atletiek Gala in Merksem - 14.20,89
  • 2013: Brons iFam Outdoor Meeting- Post Program in Oordegem - 14.28,96
  • 2013: 5e EK team - 14.56,27
  • 2015: 5e Nacht van de Atletiek (B Race) - 13.31,41
  • 2016: 8e NK - 14.32,09
  • 2018: Brons NK - 14.18,77

10.000 m

  • 2013: Zilver NK - 29.54,60
  • 2015: 4e Trofeo Iberico in Huelva - 28.37,39
  • 2015: Goud NK - 29.16,70
  • 2016: Zilver NK - 28.57,41

3000 m steeple

  • 2009: Goud NK - 9.06,30

5 km

  • 2012: Goud Kramp Run in Varsseveld - 14.31
  • 2013: Goud Wijchen - 14.21
  • 2013: Goud Kramp Run in Varsseveld - 14.25
  • 2017: Goud Verkerkloop in Zwijndrecht - 14.45

10 km

15 km

10 Eng. mijl

halve marathon

overige afstanden

  • 2016: 10e 4 Mijl van Groningen - 18.17 (1e Nederlander)
  • 2017: 12e 4 Mijl van Groningen - 19.09
  • 2018: 13e 4 Mijl van Groningen - 18.42

veldlopen