Gradient overlay groot.jpg

Welkom op het
Portaal ModeDropshadow lang.jpg
 

Introductie

Mode (ook het Engelse woord fashion wordt gebruikt) is de manier waarop kleding, leefstijlen en opvattingen op een bepaald moment in de tijd aantrekkelijk worden gevonden. Ook specifieke kleding die wordt gedragen kan zo heten. Ook heeft het woord een meer avant-gardistische betekenis. Mode was vroeger dat wat 'voorgeschreven' werd door de , maar tegenwoordig meer en meer een afspiegeling van op straat ontstane kledingstijlen die dan door de stijlbureaus en mode bedrijven opgepikt worden. Meestal duurt het een tijd voor iets in de mode komt, omdat mensen niet zo snel overstappen op een andere wijze van kleden. Belangrijke modecentra zijn o.a. Parijs, Milaan en New York, waar de belangrijkste ontwerpers hun creaties op de catwalk laten zien. In de Benelux gelden Antwerpen en Arnhem als modecentra. De erkende haute couture shows vinden vrijwel alleen in Parijs plaats.

 

Uitgelicht

Oorbellen, uit de periode 1 - 800 jaar n.Chr.

Een accessoire of accessoir (uit het Frans: bijkomstig) is een bijkomend, niet-noodzakelijk iets, dat uit de aard bij een wel noodzakelijk goed of zaak behoort.

Zo wordt bij kleding versierselen als kettingen en broches tot de accessoires gerekend. Zij behoren tot de kleding, maar zijn vooral versierselen en luxeproducten. Ook handschoenen, snuifdozen, handtassen, parasols, haarbanden en waaiers zijn accessoires.

De uitspraak van dit woord maakt de laatste jaren een opvallende en unieke verandering door. De -cc-, die in alle andere Nederlandse - en internationale - woorden als -ks- wordt uitgesproken, wordt nu steeds vaker als -ss- uitgesproken: van "aksesswaar" naar "asseswaar".


 

Afbeelding van de Maand

Ck-Eternity Men.jpg
Eternity, een parfum van Calvin Klein


 

Gewenste artikelen: Mode

 

Gewenste artikelen: Modeontwerpers


België

- - (?) - - -

Duitsland

- -

Frankrijk

- (1949) (en) - (1938) (en) - - - - - -

Italië

(1897-1878) - 1952-1990 - - - (1898-1960) - (1921-2013) (de|en|it) - (1949) - (1950-1994) (en) - 1914-1992 - -

Japan

- (Comme des Garçons) - - - (1944) -

Nederland

- - - - - - - - - - - - - - - Sepehr Maghsoudi - - - - - - - - -

Spanje

- - - - - - - - - - - -

Verenigd Koninkrijk

- - - (en|fr) -

Verenigde Staten

(1939) (en) - - - - - - - - (1961) (en) - - (1983) (en)

Overige

(Puerto Rico) - (Polen) - (Roemenië) - (1928-2008), (Australië) - (Hongarije) - (Thailand) -

()

 

Portalen