Markant torengebouw op het Raadhuisplein

Nieuw Bergen (Noord-Limburgs: Ni-j Berge) is een dorp in het noorden van Nederlands Limburg. Het is het grootste woongebied van de gemeente Bergen. Het dorp huisvest het gemeentehuis.

(Nieuw) Bergen ligt hemelsbreed gelegen ongeveer 10 kilometer ten noordoosten van Venray, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nijmegen en ongeveer 28 km ten noorden van Venlo. Het dorp heeft samen met de dorpskernen Aijen en (Oud-)Bergen 5.250 inwoners (2020). Nieuw Bergen en Aijen vallen voor de postadressen onder het dorp Bergen.

Geschiedenis

Nieuw Bergen is relatief laat ontstaan ten oosten van (Oud-)Bergen. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de gemeente Bergen en het kleine dorp Bergen dus ook. Aangezien Bergen op de uiterwaarden van de Maas gelegen is, ontbreekt het aan uitbreidingsmogelijkheden. Het gebied rond Bergen kende vaak overstromingen. Daarom heeft de gemeenteraad in 1955 besloten om een woongebied te stichten aan de oostzijde van de Rijksweg. Deze woonkern kreeg op 9 juli 1963 de officiële naam: Nieuw Bergen.

In 1975 werd in de wijk een kerkvoorziening gerealiseerd. De kerk was een hulpkerk van de parochiekerk van Bergen. In het jaar 2000 kreeg de kerk een patroon in de figuur van Edith Stein. In 2004 werd een klokkenstoel met klokje in gebruik genomen.

Winkelgebied

In 2014 is het centrum van Nieuw Bergen uitgebreid met een nieuw winkelblok met de naam Mosaique. Rondom het centraal gelegen Mosaique bevindt zich het autovrije winkelgebied. Aan de zuidzijde hiervan, naast het gemeentehuis, is een gebouw verrezen met op de begane grond ruimte voor een restaurant. Het heeft een toren die bedoeld is als landmark voor Nieuw Bergen.

Industrie

(Nieuw) Bergen bezit een 30 ha groot industrieterrein ‘De Flammert’, waar zich ongeveer 45 bedrijven gevestigd hebben. De Flammert, gelegen aan de weg Venlo-Nijmegen, kent een grote verscheidenheid aan bedrijven. Actief in onder meer de sectoren metaal, kunststof, industriële producten, voedingsmiddelen en transport. Hier bevindt zich ook het hoofdkantoor en distributiecentrum van Jan Linders Supermarkten.

Natuur en landschap

(Nieuw) Bergen ligt nabij de Maas. In het zuidwesten vindt men laaggelegen en vlak riviergebied. Parallel aan de Maas stroomt hier de Heukelomse Beek. In het noordoosten liggen rivierduinen met de landgoederen Bleijenbeek, Eckeltse Bergen en Berger Heide. Deze uitgestrekte gebieden, die uit naaldbos, heide, stuifzanden en vennen bestaan, zijn onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Ten noordoosten daar weer van ligt een lagergelegen voormalig hoogveengebied, dat begin 20e eeuw werd ontgonnen en tegenwoordig een grootschalig landbouwgebied is, wat doorloopt tot in Duitsland.

Ten noorden van (Nieuw) Bergen ligt de Heukelomse Heide met bos, heide en stuifzand. Hier leeft onder meer de das. Ten zuiden ligt de historische plaats Well met o.a. het Bezoekerscentrum van

Geboren in (Nieuw) Bergen

Nabijgelegen kernen

Heukelom, Bergen, Siebengewald, Well, Afferden, Vierlingsbeek, De Venhorst (Stadion)