Het Rassemblement Wallon (RW) was een Waalse politieke partij, opgericht in 1968 door onder anderen Robert Moreau, die groeide uit de Mouvement populaire wallon van André Renard en ijverde voor federalisme. Het RW was in het begin (jaren 1960-1970) een te duchten politieke factor en in feite de Waalse evenknie van het FDF. Midden jaren 70 nam het zelfs deel aan de regering-Tindemans II.

Maar toch was de neergang onafwendbaar: enerzijds begonnen ook andere Waalse partijen te pleiten voor federalisme (in die periode werden de unitaire partijen opgedoekt) en zo was het RW haar monopolie kwijt, en anderzijds stapten een aantal zwaargewichten, zoals Jean Gol en François Perin, uit de partij.

In 1985 werd het RW officieel ontbonden. Eind 1999 verenigden de resten van de aanhang zich met de (een scheurbeweging van de toenmalige PSC) en de tot een nieuwe partij, het rattachistische Rassemblement Wallonie-France (RWF). Uit onvrede met de radicale koers van die partij verliet de RW-aanhang in 2004 het RWF, en verenigde zich met de Parti France, het Mouvement Citoyens Wallons (dat zich ook van het RWF had afgescheiden) en het [1] tot Listes Wallon.

Na de parlementsverkiezingen van 2007 trok het Mouvement Citoyens Wallons zich terug, waarna het merendeel van de leden zich aansloot bij de aanhang van het Rassemblement Wallon. In 2008 verenigden het Rassemblement Wallon, de Parti France en het zich tot .

In februari 2011 werd herdoopt tot Rassemblement Wallon, waardoor de partijnaam een korte heropleving kende. Men streefde naar een autonoom Wallonië, waarin de inwoners zelf over hun toekomst beslissen: in een Belgische confederatie, als onafhankelijke staat of in een unie met Frankrijk.

In 2014 nam de partij niet onder haar eigen naam deel aan de verkiezingen. Sindsdien zijn nog verschillende scheurlijsten en deelorganisaties van de partij actief, maar een gecentraliseerde partijwerking is er niet meer.

Bekende leden van het Rassemblement Wallon

Externe links