Natuurijsbaan

Odoorn (Drents: Oring) is een plaats in de gemeente Borger-Odoorn, in de provincie Drenthe (Nederland). Odoorn telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2021 1.890 inwoners. Volgens Van Berkel en Samplonius is de naam Odoorn via Oreng of Oeringe en Odering afgeleid van de persoonsnaam Odheri.[2]

Geschiedenis

Het oudste document waarin de naam Odoorn voorkomt is een bezegelde brief van 2 juli 1327 van het klooster Ten Nije Lichte. In een brief uit 1376 komen we de naam Odoorn opnieuw tegen. De naam luidt daar Oderen. In een handschrift van 1548 komt de naam nog voor en wel in de uitdrukking: "den pastoer van Oderen". In een handschrift van 1393 luidt de naam Odern, in een van 1431 Oederen en in een van 1546 komen we tegen: den borgen van Oideren.

Odoorn (een esdorp) had tot ver in de achttiende eeuw uitsluitend een boerenbevolking (zelfs de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren tegelijkertijd boer).

Odoorn was het het hoofd- en kerkdorp van het gelijknamige kerspel. Maar binnen het kerspel was het zeker niet de grootste plaats. In 1612 telde Exloo 112 inwoners en Odoorn 92. In 1808 telde de gehele gemeente Odoorn 930 inwoners. Het was daarmee een van de kleinste gemeenten van Drenthe. In 1835 verhuisde het bestuurlijk centrum van Valthe naar Odoorn. Maar na 35 jaar werd het gemeentehuis - in 1870 alweer verplaatst naar Exloo. Ondanks diverse pogingen om het gemeentehuis weer terug in Odoorn te krijgen is dit nimmer gelukt. Ook het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Borger-Odoorn werd, na veel discussie, in Exloo gevestigd.

Bezienswaardigheden

De kerk van Odoorn

Tegen het oude koor werd, in 1857, een nieuwe, grotere kerk gebouwd, die in 1897 afbrandde. Het huidige gebouw dateert uit 1898. Het koor stamt van de Margarethakerk uit de 12e eeuw. Die oude - aan de heilige Margaretha gewijde - kerk, nu in gebruik als consistoriekamer, is opgetrokken met materiaal dat slechts zelden bij een Nederlandse kerk wordt aangetroffen, namelijk granieten zwerfstenen. Tot ongeveer 3.75 meter hoogte bestaat de muur uit deze gespleten en behakte stenen, daarboven uit baksteen. In 1861 werd een kerkorgel vervaardigd door de orgelbouwer Petrus van Oeckelen, dat bij de brand van 1897 verloren ging. Petrus' zoons Cornelis A. en Antonius van Oeckelen leverden in 1899 het huidige tweeklaviers orgel.

Overige

Verdere bezienswaardigheden in Odoorn zijn: verschillende boerderijen uit de 12e en 13e eeuw,[bron?] hunebedden en een grafheuvel uit de steentijd. Odoorn huisvest ook de Drentse Wandel 4-daagse. Tussen 1985 en 2016 werd in het dorp het SIVO Wereld Dans en Muziek Festival gehouden.

Geboren in Odoorn

Zie ook

Zie de categorie Odoorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.