Het gebouw van Omroep Brabant
Video: Een rondleiding bij de regie van Omroep Brabant [1:20]

Omroep Brabant is de regionale publieke omroep van de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Geschiedenis

De eerste uitzending ging op 1 september 1976 de lucht in. In eerste instantie maakte de omroep uitzendingen voor de regio Eindhoven.

In maart 1989 begon de omroep met een editiestelsel met studio's in Breda, 's-Hertogenbosch en Tilburg. De studio in Tilburg is afgestoten en die in 's-Hertogenbosch verplaatst naar het Provinciehuis. De studio in Breda biedt op dit moment onderdak aan de redactie West-Brabant, die het gebied vanaf Tilburg naar het westen dekt. De radiotak is 24 uur per dag in de ether. Op werkdagen van 6.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds en in het weekeinde van 9.00 tot 18.00 uur zijn er programma's, in de tussenliggende uren is non-stop muziek te horen. Er wordt gewerkt met acht presentatoren.

Sinds september 1997 maakt Omroep Brabant televisie. De zender maakt dagelijks nieuwsuitzendingen (07.00 uur en 17.30 uur) en achtergrondprogramma's vanuit haar studio in Son. Behalve nieuws heeft de zender een aantal vaste programma's gericht op de regio.

Op 19 april 2010 startte Omroep Brabant met het tv-programma Goeiemiddag Brabant. Dit programma is inmiddels gestopt. Een van de best bekeken programma's van Omroep Brabant was het cultuurhistorische programma De Wandeling, gepresenteerd door René Bastiaanse die op pad ging met cameraman Léon Hagedoorn. Het programma trok wekelijks 400.000 kijkers en liep van 1998 tot 2005. Het kijkcijferkanon van Omroep Brabant is de jaarlijkse officiële aftrap van het carnaval 3 Uurkes Vurraf. Het programma haalt jaarlijks meer dan een miljoen kijkers. Fijnfisjenie! is de uitspraak van alle (Omroep) Brabanders tijdens het carnavalsseizoen.

Doordeweeks ligt het accent in de programmering op de actualiteit in Brabant. In de uitzendingen van Brabant Nieuws brengt de omroep het nieuws van het moment. In het programma Kraak. is meer ruimte voor achtergronden van het nieuws en human interest.

Omroep Brabant publiceert het regionale nieuws ook op internet. Naast de website zijn er ook mobiele apps en is de omroep actief op sociale media. Sinds 2011 kiest Omroep Brabant ervoor om al het nieuws eerst online te publiceren en dan pas geschikt te maken voor radio en televisie.

Presentatoren (selectie)

Ontvangst

TV via de kabel

Kabelmaatschappij Kanaal
Caiway 76
Delta 116
Canal Digitaal 71
KPN iTV 886
KPN Digitenne 30
Telenet* 109
Ziggo 985
  • Alleen in Baarle-Hertog en Zondereigen

Radio via de ether

Regio FM-Frequentie
West-Brabant 91.0 FM
Midden-Brabant 91.9 FM
Noordoost-Brabant 95.8 FM
Zuidoost-Brabant 87.6 FM
Regio DAB+ Frequentie
Noord-Brabant en Limburg kanaal 7 A / 188,92 MHz
Zeeland kanaal 9 D / 208,06 MHz

Radio via de kabel

Kabelmaatschappij Kanaal
Caiway 855
Delta 996
KPN iTV 886
KPN Digitenne 830
Telenet* 88

* Alleen in de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Turnhout

Externe link

Lijst van televisiekanalen in Nederland

NPO:NPO 1 · NPO 2 · NPO 3 · NPO 1 Extra · NPO 2 Extra · NPO Politiek en Nieuws · BVN
RTL:RTL 4 · RTL 5 · RTL 7 · RTL 8 · RTL Z · RTL Lounge · RTL Crime · RTL Telekids
Talpa:SBS6 · Net5 · Veronica · SBS9 · TV 538
Viacom:Comedy Central · Comedy Central Extra · MTV 00s · MTV 80s · MTV Hits · MTV Live HD · MTV Music 24 · MTV Nederland · Nickelodeon · Nick Jr. · Nick Music · Nicktoons · Spike
Discovery:Animal Planet · Discovery · Discovery Science · Eurosport · HGTV · Investigation Discovery · TLC
Disney Co.:Disney: Disney Channel · Disney XD
Fox: 24Kitchen · BabyTV · ESPN (51%) · Fox Nederland (51%) · National Geographic Channel (73%) · National Geographic Wild (73%)
A&E Networks: Crime & Investigation · History
WarnerMedia:Boomerang · Cartoon Network · CNN
VodafoneZiggo:Ziggo Sport · Ziggo Sport Totaal (Ziggo Sport Select, Ziggo Sport Voetbal, Ziggo Sport Golf, Ziggo Sport Racing, Ziggo Sport Docu, Ziggo Sport Extra) · Ziggo TV
NBCUniversal:CNBC Europe · DreamWorks Channel · E!
AMC:CBS Reality · Extreme Sports Channel · ShortsTV (25%)
Stingray:Stingray Classica · Stingray Djazz · Stingray iConcerts · Stingray Lite TV
MuziekKiosk:Nashville TV · SchlagerTV · TV Oranje
Overig:100% NL TV · 192TV · DanceTelevision · Euronews · FashionTV · Family7 · Film1 · Horse & Country TV · Love Nature · ONS · OUTtv · Pebble TV · Sky News · Slam!TV · XITE
Regionaal:RTV Noord · RTV Drenthe · Omrop Fryslân · NH · Omroep Flevoland · RTV Oost · Omroep Gelderland · RTV Utrecht · RTV Rijnmond · Omroep West · Omroep Zeeland · Omroep Brabant · L1 · AT5