Orléans (Latijn: Aurelianum/Aurelia) is een stad in Midden-Frankrijk, 130 km ten zuiden van Parijs. Het is de prefectuur van het departement Loiret en van de regio Centre-Val de Loire in de voormalige provincie Orléanais. Het is een universiteitsstad en een bisschopszetel, met een indrukwekkende kathedraal, en heeft ongeveer 115.000 inwoners (430.000 in de gehele agglomeratie). De stad ligt aan de Loire op een gemiddelde hoogte van 116 meter (90–124 meter) boven NAP.

Stadsbeeld

Kathedraal van Orléans

Het centrum van de oude stad wordt gevormd door de Place du Martroi, waar zich sinds 1855 een ruiterstandbeeld van Jeanne d'Arc bevindt.

De bekendste bezienswaardigheid is de Cathédrale Sainte-Croix uit het jaar 1278. Zij bevindt zich aan de oostzijde van de Place du Martroi en werd gebouwd op de plaats van een oudere kerk uit de 10e eeuw.

Geschiedenis

Cenabum was een versterking van de Galliërs. De stad werd in 52 v.Chr. door de Romeinen onder Julius Caesar veroverd en verwoest .

Orléans werd gesticht tijdens de regering van de Romeinse keizer Aurelianus, en van zijn naam is de naam van de stad afgeleid.

Ten tijde van de Merovingen werd Orléans korte tijd een zelfstandig koninkrijk (511613). Later werd het de zetel van een graafschap, maar tegen het einde van de middeleeuwen werden de heren van Orléans weer tot hertog verheven. Orléans was de traditionele apanage van de jongere broer van de koning van Frankrijk, die de titel hertog van Orléans droeg. Het beleg van Orléans in 14281429 was het keerpunt in de Honderdjarige Oorlog. Op 8 mei 1429 werd de stad onder leiding van Jeanne d'Arc uit de belegering bevrijd.

in 1773 bouwde François Lupot in Orléans de eerste gitaar met zes enkele snaren.

Koningen van Orléans
Naam Periode
Chlodomer 511 - 524
Chlotharius I 524 - 561
561 - 592

Verkeer en vervoer

In de gemeente ligt spoorwegstation Orléans.

Sport

US Orléans is de professionele voetbalclub van Orléans en speelt in het Stade de la Source.

Orléans was zeven keer etappeplaats in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. Onder meer Jean Stablinski en Eddy Merckx wonnen in Orléans.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwoneraantal van Orléans vanaf 1962.

Grafiek inwonertal gemeente
Bron: Frans bureau voor statistiek. Cijfers inwoneraantal volgens de definitie population sans doubles comptes (zie de gehanteerde definities)

Geboren in Orléans

Stedenbanden

Externe links

De stad Orléans aan de rivier de Loire
De stad Orléans aan de rivier de Loire


Zie de categorie Orléans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.