Pinokkio is een kindermusical.

Een eerste versie werd gemaakt in 2000, en werd in België en Nederland op de planken gebracht. Een tweede versie werd in 2006 gemaakt, en werd eerst in België en later, in 2008, in Nederland herhaald.

Productie

De musical werd gemaakt in opdracht van en door Studio 100. De musical vertelt het verhaal van Pinokkio, de lievelingspop van houtsnijder Gepetto, die dankzij de Blauwe Fee een echte jongen wordt. De tekst van de musical werd geschreven door Gert Verhulst, Danny Verbiest, Hans Bourlon en . Zij voerden een aantal veranderingen door ten opzichte van het oorspronkelijke verhaal, waarin verschillende dieren figureren.

Het geweten van Pinokkio, in het boek een krekel, werd Pompidoe (2000) en Nina de Ballerina (2006/2008). Fox en Trot (2000, in 2006 zijn dat Fox en zijn sprekende pop Trot) vervangen de wolf en de kater en de directeur van het marionettentheater is in de musicalversie circusdirecteur Raoul. De versie van 2000 beeldt, in plaats van de Blauwe Fee, de Goede Fee af.

Theatertournee

De eerste versie van de musical ging in op 7 april 2000 in de Koningin Elisabethzaal Antwerpen in première, later dat jaar volgde Nederland. In 2006 ging een tweede versie in België van start, die in 2008 ook in de Nederlandse theaters te zien is. De première van de Nederlandse tournee was op 22 februari 2008 in het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Bijzonder is dat de rol van Pinokkio in deze tournee wordt vertolkt door een meisje.

Bezetting

Vlaanderen (2000)

Ensemble: , , , Free Souffriau (understudy Schooljuf Anna), , (understudy Goede Fee), Grietje Vanderheijden (understudy Trot), Dirk Bosschaert (understudy Pompidoe & Raoul, de circusdirecteur), (understudy Grimaldini), , Christophe Haddad, , Jan Schepens (understudy Fox & Gepetto), Johan Van Mechelen, en vele kinderen.

Nederland (2000)

Ensemble: , , , Free Souffriau (understudy Schooljuf Anna), , (understudy Trot & Goede Fee), Dirk Bosschaert (understudy Pompidoe & Raoul, de circusdirecteur), (understudy Grimaldini), (understudy Fox & Gepetto), Christophe Haddad, , , en vele kinderen, waaronder Yvonne Coldeweijer.

Vlaanderen (2006)

Ensemble: , , Dimitri Verhoeven, , , Helen Geets, , en en vele kinderen.

Nederland (2008)

Ensemble: Marit Slinger (understudy Pinokkio), (understudy Nina de Ballerina), , , , , en en vele kinderen.

Crew

België (2000)