RTL TVI is de belangrijkste televisiezender van RTL Belgique die uitzendt voor Franstalig België. RTL TVI bestaat sinds 1987. RTL TVI zendt uit met een Luxemburgse uitzendlicentie. Het is een commerciële omroep voor de Franse Gemeenschap van België. Het wordt gezien als Waalse tegenhanger van VTM.

De afkorting van TVI betekent onafhankelijke televisie, teneinde het verschil te markeren met de openbare omroep RTBF. RTL TVI zendt uit via de kabel, alsmede via Belgacom TV en in Luxemburg via de digitale ether (DVB-T). Via satelliet wordt RTL TVI ook uitgezonden via TeleSat en TV Vlaanderen.

Geschiedenis

RTL TVI begon in 1982 met het uitzenden van Luxemburgse programma's voor de provincie Luxemburg in België, onder de naam RTL Television. Op 4 maart 1983 kreeg RTL Television toestemming van CLT, de eigenaar van RTL en de Luxemburgse overheid, om een Belgisch-gericht programma te maken. Er kwam een Belgische versie van het programma JTL.

In september 1987 werd RTL Television omgebouwd tot de volwaardige zender RTL TVI. Vanaf die tijd is deze versie van RTL zich geheel gaan richten op Franstalig België. De tot RTL 9 omgedoopte Franstalige Luxemburgse zender RTL Television richt zich sindsdien op Frankrijk.

Kapitaal

RTL TVI behoort 66% aan RTL Group en 34% aan de hoofdgroep .

RTL Group bezit ook de op Franstalig België gerichte Club RTL, die in 1995 (films, sport, kinderprogramma's) werd gelanceerd en Plug RTL, die in 2003 werd gelanceerd (jongeren, muziek, series).

Tijdlijn Franstalig Belgische televisiekanalen

Kanaal ZAB4AB3Plug RTLPlug TVClub RTLRTL TVIRTL TVILa TroisRTBF SatLa DeuxRTBF2La UneRTBF1RTBNIRRoulartaRTL GroupRTBF


Externe link