Rijnmond is een Nederlandse publieke media-instelling voor radio, televisie en internet voor de regio Rijnmond, in de provincie Zuid-Holland. De media-instelling is gevestigd in het Rotterdamse Lloydkwartier.

Sinds 1 januari 2000 is Rijnmond dé regionale publieke media-instelling in de zin van de Mediawet 2008, in het zuid-westelijk deel van de provincie. Dit betekent dat de omroep gefinancierd wordt door de provinciale overheid (Zuid-Holland). Radio en TV Rijnmond mogen daarnaast een deel van hun zendtijd gebruiken voor reclame. De inkomsten hiervan mogen uitsluitend worden aangewend ter vervulling van de publieke media-opdracht. Dienstbaar zijn aan het maken van winst door derden, is de regionale publieke omroepdienst volgens de Mediawet evenwel niet toegestaan.

Radio

Radio Rijnmond begon op 21 december 1983 met uitzenden. Dit station maakt toen als enig regionaal radiostation in Nederland volkomen eigen nieuwsuitzendingen. De uitzendfrequentie van Radio Rijnmond is 93,4 FM en is 24 uur per dag te beluisteren. Daarnaast is het station te ontvangen via DAB+, DVB-T en de plaatselijke kabelnetwerk binnen en buiten het formele adherentiegebied.

Radio Rijnmond heeft een horizontale programmering.

De zender is de calamiteitenzender van de Rijnmond-regio. Dit betekent dat overheidsautoriteiten zendtijd kunnen claimen, in het openbaar belang. Zulks als zich een ramp in de regio voordoet, om aldus de inwoners informatie en aanwijzingen te geven. Dat kan bijvoorbeeld het advies zijn om ramen en deuren te sluiten, en te blijven luisteren naar Radio Rijnmond. Daarnaast blijft ook in zo'n geval de redactie onafhankelijk informatie verschaffen.

Vaste programma's op deze zender zijn "Wakker@rijnmond.nl", Rijnmond Nu (actualiteitenprogramma's), "Dwars door Rijnmond", "Muziek voor Volwassenen" en Rijnmond Sport.

Presentatoren zijn onder meer: , , Ruud de Boer, , Johan Derksen, en .

Programmering Ma-vrij

  • 06:00-10:00 Herman Vriend
  • 10:00-13:00 Erik Lemmers
  • 13:00-16:00 Ruud de Boer
  • 16:00-19:00 Reint-Jan Potze
  • S’avonds is er soms rijmond sport. Hangt er van af, of er voetbal is.

Televisie

TV Rijnmond is voortgekomen uit het in 1989 gestarte Stads TV Rotterdam. Deze zender is in 1997 opgegaan in de publiekprivate organisatie TV Rijnmond. Dit betekent dat TV Rijnmond een publieke zendmachtiging had en private bedrijven voor de financiële middelen zorgden. In het jaar 2000 werd TV Rijnmond een volledig publiek station.

Er wordt dagelijks een uur tv gemaakt. Enkele programma's die worden uitgezonden zijn: 7 minuten, Bureau Rijnmond, De Zoekmachine, FC Rijnmond, Knooppunt Holland, Onze man op zuid & Politiek 010. Bureau Rijnmond is een wekelijks opsporingsprogramma waarbij bewakingsbeelden en reconstructies van misdrijven worden getoond. In het programma Knooppunt Holland gaat Johan Overdevest samen met een BN'er een route fietsen door de provincie. Presentatoren zijn o.a. (weerbericht), (Bureau Rijnmond), en (FC Rijnmond) en Johan Overdevest.

Rijnmond Nieuws

Sinds 31 juli 2017 worden er geen nieuwsuitzendingen met een presentator gemaakt. Rijnmond heeft dit helemaal geautomatiseerd. Zo kan er op elk moment een nieuwsbericht op tv worden getoond. Er zijn wel verslaggevers op locatie te zien zoals en .

Logos

Externe links