P social sciences.png
Portaal Mens & maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben.
P social sciences.png

INHOUD
Belgisch koningshuisbestuurskundebierchristendomdagelijks leveneten en drinkenEuropese Uniefilosofiegeschiedenisislamjodendomkunst & cultuurlandbouwmediamuziekNederlands koningshuisesoterieopenbaar vervoerpolitiekpsychologiesportVlaamse politiekscoutingsteden (Benelux)steden (internationaal)toerismeridderordensociologie

Uitgelicht Openbaar Vervoer

NID, een Nederlandse dubbeldekker

Een dubbeldekstrein is een trein met boven elkaar liggende reizigerscompartimenten. Het voordeel van een dubbeldekstrein is dat er meer reizigers mee kunnen worden vervoerd, zonder dat daar extra spoorcapaciteit of perronlengte voor nodig is. Dubbeldekstreinen zijn hoger dan enkeldekstreinen. Bijna het hele omgrenzingsprofiel wordt benut.

Een doorgaand onderdek is vrijwel nooit mogelijk omdat de draaistellen in de weg zitten. Talgo heeft een dubbeldekstrein zonder draaistellen ontwikkeld, waardoor een doorgaand onderdek wel mogelijk is. Een doorgaand bovendek komt wel vaker voor. Een bekend voorbeeld hiervan is het Zwitserse IC2000-materieel; ook wordt het aangetroffen in de TGV Duplex.

Dubbeldekstreinen in Nederland

De eerste Nederlandse dubbeldekker was het DDM-1 (Dubbeldeksmaterieel) uit 1985. Later kwam ook het gelijkende DDM-2/3 op de baan, dat met een locomotief of mDDM-motorrijtuig een treinstel DD-AR (Dubbeldeks-Aggloregio) vormt. In 1994 werden de eerste treinstellen DD-IRM (Dubbeldeks Interregiomaterieel) in gebruik genomen.

In 2010 is NedTrain begonnen met de modernisering van het grootste deel van het DD-AR-materieel, dat aan de stoptreindiensten zal worden onttrokken om Intercitytreinen te gaan rijden. In totaal 240 rijtuigen, waaronder alle 50 motorrijtuigen, worden verbouwd. Hiermee worden 50 treinstammen (30 vierdelige en 20 zesdelige) gevormd. De eerste stam, genummerd 7501, maakte medio december 2011 zijn eerste proefritten. Sinds maart 2012 zijn de eerste treinstellen in dienst. Het overige DD-AR-materieel en de locomotieven uit de 1700-serie die nu gebruikt worden voor DD-AR-materieel, zullen terzijde worden gesteld.

Dubbeldekstreinen in België: M5 en M6.

[bewerk]

Uitgelicht dagelijks leven

Fabrieksarbeidster

Werken is het aanbrengen van wenselijk geachte veranderingen in de omgeving door menselijke activiteit. Werk kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn.

In economisch verband spreekt men van arbeid. Er wordt onderscheid gemaakt tussen betaald en onbetaald werk. Onbetaald werk voor derden waarbij geen sprake is van dwang wordt vrijwilligerswerk genoemd. Onbetaald werk voor derden waarbij wel sprake is van dwang wordt slavernij genoemd. Arbeid bij mensen jonger dan 12 jaar wordt kinderarbeid genoemd.

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen werkgevers en werknemers. Een werknemer is iemand die betaald werk verricht. Een werkgever is een natuurlijke persoon door wiens werk betaald werk voor anderen ontstaat, of een rechtspersoon waarbij werknemers in dienst zijn.


Uitgelicht Eten en drinken

Frambozenpudding

Pudding of podding is een (meestal zoet) nagerecht op basis van melk, meelproducten of maïzena, meestal in de vorm van custardpoeder of gelatine. Pudding bestaat uit vocht, melk of vruchtensap, dat gebonden wordt met een geleermiddel. Als geleermiddel wordt meestal een eiwit gebruikt, eventueel aangevuld met zetmeel.

Er bestaan warme en koude puddingen. De warme soort wordt vaak gebonden met een zetmeel-substantie zoals tarwena of maïzena, al dan niet in combinatie met eieren (soms ook met alleen eieren). De koude soort wordt vaak gebonden met agar agar (een zeewier) of gelatine.


Uitgelicht Belgisch koningshuis

Baudouin 1969.jpg

Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida gravin de Mora y Aragón (Madrid, 11 juni 1928Laken, 5 december 2014), was een Spaanse edelvrouw, kinderboekenschrijfster en verpleegkundige. Ze stond na haar huwelijk in 1960 bekend als Fabiola, Koningin der Belgen. De titel koningin behield ze na het overlijden van haar man koning Boudewijn I in 1993. Hierdoor bleef het ook puur titulair.

Fabiola was verpleegster en schrijfster van kinderverhalen. Ze stond bekend om haar sociale betrokkenheid. De ontdekkingsreiziger noemde in 1961 een net ontdekte Antarctische bergketen naar haar. Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van attractiepark De Efteling werd de attractie De Indische Waterlelies gebouwd, een uitbeelding van een van de twaalf sprookjes uit de bundel Los doce Cuentos maravillosos (vertaald als De twaalf wonderlijke sprookjes van Koningin Fabiola en uitgegeven bij Desclée de Brouwer met illustraties van Lia Timmermans in 1961), die Fabiola in het Spaans schreef in 1955, vijf jaar voor ze huwde met de Belgische koning Boudewijn.


Uitgelicht Nederlands koningshuis

Koningin Beatrix in Vries.jpg

Beatrix Wilhelmina Armgard, Baarn 31 januari 1938, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld, was sinds 30 april 1980 regerend Koningin der Nederlanden.

Tijdens haar studententijd werd gesuggereerd dat Beatrix zich zou gaan verloven met Bob Steensma, een studievriend. Op 1 mei 1965 werd ze echter bij Drakensteyn hand-in-hand gefotografeerd met een eerst onbekende man, Claus von Amsberg.

Er ontstond grote commotie toen bleek dat deze Claus von Amsberg een Duitser was en lid was geweest van de Hitlerjugend. Een commissie onder leiding van dr. L. de Jong van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie onderzocht in opdracht van de regering het oorlogsverleden van Claus. De uitkomsten van het onderzoek werden als niet belastend beoordeeld: ieder Duits jongetje was verplicht lid van de Hitlerjugend, en op 28 juni 1965 werd door koningin Juliana de verloving bekendgemaakt.

Uit het huwelijk werden drie zoons geboren:


Uitgelicht Filosofie

Karl Raimund Popper (Wenen, 28 juli 1902 – Londen, 17 september 1994) was een Oostenrijks-Britse filosoof die algmeen wordt beschouwd als een van de grootste wetenschapsfilosofen van de 20e eeuw.

Daarnaast was hij een belangrijk sociaal en politiek filosoof, een onversaagd verdediger van de liberale democratie en de principes van sociale kritiek waar deze op is gebaseerd, en een onwrikbaar tegenstander van autoritarianisme. Hij is het bekendst geworden door zijn weerlegging van het klassieke model van wetenschap als een proces van observatie en inductie, zijn pleidooi voor falsifieerbaarheid als criterium om wetenschap van non-wetenschap te scheiden en zijn verdediging van de 'open maatschappij'.

Karl Popper werd in 1902 in Wenen geboren in een Joods gezin en studeerde aan de universiteit van Wenen. Hij promoveerde in 1928 bij Karl Bühler in de filosofie, en gaf les op een middelbare school van 1930 tot 1936. In 1937 emigreerde hij naar Nieuw-Zeeland uit zorg om het opkomende nazisme. Daar werd hij lector in de filosofie aan Canterbury University College in Christchurch (NZ). In 1946 verhuisde hij naar Engeland om lector te worden in de logica en de wetenschappelijke methode aan de London School of Economics, waar hij in 1949 een leerstoel kreeg. Hij werd 'Sir' Karl Popper in 1965, en in 1976 tot 'Fellow' van de Royal Society gekozen. Hij trok zich uit het academische leven terug in 1969, hoewel hij intellectueel actief bleef tot aan zijn dood in 1994.


Uitgelicht geschiedenis

Codice azteca.jpg

De Azteken waren de laatste van een reeks beschavingen uit het Dal van Mexico. Vanuit hun hoofdstad Tenochtitlan, gesticht in 1375 op de plaats van het huidige Mexico-stad, wisten ze een machtig rijk te veroveren. Ze zijn bekend en berucht vanwege hun mensenoffers, die ze uitvoerden op piramiden, waarvan tegenwoordig nog talloze te vinden zijn. De Spaanse conquistador Hernán Cortés landde in Mexico in 1519. Hij wist gebruik te maken van de haat van de vijanden van de Azteken en werd aangezien voor de god Quetzalcoatl, zodat hij het rijk in twee jaar tijd kon vernietigen.

[bewerk]

Uitgelicht Kunst & Cultuur

Johann Sebastian Bach 1746.jpg

Johann Sebastian Bach (21 maart 1685 - 28 juli 1750) was een Duits componist van Barokmuziek.

Hij wordt algemeen gezien als een van de grootste en meest invloedrijke componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Zijn composities blinken vaak uit door intellectuele diepte, emotionele zeggingskracht en technisch vakmanschap.

[bewerk]

Uitgelicht Scouting

Robert Baden-Powell (22 februari 1857 - 8 januari 1941) was een Brits militair en grondlegger van scouting.

Baden-Powell vaart op 31 juli 1907 met negen jongens naar Brownsea Island, waar het eerste verkennerskamp ooit wordt gehouden. Ze doen spelletjes en beleven avonturen waarvan ze thuis alleen maar van konden dromen. De jongens spreekt dit zo aan, dat het door wordt verteld. Overal in Engeland worden kleine scoutinggroepjes opgericht.

Tussen 1911 en 1913 maakt hij een wereldreis om scouting te promoten. Op deze reis ontmoet hij zijn latere vrouw, Olave St. Clair Soames. Samen krijgen ze drie kinderen. Op 8 januari 1941 overlijdt Baden-Powell op 83-jarige leeftijd. (lees verder)


Uitgelicht Luchtvaart

Modelvliegtuig 3D.jpg

Een modelvliegtuig is een al of niet op schaal gebouwd klein vliegtuig.

Het gebruikte materiaal moet zo licht mogelijk zijn. Daarom wordt voor de houtgebouwde modellen balsahout en dun berken triplex gebruikt. De meeste modellen bestaan uit hout met uitzondering van indoor toestellen, die bestaan uit depron.

Een modelvliegtuig kan een vrijevluchtmodel of een bestuurbaar model zijn. Lees verder

[bewerk]

Uitgelicht Muziek

Klarinetten.jpg

De klarinet is een blaasinstrument behorend tot de enkelrietinstrumenten. In het harmonieorkest en symfonieorkest wordt de klarinet gerekend tot de houtblazers. De naam komt van clarinetto, een verkleinwoord van het Italiaanse clarino, een soort trompet.

De klarinet bestaat uit een cilindrische holle pijp met gaten, waarvan sommige met de vingers worden afgedekt, en andere door een klep. De gaten die met de vingers worden afgedekt, hebben vaak een ring (bril), waarmee weer kleppen worden afgedekt die buiten het bereik van de vingers liggen. Het uiteinde loopt uit in een trechter die klankbeker wordt genoemd. Hiermee wordt bereikt dat de akoestische impedantie van de buis beter aangepast is aan die van de lucht, en de klarinet meer geluid produceert, vooral bij de lage noten. Klarinetten worden meestal gemaakt van hout (vooral grenadillehout), maar ook andere materialen als metaal en tegenwoordig kunststof worden wel gebruikt. (Lees verder)

Uitgelicht Auto

Landrover Defender front 20070914.jpg

Een terreinauto is een type voertuig, ontwikkeld vanuit militaire noodzaak, maar daarna ook op de civiele markt geïntroduceerd.

De terreinauto, zoals gebruikt in de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten (Jeep) en Duitsland (Volkswagen Kübelwagen) werd ontwikkeld om in het terrein (t.o.v. de verharde weg) uit de voeten te kunnen. Hiervoor werden de auto's hoger op de wielen gezet (obstakels kunnen hiermee makkelijker genomen worden) en uitgerust met vierwielaandrijving (betere tractie).

Na de oorlog besloot ook Rover terreinauto's te bouwen onder de naam Land Rover. Aanvankelijk voor het leger, maar later ook op de civiele markt. Aanvankelijk waren klanten voornamelijk boeren, maar later ook eigenaren van landhuizen.

Om op deze markt in te spelen werd de Land Rover Range Rover geïntroduceerd. Uitgerust met een V8 motor en luxe aangekleed werd dit een groot succes.

In jaren '90 werd de terreinauto in Europa, maar zeker in Amerika enorm populair. Om de auto's anders te marketen werden termen als SUV en CRUV uitgevonden. SUV's zijn auto's die ontwikkeld zijn om voornamelijk op de weg te rijden en daarnaast eigenschappen hebben om in het terrein ook uit de voeten te kunnen. Terreinauto's daarentegen zijn ontwikkeld om in het terrein te rijden en niet zozeer op de verharde weg. Hierdoor zijn echte terreinauto's vaak wat deinerig en hellen over in bochten.

[bewerk]

Uitgelicht Media

Schematische weergave van een pieterpeuterig deel van het internet

Het internet is een groot openbaar netwerk van computernetwerken, waarbij de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force. De oorsprong van het internet is te vinden in ARPANET (1969). Inmiddels is het internet een wereldomvattend fenomeen dat het karakter van een massamedium heeft gekregen. En ook het meest gebruikte communicatiemiddel ooit. Als een van de succesfactoren wordt wel genoemd dat het volledige internet eigendom van niemand is, terwijl de fysieke onderdelen weldegelijk een eigenaar hebben. De naam internet is een afkorting voor Interconnected Networks.

Het internet is in 1969 begonnen met een computernetwerk onder de naam ARPANET. Binnen ARPANET werden onderzoeksbijdragen opgenomen op het gebied van gedecentraliseerde netwerken, wachtrijtheorie en packet-switching. In de zeventiger jaren bestond ARPANET uit verscheidene samengekoppelde netwerken. Op 1 januari 1983 stapte ARPANET over van NCP naar TCP/IP als netwerkprotocol, en daarmee was de geboorte van het internet in haar huidige technische vorm een feit. Internet werd door het grote publiek ontdekt in de jaren 1990. lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht Europese Unie

Herman Van Rompuy - World Economic Forum on Europe 2010.png

Herman Achille Van Rompuy (Etterbeek, 31 oktober 1947) is een Belgische politicus van de christendemocratische partij CD&V die tussen 30 december 2008 en 25 november 2009 de Premier van België was. Op 19 november 2009 werd bekendgemaakt dat hij is verkozen tot de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad, informeel ook wel President van Europa genoemd. Hij bekleedt sinds 1 januari 2010 effectief deze functie.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaggen en Wapens

Coat of arms of Brazil.svg

Het wapen van Brazilië werd in gebruik genomen op 19 november 1889, dezelfde dag als de Braziliaanse vlag werd aangenomen en vier dagen nadat Brazilië een republiek is geworden. Het wapen is daarna een aantal maal op details aangepast, voor het laatst op 11 mei 1992.

Het wapen bestaat uit een centraal embleem, omringd door een koffieplant (links) en een tabaksplant (rechts), belangrijke Braziliaanse landbouwproducten. Onder het embleem staat op een lint de officiële naam van het land in het Portugees en de datum waarop Brazilië een republiek werd.

Het embleem zelf bestaat uit een vijfpuntige groen-gele ster met een rood-gele rand. Groen en geel zijn de nationale kleuren van Brazilië. In het midden van de ster staan in een blauwe cirkel vijf witte sterren, die, net als in de nationale vlag, het sterrenbeeld Zuiderkruis symboliseren. De 27 sterren die er in een cirkel omheen staan, verwijzen naar de 26 deelstaten en het Federaal District. Verder lezen

Uitgelicht Politiek

Het Europees Parlement is de direct gekozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Het is het enige instituut van de EU dat direct door de burgers wordt gekozen, hiervoor vinden een keer per vijf jaar de Europese verkiezingen plaats in de diverse lidstaten.

Het Europees Parlement houdt zich bezig met de uitwerking van de Europese wetgeving en de leiding van de EU aan de zijde van de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie. Het Europees Parlement wordt eén keer in de vijf jaar gekozen. Het parlement dient samen met de Raad van ministers Europese wetgeving goed te keuren en toezicht te houden op de besteding van de Europese begrotingsmiddelen.

[bewerk]

Uitgelicht Vlaamse politiek

Het Algemeen Vlaamsch Nationaal Jeugdverbond (AVNJ) was een Vlaams-nationale politieke jeugdbeweging voor jongens die in 1929 opgericht werd. Het AVNJ was aangehaakt bij het (AVNV) en stond onder leiding van Hilaire Gravez. De oprichting was een ideologische vergroting van de in 1928 opgerichte "Vlaamsche Wachten" van , een typische Blauwvoeterijbeweging. Als bijnaam voerde het AVNJ de titel "Blauwvoetvendels".


Uitgelicht Islam

Islamofascisme is een omstreden neologisme waarmee bepaalde hedendaagse islamfundamentalistische bewegingen worden vergeleken met het Europees fascisme uit de 20e eeuw, vergelijkbaar met neofascistische bewegingen en totalitarisme.

Organisaties en doctrines waarvan verondersteld worden dat ze functioneren als "islamofascisten" zijn bijvoorbeeld wahabisme, Hezbollah en Al Qaida en hun aanhangers onder andere Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat en Jemaah Islamiyah: preken en aanmoedigen van de heilige strijd, jihad, ter bevordering en vooruitgang van de islam als godsdienst en macht van de politieke islam in de wereld. Deze niet-geestelijken passen echter die islamitische wetten toe zonder de islamitische leermeesters te consulteren. Zij erkennen de tafsir die in de loop der eeuwen door islamitische juristen werden gemaakt, niet. Lees verder...


Uitgelicht Christendom

Häggeby krucifix.png

Het kruis is het essentiële symbool van het christendom. Het herinnert de gelovigen aan het folterwerktuig waarop Christus in het jaar 33 van onze jaartelling op bevel van de Romeinse landvoogd Pilatus ter dood werd gebracht; een dood die de verzoening tussen God en de mensheid teweegbracht. Deze herinnering wordt levend gehouden op twee verschillende manieren:
1. symbolisch, door het maken van het kruisteken (zie daar) en
2. materieel in de vorm van een kruis of kruisbeeld.

Het kruis of kruisbeeld wordt binnen de christelijke wereld op verschillende wijzen afgebeeld, respectievelijk gebruikt: In de meeste protestantse kerken gebruikt men uitsluitend het 'kale' kruis; in de Katholieke Kerk, Oosters-orthodoxe Kerk, Anglicaanse Kerk en Lutherse Kerk wordt het kruis afgebeeld met de lijdende, gekruisigde Christus (crucifix), met dien verstande dat uitsluitend in de Oosters-orthodoxe Kerk Christus soms niet als lijdende mens, maar als een zegevierende Koning staande op het kruis wordt afgebeeld. Het kruis wordt ook (ontstaan uit, maar los van zijn christelijke symboliek) gebruikt als symbool voorafgaand aan de overlijdensdatum in rouwadvertenties, rouwkaarten en op grafzerken. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht Steden Benelux

Ridderzaal

Den Haag ('s-Gravenhage) is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland met 468.711 inwoners per 1 juni 2005 (CBS). Het is tevens de regeringszetel van Nederland, dus de zetel (of residentie) van de regering en het parlement met de koningin (of het staatshoofd), maar niet de hoofdstad van Nederland, want dat is Amsterdam.
De gemeente Den Haag maakt ook deel uit van het kaderwetgebied Haaglanden.

De naam Den Haag (oorspronkelijk Die Haghe) is de oudste en de officiële benaming. De deftigere variant 's-Gravenhage, die in de twintigste eeuw nog als officiële benaming gold, wordt sinds 1639 gebruikt naar analogie van bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch, alias Den Bosch.

Den Haag bestaat sinds 1230, toen graaf Floris IV van Holland op de plek waar reeds een hofstede stond van Vrouwe Meilindis van Wassenaer, een bescheiden kasteel bouwde. In 1248, liet graaf Willem II van Holland, tevens Rooms Koning geworden, een meer passend kasteel bouwen aan het duinmeer, de huidige Hofvijver. Zijn zoon Floris V zorgde er na Willems voortijdige dood voor dat de Ridderzaal voltooid werd. De Ridderzaal was voorzien van verguld (!) dak en torenspitsen.

De Ridderzaal, het Binnenhof, werd versterkt, maar het dorp eromheen kreeg nooit stadsrechten, al bleef Den Haag residentie van de graven van Holland en hun opvolgers. Den Haag kon groeien als compromis tussen de Hollandse steden, maar diezelfde steden zorgden ervoor dat Den Haag geen vestingstad werd.

In de 20e eeuw heeft Den Haag gebieden geannexeerd wegens ruimtegebrek. De voormalige gemeente Loosduinen werd in 1923 als eerste samengevoegd met Den Haag. Met ingang van 1 januari 2002 zijn de nieuwbouwwijken Leidschenveen en Ypenburg als gevolg van grenscorrecties toegewezen aan Den Haag, ten koste van Leidschendam, Pijnacker, Rijswijk en Voorburg.

Uitgelicht Steden Internationaal

uitzicht op Rome

Rome (Italiaans: Roma) is de hoofdstad van Italië en het bevat het Vaticaan, een onafhankelijke ministaat die het hoofdkwartier van de Rooms-katholieke Kerk huisvest. Het is tevens hoofdstad van de regio Latium en de provincie Rome. Door Rome stroomt de rivier de Tiber. Rome is oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels.

Rome werd volgens een beroemde legende gesticht door de tweeling Romulus en Remus. De legende is oorspronkelijk afkomstig van de Romeinse schrijver Marcus Terentius Varro. De vroegste geschiedenis is voor een deel in nevelen gehuld. In navolging van de Ilias en Odyssee werd er in opdracht van Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus) door de dichter Vergilius en de historicus Livius een epos over geschreven.

Er was mogelijk een aantal koningen (Reges) aan het begin van de Romeinse geschiedenis, maar waarschijnlijk waren dit zetbazen van de naburige Etrusken die de bewoners van Latium overheersten. De Romeinen verjoegen deze overheersers (en leermeesters) en stichtten een staat die zij zelf een Res Publica (zaak van het volk) noemden. In plaats van een koning kregen twee jaarlijks gekozen consuls de macht. Verder was er een raad, de Senaat, waar de belangrijke beslissingen genomen werden en een aantal andere belangrijke hoge ambtenaren zoals censors en volkstribunen, ieder met hun eigen rechten en plichten die vastgelegd waren in de wet (Lex).

Door uitbreiding ontstond het Romeinse Rijk. Zie ook de geschiedenis van het Romeinse Rijk en de lijst van Keizers van Rome.

Uitgelicht Sport

IJshockey; de opgestoken arm van de scheidsrechter geeft een zogeheten "delayed penalty" (uitgestelde straf) aan

IJshockey valt onder de "balsporten" maar de puck waarmee gespeeld wordt is geen ronde bal, maar een platte schijf van (bevroren) gevulkaniseerd rubber, met een diameter van 3 inch (7,5 cm) en een dikte van 1 inch (2,5 cm). De spelers gebruiken een stick met een vrij groot plat vlak. Wel is het blad van de stick gekromd waardoor er nauwkeuriger en harder geschoten kan worden. Bij rechtshandige spelers (die de stick aan de rechterkant van het lichaam houden) wijst de uiterste punt van het blad naar links, bij linkshandige spelers is dit andersom.

Montréal wordt het meest genoemd als de plek waar ijshockey begonnen is, hoewel Kingston, Ontario en Halifax, Nova Scotia ook aanspraak maken op die titel. Er is echter een Nederlands schilderij uit de 17e eeuw, waarop een aantal mensen te zien is die iets soortgelijks spelen op een kanaal.

Toen Engeland in 1763 Canada veroverde op Frankrijk, ontwikkelden soldaten in Engeland een sport door hun kennis van hockey te combineren met de fysieke aspecten van wat de Mi'kmaq stam van Nova Scotia dehuntshigwa'es noemden (lacrosse) om de lange koude winters van Canada door te komen. >>lees verder


Uitgelicht Toerisme

Tapanti.jpg

Duurzaam toerisme is toerisme waarbij behoud van natuur, cultuur en mensenrechten centraal staat. Veel toeristische gebieden zien vervuiling en verlies van cultuur toenemen. Een steeds grotere groep mensen wil geen schadelijke gevolgen teweegbrengen als ze met vakantie is.

Duurzame initiatieven zijn bijvoorbeeld:

  1. Direct bij de lokale boeren een eerlijke prijs betalen voor biologisch verbouwde groenten en vlees.
  2. Een deel van de winst geven aan een lokaal weeshuis.
  3. Beperking van de vervuiling die men veroorzaakt.

(Lees meer!)


Uitgelicht Bestuurskunde

De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) - in 1973 opgericht - is een vereniging van ruim 1000 mensen die geïnteresseerd zijn in het reilen en zeilen van het openbaar bestuur. Daaronder bevinden zich onderzoekers, studenten, organisatieadviseurs, bestuurders en beleidsambtenaren (uit alle lagen en sectoren van het openbaar bestuur). De VB streeft ernaar een brug te staan tussen praktijk en theorie. De VB stelt zich ten doel een bijdrage te leveren aan de verbetering van het openbaar bestuur door vervulling van een brugfunctie tussen wetenschappelijke onderzoekers en mensen uit de bestuurspraktijk. Om dit doel te bereiken geeft de vereniging een eigen tijdschrift en nieuwsbrief uit, worden er congressen, conferenties en seminars georganiseerd en contacten onderhouden met (internationale) organisaties.

Lees verder

Uitgelicht Ridderorden

Het versiersel van de Orde Pour le Mérite

De onderscheiding Pour le Mérite werd in 1740 gecreëerd door Frederik de Grote (1712-1786). De militaire versie bestond tot 1918, de burgerlijke bestaat nog steeds. In het Engels wordt ze The Blue Max genoemd. Ook in Duitsland heeft de bijnaam "Der Blaue Max" ingang gevonden.

Na de oorlog met keizerin Maria Theresia stelde Frederik de Grote deze ridderorde in.

De onderscheiding is voortgekomen uit de Ordre de la Générosité.

Hij besloot de nieuwe onderscheiding toe te kennen aan verdienstelijke personen. In het verleden waren ridderorden ook aan vooraanstaande edellieden toegekend als politiek eerbetoon. Pruisen kende in 1740 ook de “Hoge Orde van de Zwarte Adelaar”, maar die onderscheiding was alleen voor vorsten, prinsen en generaals bestemd. De Orde Pour le Mérite had een meer democratisch karakter, al was het toekennen aan een dappere onderofficier ondenkbaar.


Uitgelicht Bier

De mouterij van brouwerij Rodenbach in Roeselare

Een mouterij is een fabriek waar van granen mout wordt gemaakt, door het in water te weken waardoor het onkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Het product wordt gebruikt voor bier, whisky en een aantal voedingsmiddelen. Gedurende de 20e eeuw zijn steeds meer mouterijen verdwenen en wordt mout op industriëlere wijze geproduceerd door gespecialiseerde bedrijven, hoewel een aantal grote of ambachtelijke brouwerijen nog steeds over een eigen mouterij beschikt.

Er zijn verschillende soorten mouterijen.

  • Vloermouterij: de oudste fabricatiemethode van mout. Het graan wordt in een laag van 20-100 cm op een grond gelegd te ontkiemen, afhankelijk van de wensen van de afnemer. Vroeger werd, met behulp van moutscheppen, het mout handmatig gekeerd. Tegenwoordig gebeurt dit mechanisch, bijvoorbeeld door middel van schroeven
  • Kastenmouterij: het ontkiemen van het graan vindt plaats in een geventileerde kast, waarin het mechanisch wordt gekeerd
  • Trommelmouterij: het ontkiemen vindt plaats in een langzaam ronddraaiende trommel, waardoor het gekeerd wordt. In de trommel zitten kleine gaatjes voor de ventilatie
  • Torenmouterij


Uitgelicht Psychologie

Wolfgang Köhler (Tallinn, 21 januari 1887 – New Hampshire, 11 juni 1967) was een Duitse psycholoog en leider van de school voor gestaltpsychologie. Hij promoveerde in Berlijn bij Carl Stumpf.

Na Berlijn vertrok hij naar de Universiteit van Frankfurt, waar hij en Kurt Koffka zich onderwierpen aan experimenten betreffende waarneming van beweging, waar Max Wertheimer mee begonnen was.

Door de Eerste Wereldoorlog gedwongen tot een verblijf op Tenerife, voerde hij op een Duits proefstation aldaar een reeks experimenten uit met mensapen, met name chimpansees. Hij observeerde onder meer dan dat het dier soms de structuur van een probleem begrijpt en dan ook handelt naar dat inzicht. Na de oorlog keerde hij terug naar de Berlijnse Universiteit.

Na zijn pensionering vestigde hij zich in New England, en hield kantoor op het Dartmouth College. Köhler stond bekend als een strijdvaardig, gedisciplineerd en perfectionistisch wetenschapper.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht Esoterie

Een wichelroedeloper uit de 18e eeuw

Een wichelroede is een instrument dat bij wichelroedelopen wordt gebruikt. Daarbij wordt gewoonlijk een Y- of L-vormige tak gehanteerd, al zijn er ook wichelroedelopers die het zonder doen. Het wichelroedelopen is een praktijk die pretendeert verborgen waterbronnen, metalen, edelstenen of andere objecten in de bodem te kunnen opsporen, alsook wat als aardstralen wordt aangeduid.

Geschiedenis

In de 13e eeuw wordt de wichelroede al genoemd. Wichelroedes zijn in de eeuwen daarna vooral gebruikt voor het bepalen van de wil van de goden, het voorspellen van de toekomst (wichelarij), het aanwijzen van schuldigen bij rechtszaken enzovoorts. In de middeleeuwen wordt de wichelroede geassocieerd met de duivel, hoewel veel priesters ze gebruikten.

Een wichelroede, 1868
In de vijftiende eeuw duikt het gebruik van de gevorkte stok voor het vinden van erts voor het eerst op onder mijnwerkers uit het Duitse Harzgebied. In de volgende eeuw vinden veel van deze mijnwerkers werk in Engeland en brengen de wichelroede mee. Het zijn de Engelsen geweest die de wichelroede vooral zijn gaan gebruiken voor het vinden van water in plaats van erts.


P social sciences.png


Portalen
Portal.svg Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Aardwetenschappen