Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Expeditie Robinson (België), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

Expeditie Robinson is een televisieprogramma waarin 16 tot 21 kandidaten proberen te overleven op een onbewoond eiland. Tussen 2000 en 2012 was het programma een coproductie tussen een Nederlandse en een Vlaamse productiemaatschappij. Het programma wordt sinds 2013 enkel uitgezonden in Nederland. Later, in 2018 kwam er een eigen Belgische versie van Expeditie Robinson. De serie ontleent zijn naam aan het 18de-eeuwse verhaal over de zeeman Robinson Crusoe die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomt, en daar probeert te overleven.

Geschiedenis

De show is bedacht door de Brit Charlie Parsons en voor het eerst op tv gebracht in Zweden, onder de naam Expedition Robinson. Het format werd verkocht aan verschillende landen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, waar inmiddels 40 seizoenen van Survivor zijn uitgezonden.

De opnames worden op de uitgekozen locaties achterelkaar per deelnemend land gemaakt. Alle Europese deelnemende televisiezenders huren het van oorsprong Zweedse bedrijf Strix in om hun versie te coproduceren. Alle deelnemers, presentatoren, producers, camera- en geluidsmensen en overige crew reizen gezamenlijk naar dezelfde basislocatie en kunnen zo gebruikmaken van dezelfde set-up, wat kostenbesparend werkt. De opnames worden in de zomer gemaakt en in de diverse deelnemende landen in het najaar uitgezonden.

Het eerste seizoen van de Nederlandstalige editie was in 2000 in Nederland te zien op Net5 en in Vlaanderen op VT4. Aan dit seizoen deden acht onbekende Nederlanders en acht onbekende Vlamingen mee. Na vijf seizoenen bij Net5 en VT4 ging het programma vanaf 2005 naar het televisiestation van John de Mol (Talpa) dat de rechten voor het televisieprogramma had verworven. Deze stap was een schok voor Net5, daar het voor deze zender het best bekeken programma ooit was. De Nederlandse divisie van Strix Television, Strix TV Nederland, produceerde vervolgens Expeditie Robinson voor Talpa samen met het Belgische kanaal KanaalTwee.

In 2006 werd een special van Expeditie Robinson uitgezonden, onder de naam Strijd der Titanen. In deze special deden zestien oud-deelnemers mee. De special werd in Nederland wederom uitgezonden door Talpa. In Vlaanderen werd de special en het daaropvolgende reguliere seizoen uitgezonden door VTM.

Vanaf 2007 verhuisde het programma weer terug naar KanaalTwee. In Nederland werd het programma overgenomen door RTL 5. Inmiddels is het programma verschoven naar RTL 4. Eilandpraat wordt aansluitend op RTL 5 uitgezonden. Sinds 2017 wordt het ook via de video on demand-dienst Videoland uitgezonden.

In 2010 deden voor het eerst bekende Nederlanders en Vlamingen mee. In de seizoenen daarna is dit zo gebleven.

Terugtrekking 2BE

Wegens tegenvallende kijkcijfers stopte KanaalTwee, nu onder de naam 2BE, in 2013 met Expeditie Robinson. Omdat in Nederland de kijkcijfers hoog bleven, besloot RTL 5 door te gaan met het programma. Hierdoor doen vanaf 2013 enkel bekende Nederlanders mee aan het programma. Ondanks dat 2BE zich terugtrok, bleef de Vlaamse Evi Hanssen co-presentatrice van Expeditie Robinson. Een jaar later werd zij echter alsnog vervangen.

Onbekende Nederlanders

In het achttiende seizoen deden naast bekende Nederlanders ook vier onbekende Nederlanders mee. Zij werden geselecteerd na een uitgebreide selectieprocedure, waarin zij verschillende Robinson-proeven moesten uitvoeren. Ook speelden sociale media een rol. Een van de geselecteerden, Carlos Platier Luna, wist seizoen achttien uiteindelijk te winnen.

In het negentiende seizoen was er plaats voor zeven onbekenden. Het jaar daarop tijdens het twintigste seizoen deden de onbekende Nederlanders niet mee aan het reguliere seizoen, maar kregen zij samen met een aantal onbekende Vlamingen een speciale editie van het programma onder de naam Expeditie Robinson: NL vs BE.[1] Deze variant van het programma is in Nederland alleen via het video-on-demanddienst van RTL genaamd Videoland te zien, in België wordt het op televisiezender VIER uitgezonden. Deze speciale editie verscheen in januari 2020.[2]

Presentatie

De presentatie lag in het eerste en tweede seizoen in handen van Ernst-Paul Hasselbach en . In het derde seizoen werd Naessens vervangen door Roos Van Acker. Na het vijfde seizoen stopte Van Acker omdat zij door haar contract met VT4 geen presentator van een KanaalTwee-programma kon worden. Van Acker werd vervangen door Lotte Verlackt. Verlackt werd na twee series weer vervangen door Evi Hanssen in verband met de verhuizing van KanaalTwee naar VTM.

In 2008 overleed Hasselbach bij een auto-ongeval in Noorwegen tijdens opnamen van 71° Noord, op het moment dat het tiende seizoen van Expeditie Robinson op de Nederlandse en Belgische televisie werd uitgezonden. Hij werd vervangen door Eddy Zoëy. Deze presenteerde het programma drie seizoenen, waarna hij werd opgevolgd door Dennis Weening.

Een jaar nadat 2BE de stekker uit Expeditie Robinson trok, werd Hanssen vervangen door Nicolette Kluijver.

RTL gaf in 2018 aan dat Weening na het negentiende seizoen niet meer werkzaam zal zijn bij de zendergroep en derhalve Expeditie Robinson niet meer zal presenteren. Kaj Gorgels gaat Weening vervangen vanaf 2019[3].

Format

Een groep van zestien tot twintig deelnemers reist naar een onbewoond eiland. De deelnemers worden in twee kampen verdeeld; kamp Noord en kamp Zuid. In deze twee kampen moeten de deelnemers zien te overleven met weinig voedsel. Elke dag volgt er een proef tussen de kampen, afwisselend een Robinsonproef en een eliminatieproef. In de Robinsonproef wordt er tussen de kampen gestreden om iets wat de expeditie aangenamer maakt, zoals voedsel, hulp van buitenaf, contact met het thuisfront of tripjes naar de bewoonde wereld. In de eliminatieproef wordt er gestreden om langer verblijf in de expeditie. Het verliezende kamp moet naar de eilandraad. Hier wordt een stemming gehouden. De deelnemer met de meeste stemmen moet de expeditie verlaten. Doorgaans vindt er na zekere tijd een wissel plaats, waardoor de samenstelling van de kampen verandert.

Ongeveer halverwege de expeditie is er een zogeheten samensmelting. Hierin komen de twee kampen bij elkaar en wordt er een diner gehouden. Na de samensmelting speelt iedere deelnemer voor zichzelf. In de Robinsonproef wordt de beloning daardoor ook individueel. In de eliminatieproef, die na de samensmelting immuniteitsproef wordt genoemd, wordt gestreden om immuniteit. Dat wil zeggen dat degene die wint, niet naar huis kan worden gestuurd tijdens de eilandraad. Hiervoor ontvangt de winnaar van de proef een speciale "immuniteitsketen" die hij/zij voorafgaand aan de volgende immuniteitsproef weer moet inleveren.

Wanneer er drie of vier deelnemers overgebleven zijn, wordt de finale gespeeld: een serie van verschillende proeven waarbij bepaald wordt welke deelnemers naar de eindronde gaan. Deze eindronde is de laatste eilandraad, de winnaar wordt gekozen door de deelnemers die na de samensmelting zijn afgevallen en/of door het thuispubliek.

Wijzigingen in het format

Sinds 2009 is de Robinsonproef vervallen. De voordelen die daarin behaald konden worden, zijn geïntegreerd in de immuniteitsproeven. Ook wordt de winnaar niet meer gekozen, maar er wordt in de finale een finaleproef gespeeld, waarin vele onderdelen van voorgaande proeven naar voren komen. Degene die deze finaleproef wint is dan ook meteen de winnaar van Expeditie Robinson. De laatste jaren bestaat de finaleproef uit enkele zware onderdelen en op het eind een schietonderdeel.

In enkele seizoenen bestaat er een afvallerseiland, soms ook wel duivelseiland genoemd. Deelnemers die afvallen, kunnen via dit eiland alsnog de samensmelting of de finale bereiken. Op dit eiland worden duels gespeeld. De verliezer gaat alsnog naar huis, de winnaar blijft alleen achter op het eiland tot zich een volgende afvaller meldt.

In enkele seizoenen bestaat er een winnaarseiland, ook wel finalisteneiland genoemd. De winnaar van de immuniteitsproef mag hier naartoe met enkele medekandidaten. Hier wachten hen enkele aangename verrassingen, zoals voorheen in de Robinsonproef.

Overzicht van alle seizoenen

Seizoenen met edities van Nederland en België samen

Seizoen Bestemming Presentatie Finale Aantal kandidaten
Robinson Andere finalist(en)
2000 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Nederland
Ernst-Paul Hasselbach
Vlag van België
Desiré Naessens
Vlag van Nederland Karin Lindenhovius Vlag van België Eva Willems 16
2001 Vlag van België Richard Mackowiak Vlag van België Pascale Mertens 16
2002 Vlag van België
Roos van Acker
Vlag van Nederland Derek Blok Vlag van België Olivier Glorieux 16
2003 Vlag van Indonesië Indonesië
Vlag van Maleisië Maleisië
Vlag van België Jutta Borms Vlag van Nederland Judge Chambliss 16
2004 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van België Frank de Meulder Vlag van België Matthias Verscheure 18
2005 Vlag van België
Lotte Verlackt
Vlag van België Marnix Allegaert Vlag van België Emma Van Den Bossche

Vlag van BelgiëMarleen van Moer

18
Strijd der Titanen Vlag van de Filipijnen Filipijnen Vlag van Nederland Ryan van Esch Vlag van Nederland Jennifer Smit 17
2006 Vlag van Panama Panama Vlag van België
Evi Hanssen
Vlag van Nederland Olga Urashova Vlag van België Lenny Janssen 16
2007 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van België Vinncent Arrendell Vlag van Nederland Willem Hogeveen 100
2008 Vlag van België Yin Oei Vlag van Nederland Hans Meenhorst 16
2009 Vlag van Nederland
Eddy Zoëy
Vlag van België Marcel Vandezande Vlag van Nederland Rita Berger
Vlag van België Marina Harvent
21
2010 Vlag van Nederland Regina Romeijn Vlag van België Tatiana Silva Braga Tavares 17
2011 Vlag van de Filipijnen Filipijnen Vlag van België Tanja Dexters Vlag van Nederland Sascha Visser
Vlag van België Niko Van Driessche
16
2012 Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Nederland
Dennis Weening
Vlag van Nederland Fatima Moreira de Melo Vlag van Nederland Peggy Vrijens
Vlag van Nederland Fajah Lourens
Vlag van België Christophe De Meulder
16
NL vs BE Vlag van de Filipijnen Filipijnen Vlag van Nederland
Geraldine Kemper
Vlag van België
Bartel Van Riet
Vlag van België Thomas Roobrouck Vlag van Nederland Elroy Lemmens
Vlag van België Koen Loomans
16

Seizoenen met edities van Nederland alleen

Seizoen Bestemming Presentatie Finale Aantal kandidaten
Robinson Andere finalist(en)
2013 Vlag van Maleisië Maleisië
Dennis Weening
Vlag van België
Evi Hanssen
Edith Bosch Geraldine Kemper
Anna-Alicia Sklias
16
2014 Vlag van de Filipijnen Filipijnen
Nicolette Kluijver
Kay Nambiar Krystl
Ferry Doedens
18
2015 Amara Onwuka Oscar Aerts
Anna Speller
17
2016 Bertie Steur Diorno Braaf
Thomas Dekker
16
2017 Carlos Platier Luna Kaj Gorgels
Soundos El Ahmadi
19
2018 Jan Bronninkreef Dominique Hazeleger
Gregory Sedoc
21
2019 Kaj Gorgels Hugo Kennis Eva Cleven
Shary-An Nivillac
20

Kijkcijfers

Seizoen Zender
Vlag van Nederland Nederland
Zender
Vlag van België België
Start seizoen[4] Vlag van Nederland Nederland Finale Vlag van Nederland Nederland Gemiddelde
kijkcijfers[5]
Datum Kijkcijfers Datum Kijkcijfers
2000 Net5 VT4
15 september 2000
onbekend
18 december 2000
onbekend onbekend
2001
22 september 2001
375.000
25 december 2001
1.075.000 619.000
2002
15 september 2002
860.000
18 december 2002
1.475.000 1.140.000
2003
14 september 2003
919.000
7 december 2003
1.477.000 1.332.000
2004
5 september 2004
1.072.000
28 november 2004
1.566.000 1.312.000
2005 Talpa KanaalTwee
29 augustus 2005
1.040.000
28 november 2005
929.000 879.000
Special VTM
3 april 2006
626.000
5 juni 2006
714.000 550.000
2006
28 augustus 2006
574.000
20 november 2006
438.000 511.000
2007 RTL 5 KanaalTwee
30 september 2007
829.000
23 december 2007
551.000 661.000
2008 2BE
31 augustus 2008
604.000
23 december 2008
956.000 687.000
2009
3 september 2009
635.000
3 december 2009
801.000 663.000
2010
2 september 2010
1.085.000
2 december 2010
1.365.000 1.180.000
2011
1 september 2011
1.244.000
1 december 2011
1.326.000 1.209.000
2012
30 augustus 2012
1.037.000
20 december 2012
1.337.000 1.102.000
2013 n.v.t.
29 augustus 2013
1.178.000
12 december 2013
1.225.000 1.263.000
2014
11 september 2014
1.280.000
18 december 2014
1.163.000 1.086.000
2015
3 september 2015
1.219.000
17 december 2015
1.251.000 1.130.000
2016
8 september 2016
1.256.000
22 december 2016
1.575.000 1.099.000
2017
7 september 2017
1.088.000
21 december 2017
1.432.000 1.141.000
2018
6 september 2018
1.263.000
20 december 2018
1.446.000 1.321.000
2019 RTL 4
1 september 2019
1.578.000
15 december 2019
1.771.000 1.570.000
NL vs BE Videoland VIER 23 januari 2020 n.v.t. 30 april 2020 n.v.t. n.v.t.
 1. Belgen nemen het op tegen Nederlanders in nieuw seizoen ‘Expeditie Robinson’. Nieuwsblad.be (16 december 2019). Geraadpleegd op 21 januari 2020.
 2. Traditionele Expeditie Robinson zonder BN'ers komt naar Videoland!. Veroncia Superguide (16 december 2020). Geraadpleegd op 21 januari 2020.
 3. Kaj Gorgels nieuwe presentator Expeditie Robinson. NU.nl.
 4. De aflevering waarin de kandidaten worden voorgesteld, zoals in de jaren 2012 tot en met 2015, wordt buiten beschouwing gelaten.
 5. De aflevering waarin de kandidaten worden voorgesteld, wordt niet meegenomen in de berekening van de gemiddelde kijkcijfers.

Spin-offs

Eilandpraat

Tijdens het achttiende seizoen van Expeditie Robinson kwam er een spin-off van het programma onder de naam Expeditie Robinson: Eilandpraat, vaak simpelweg afgekort tot Eilandpraat. Het programma startte halverwege het Expeditie Robinson seizoen, op 26 oktober 2017, en werd vanaf dat moment elke week live uitgezonden na de bewuste Expeditie Robinson aflevering op RTL 5. Tevens kon het programma terug gekeken worden op het online RTL platform Videoland. De presentatie van het programma ligt in handen van Luuk Ikink, tijdens het tweede seizoen van Eilandpraat was Kaj Gorgels als invalpresentator te zien omdat Ikink vader was geworden.[1] Vanaf het negentiende seizoen wordt deze spin-off tijdens het gehele seizoen elke week na Expeditie Robinson uitgezonden.

In het programma ontvangt Ikink de deelnemers van het huidige seizoen maar ook bekende oud-deelnemers. De deelnemer die afvalt / weg wordt gestemd in de aflevering die voor Eilandpraat wordt uitgezonden komt standaard als gast in het programma. Met deze deelnemers bespreken ze de aflevering aan de hand van verschillende fragmenten. Daarnaast komen er tussentijds vragen voor de kijkers die ze via de website kunnen beantwoorden, aan het einde van de aflevering maakt Ikink het aantal percentage bekend.

Tijdens het eerste seizoen stelt de afgevallen kandidaat aan het einde van het programma een vraag voor de volgende afvaller, die in de volgende aflevering te zien is. Dit onderdeel werd in seizoen twee achterwege gelaten, hiervoor kwam een onderdeel voor oud kandidaat Soundos El Ahmadi. In dit onderdeel vertelt El Ahmadi op een komische manier wat zij van de aflevering vond en wat ze van de volgende aflevering verwacht, tevens legt ze straattaal woorden uit die de kandidaten tijdens de Expeditie gebruiken. Dit onderdeel werd voor het derde seizoen vervangen door Fatima's Voorspelling, hierin heeft oud-deelneemster Fatima Moreira de Melo voor de expeditie begon haar voorspelling gedaan over hoe de deelnemers zich gaan gedragen in het spel en wanneer ze verwacht dat ze gaan afvallen. Elke aflevering laten ze de gemaakte voorspelling zien van de deelnemer die in die aflevering afgevallen is. In seizoen drie is tevens een extra onderdeel toegevoegd waarin de afvaller één fragment van alle seizoenen Expeditie Robinson mag kiezen, wat voor diegene geldt als het echte robinson moment. Er zijn drie fragmenten als basis en elke afvaller mag vervolgens kiezen welk fragment hij wil vervangen. Uiteindelijk mogen de kijkers thuis stemmen, het fragment met de meeste stemmen wint de Doorbijter Award.

Tijdens alle seizoenen wordt elke aflevering afgesloten met een kort Expeditie Robinson filmpje die door het bedrijf BlendTV met andere stemmetjes ingesproken wordt om zo een komische sketch te vormen.

Robinson Confessions

Tijdens het negentiende seizoen van Expeditie Robinson kwam er een tweede spin-off van het programma dat verscheen onder de naam Robinson Confessions. Dit is een exclusief programma dat alleen online te zien is. Het eerste seizoen was te zien via de website en app van RTL Boulevard. Daarnaast verscheen de video een aantal dagen later op het YouTube-kanaal van Kaj Gorgels. Gorgels presenteerde tevens het eerste seizoen. Vanaf het tweede seizoen is de presentatie in handen van oud Expeditie Robinson-winnares Fatima Moreira de Melo en is het een exclusief programma op Videoland.[2]

In het eerste seizoen van het programma ontving Gorgels elke aflevering één gast, dit was een deelnemer van het lopende seizoen van Expeditie Robinson. In elke aflevering deed de gast van die aflevering een boekje open over zijn of haar ervaring op de Expeditie. Daarnaast kreeg de gast een vragenvuur, hierin moet hij of zijn zo veel mogelijk vragen over de Expeditie beantwoorden in een paar seconde tijd. Na dit vaste onderdeel kreeg de gast verschillende dilemma's voorgeschoteld die ook binnen een bepaalde tijd beantwoord moeten worden. Met de antwoorden die juist wel of niet gegeven worden kunnen punten worden verdiend. De gast die de meeste punten bij elkaar heeft weten te krijgen won uiteindelijk een prijs.

Vanaf het tweede seizoen werd het format deels aangepast. Moreira de Melo ontvangt enkel de spraakmakende deelnemers van het lopende seizoen, aan het hand van vier rondes krijgen de kijkers meer sappige details over de kandidaat zijn avontuur te weten. In de eerste ronde worden de hoogte punten van de kandidaat besproken. In de tweede ronde krijgt de kandidaat dilemma's voorgelegd die betrekking hebben op de andere kandidaten. In de derde ronde wordt er gekeken hoe de kijkers en de media over de deelnamen van de kandidaat denkt, hier geeft de kandidaat vervolgens weer reactie op. In de vierde en afsluitende ronde wordt er gesproken over de terug keer naar Nederland en hoe het nu in de privé leven van de kandidaat is na zijn of haar deelnamen.

Trivia

 • De openingstune die al vanaf het begin wordt gebruikt is het nummer Hummell Gets the Rockets van de soundtrack van de film The Rock uit 1996. Deze is gecomponeerd door Hans Zimmer.
 • Het programma werd in 2004, 2015, 2017, 2018 en 2019 genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring.
 • In Expeditie Robinson 2007 deden er 100 deelnemers mee. Dit onverwachte aantal was voor een kwart van hen aanleiding om direct te vertrekken.
 • In Expeditie Robinson 2009 deden er aanvankelijk enkel 16 vrouwen mee. Later werd dit deelnemersveld aangevuld met vijf mannen. Een van hen, Marcel Vandezande, won dat seizoen.
 • In Expeditie Robinson 2014 waren drie kampen in plaats van twee, te weten Hemel, Aarde en Hel, waarbij er proeven werden gespeeld tussen Hemel en Aarde en tussen Aarde en Hel. Voor het kamp Hel volgt de eilandraad.
 • Famke Louise is met haar 19 jaar de jongste bekende Nederlander die ooit heeft meegedaan aan het programma, ze was te zien in Expeditie Robinson 2018.
 • Corry Konings en Jaap van Deurzen, zijn met hun 66 jaar de oudste bekende Nederlands die ooit hebben meegedaan aan het programma; Konings was te zien in Expeditie Robinson 2018, Van Deurzen was te zien in Expeditie Robinson 2019.
 • Van 2018 tot 2019 was een theatervoorstelling deels gebaseerd op dit programma te zien onder de naam Expeditie Eiland.[3]
 • In 2019 duurde de finaleproef twee dagen. Door slecht weer moest de proef worden stilgelegd en een dag later worden afgemaakt. Ook bleef de proef onbeslist omdat zowel Hugo als Eva het tweede doelwit niet konden raken. Hugo werd uitgeroepen tot winnaar omdat hij het laatste onderdeel van de proef als eerste bereikte en het eerste doelwit als eerste raakte.
 • In het najaar van 2020 werd Expeditie Robinson niet uitgezonden vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak. Hierdoor was het dat jaar niet mogelijk om af te reizen naar locatie om opnames te maken voor het programma.

Zie ook

Expeditie Robinson (België)

Externe links

Expeditie Robinson: (Nederland) · (België)
Jaargangen (NL & BE):2000 · 2001 · 2002 · 2003 · 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009 · 2010 · 2011 · 2012 · 2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019
Jaargangen (NL):2013 · 2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019
Jaargangen (BE):2018
Specials (NL & BE):Strijd der Titanen (2006) · NL vs BE (2020)
Robinsons (NL & BE): (2000) · (2001) · Derek Blok (2002) · Jutta Borms (2003) · (2004) · (2005) · Ryan van Esch (2006) · Olga Urashova (2006) · (2007) · (2008) · (2009) · Regina Romeijn (2010) · Tanja Dexters (2011) · Fatima Moreira de Melo (2012)
Robinsons (NL):Edith Bosch (2013) · Kay Nambiar (2014) · Amara Onwuka (2015) · Bertie Steur (2016) · Carlos Platier Luna (2017) · (2018)
Robinsons (BE):Robbe De Backer (2018)
Presentatoren (NL & BE):Vlag van Nederland Ernst-Paul Hasselbach · Vlag van België · Vlag van België Roos Van Acker · Vlag van België Lotte Verlackt · Vlag van Nederland Eddy Zoëy · Vlag van België Evi Hanssen · Vlag van Nederland Dennis Weening · Vlag van Nederland Geraldine Kemper · Vlag van België Bartel Van Riet
Presentatoren (NL):Vlag van België Evi Hanssen (2013) · Dennis Weening (2013-2018) · Nicolette Kluijver (2014-heden) · Kaj Gorgels (2019-heden)
Presentatoren (BE):Bartel Van Riet (2018)
Eilanden:Maleisië: · Sembilang · · · · · · · · · · · · · Tioman · ·
Indonesië: · · Kelapa · · Caramoan
Filipijnen: Palawan · · · · ·
Panama: · · · Isla Contadora