Opper-Oostenrijk (Duits: Oberösterreich, Beiers: Owerésterraich; tot 1918 Österreich ob der Enns en van 1938-1945 Oberdonau geheten) is een deelstaat (Bundesland) van Oostenrijk. De hoofdstad is Linz, die met 186.298 inwoners tevens de grootste stad van de deelstaat is. Opper-Oostenrijk grenst aan Duitsland en Tsjechië en aan de Oostenrijkse Bundeslanden Neder-Oostenrijk, Stiermarken en Salzburg.

Demografie

In januari 2019 had Opper-Oostenrijk 1.482.095 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 124 inwoners per km². Daarmee is Opper-Oostenrijk in termen van inwoners de op twee na grootste deelstaat van de negen deelstaten van Oostenrijk. Wenen en Neder-Oostenrijk hebben beide meer inwoners.

Politiek

Politiek in Opper-Oostenrijk
Gouverneur Landeshauptmann (ÖVP)
Regering Landesregierung Stelzer (2017-2021)
Coalitiepartijen ÖVP (4) + SPÖ (1) + FPÖ (3) + GRÜNE (1)
Parlement Landdag van Opper-Oostenrijk
Meest recente verkiezingen 27 september 2015
Samenstelling parlement ÖVP (21), SPÖ (11), FPÖ (18), GRÜNE (6)
Voorzitter van het parlement Landtagspräsident (ÖVP)
Zie ook: Politiek in Opper-Oostenrijk

Geografie

Opper-Oostenrijk heeft een oppervlakte van 11.980 km² en is daarmee het vierde district naar oppervlakte. Het bestaat uit vier historische kwartieren: het Mühlviertel in het noordoosten, het Traunviertel in het zuidoosten, het in het noordwesten en het Hausruckviertel in het zuidwesten.

Het Innviertel, dat eerder Beiers was, werd in 1779 bij Opper-Oostenrijk gevoegd. Tot dat jaar was het het vierde kwartier. Dit gebied behoort sindsdien tot het Mühlviertel.

Onderverdeling

Opper-Oostenrijk is onderverdeeld in 3 zelfstandige steden (Statutarstädte) en 15 districten (Bezirke).

Zelfstandige steden

Districten