Pinguin Radio is een Nederlandse online radio-omroep die voornamelijk alternatieve muziek draait. Het radiostation is opgericht door een aantal oud-medewerkers en luisteraars van Kink FM.[1][2][3] Pinguin Radio startte met uitzenden op 1 oktober 2011 om 6 uur 's ochtends, 5½ uur na de laatste uitzending van Kink FM.[4][5]

Overdag zijn er voornamelijk non-stop uitzendingen, in de avonduren zijn er ook blokken die gepresenteerd worden. De uitzending is vrij van reclameblokken. Inkomsten probeert men te genereren uit donaties van luisteraars, merchandising, internetreclame via de website en door zenduren te laten sponsoren door organisaties waaronder poppodia. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun diensten. Alle inkomsten uit sponsoring en donaties worden gebruikt voor de exploitatie van Pinguin Radio.[6]

Volgens eigen statistieken luisterden in 2018 wekelijks meer dan 400.000 unieke luisteraars naar het radiostation.[6] De bezetting van Pinguin Radio bestond in 2016 uit 8 vaste medewerkers en "een grote groep" vrijwilligers.[6] Op 6 december 2018 kondigde de zender aan te stoppen met uitzenden via de kabel.[7]

Pinguin Radio richt zich op verschillende stijlen, er zijn verschillende streams. Naast het hoofdkanaal Pinguin Radio (Indie), is er ook Pinguin Classics, Pinguin On The Rocks, Pinguin Pop, Pinguin Aardschok, Pinguin Pluche, Pinguin Blues, Pinguin Grooves, Pinguin Fiesta, Pinguin World en Pinguin Showcase. Elke zender wordt gecureerd door een kenner van het genre.

Ook organiseert Pinguin Radio concerten. Drie keer is het festival Pinguins in Paradiso gevierd om inkomsten te genereren en jaarlijks is Pinguin Radio in Groningen voor het Pinguin Showcases-event tijdens Eurosonic/Noorderslag.

Programma's

  • Aardschok Radio; , hoofdredacteur van Aardschok, presenteert wekelijks op vrijdagavond Aardschok Radio.
  • Op zondagavond van 20 tot 21 uur presenteert Bas "Bazz" Barnasconi van Bazzookas/VanKatoen nieuw muzikaal talent in de 2minutenshow. De top 3 wordt in de opvolgende week helemaal gedraaid.
  • Concerto Radio wordt sinds 2013 elke vrijdag van 19 tot 20 uur uitgezonden. Vanuit de gelijknamige Amsterdamse platenzaak draaien medewerkers muziektips op lp en cd. Ook is er wekelijks livemuziek, met in de winkel opgenomen instores.
  • De Stationschef; een bevriende, prominente muziekliefhebber draait zijn favoriete muziek in een persoonlijk verhaal op zaterdagavond 19 uur.

Hitlijsten

Graadmeter

1rightarrow blue.svg Zie Graadmeter voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De wekelijkse hitlijst van Pinguin Radio is de Graadmeter. De lijstvolgorde wordt door de luisteraars bepaald. Iedereen kan elke dag een hit (en tip) omhoog stemmen en een hit (en tip) omlaag. Elke zondag worden de plus- en minstemmen opgeteld en het verschil wordt toegepast op de lijst van de vorige week. Luisteraars kunnen zelf ook een tip voor de Graadmeter aanleveren.[8] De eerste uitzending was op 1 januari 2012.

De single van de week wordt op Pinguin Radio de IJsbreker genoemd. De hele week wordt dat nummer vaak gedraaid op Pinguin Radio en het is altijd de hoogste nieuwe binnenkomer in de Graadmeter.

P75

Aan het eind van elk jaar wordt een lijst uitgezonden met de beste platen van dat jaar volgens de stemmen van de luisteraars. De eerste jaren heette deze hitlijst de Tombola en bestond hij uit 50 nummers. Vanaf 2016 heet de lijst P75 met, zoals de naam doet vermoeden, plaats voor 75 nummers.

Snob 2000

1rightarrow blue.svg Zie Snob 2000 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Snob 2000 is een initiatief van de website Ondergewaardeerde Liedjes (sinds 2011) met zogeheten ondergewaardeerde dan wel alternatieve liedjes die niet in de eindlijst van de Top 2000 van Radio 2 staan. In 2017, 2018 en 2019 werd de lijst uitgezonden door Pinguin Radio van 18 t/m 31 december (overdag van 7 tot 7 en 31 december tot middernacht).

De Top van de IJsberg

Sinds 2014 wordt jaarlijks op Tweede Paasdag de Top van de IJsberg uitgezonden; de 150 favoriete nummers aller tijdens volgens de luisteraars. Black van Pearl Jam stond al vijf keer bovenaan de IJsberg, Paranoid Android van Radiohead twee keer.

Vinyl 33

De Vinyl 33 is een wekelijkse hitlijst voor de werkelijke vinylverkopen in Nederland. De lijst wordt sinds 2 februari 2017 gepubliceerd door Record Store Day. Pinguin Radio zendt de lijst uit.

Volkskrant Radio

Sinds oktober 2015 wordt Volkskrant Radio uitgezonden. De muziekredactie van de Volkskrant stelt een lijst samen van de "beste albums" van de maand.[9] Elke eerste maandag van de maand worden de albums behandeld. Een dag later is het programma als podcast te beluisteren op de website van de Volkskrant.[10]

Rock&Metal Top 40

Via de hoofdzender Indie, wordt sinds mei 2020 de Rock&Metal Top 40 uitgezonden. Dit is een wekelijkse hitlijst van nieuwe Rock en Metal singles. Iedere week is er ook een MetalTip waarin bij voorkeur een Nederlandse of Belgische single, wordt uitgelicht.

Externe link