Klara is een Belgische radiozender van de VRT met vooral klassieke muziek en in tegenstelling tot andere FM-zenders van de VRT geen reclameblokken. De naam is een lettergreepwoord; een verkorting van "klassieke radio" en de programmatie is vergelijkbaar met die van NPO Radio 4 in Nederland, BBC Radio 3 in het Verenigd Koninkrijk en Musiq'3 in Wallonië.

Geschiedenis

Klara startte onder de naam BRT 3 en werd later omgedoopt tot Radio 3. In 2000 werd Pieter Andriessen netcoördinator en herdoopte het station op 2 december tot Klara. De naamsverandering werd, samen met een nieuwe programmering, uitgevoerd om een groter publiek te trekken voor de klassieke zender.

In 2001 nethoofd. Tijdens de Mozart-week van januari 2006 maakte het VRT-bestuur bekend dat in de toekomst Klara als herkenningsnaam zou gaan gebruikt worden voor culturele inhoud op andere VRT-kanalen dan alleen de radio: bijvoorbeeld ook op tv-zender Canvas, of op het internet.

In maart 2007 werd Chantal Pattyn nethoofd. In het najaar van 2013 onderging de zender een vernieuwingsoperatie, met twaalf nieuwe programma's en een nieuwe slagzin: Blijf verwonderd. Volgens cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) haalde Klara samen met Klara Continuo tussen november 2019 en februari 2020 een marktaandeel van 2,33%.

Presentatoren en presentatrices

Heden

Verleden

Bekende programma's

Evenementen

Jaarlijks organiseert Klara enkele evenementen, grotendeels op locatie. Soms vervangen die deels de gewone programmatie, zoals het grootschalig KlaraFestival in september. Klara is ook cosponsor van Jazz Middelheim.

Klara Awards

De Klara Awards zijn Klassieke muziekprijzen, de tegenhangers van de Music Industry Awards (MIAs) voor populaire muziek, uitgereikt in vijf categorieën: beste cd, musicus van het jaar, belofte van het jaar, muziekpersoonlijkheid van het jaar (bv. voor een platenproducent) en carrière-award.

Klara in de Singel

Een brede waaier concerten in klassieke en aanverwante niet-scenische muziekgenres, opgevoerd in de Antwerpse concertzaal De Singel

Klara 4 Kids

Klara 4 Kids wil klassiek bekendmaken bij kinderen, en omvat vooral evenementen in één stad/locatie, bijvoorbeeld de Brusselse BOZAR (2011) of Antwerpen (2012).

Frequenties

Zendmast Frequentie
Antwerpen 96.4 MHz
Egem 90.4 MHz
Genk 89.9 MHz
Schoten 96.4 MHz
Sint-Pieters-Leeuw 89.5 MHz

Externe link