NPO Politiek is een van de digitale themakanalen van de publieke omroep die in november 2006 gelanceerd zijn. De NOS is verantwoordelijk voor de inhoud van dit kanaal. Zoals de naam al aangeeft is het hoofdthema van dit kanaal de politiek.

Ontstaan

Het logo van Politiek 24 gebruikt van mei 2009 t/m 10 maart 2014

In november 2006 startte het kanaal NOS Politiek 24, soms ook zonder NOS[1] waarin debatten, analyses, achtergronden te zien zijn van politieke thema's. Onder in het beeld is continu een balk te zien met afwisselend nieuws, weer en informatie over het programma dat op dat moment wordt uitgezonden. Tussen de programma's door werden eerst nieuwsberichten van NOS-teletekst vertoond. Deze teletekstberichten zijn per 16 september 2007 verdwenen. NOS-redacteur van de Haagse redactie wordt grotendeels verantwoordelijk gehouden voor het inhoudelijk uit de grond trekken van Politiek 24.[2] Volgens voormalig CDA-Kamerlid Joop Atsma wordt Politiek 24 in de wandelgangen van het parlement zelfs "Toof-tv" genoemd.[3]

Programmering

De programmering van dit kanaal bestaat uit herhalingen van uitzendingen over politiek van (met name) de NOS (maar ook programma's van andere omroepen, bijvoorbeeld WNL op Zondag, Buitenhof, De Hofbar, talkshows als Pauw en Jinek) en live-uitzendingen (voornamelijk debatten van de Tweede Kamer, maar bijvoorbeeld ook de vaste persconferentie van de minister-president op vrijdag en lijsttrekkersdebatten tijdens verkiezingscampagnes).

Daarnaast zijn er op NPO Politiek ook vaak uitzendingen te zien van historisch beeldmateriaal uit de archieven van de publieke omroep. Bij deze laatste categorie wordt regelmatig ingehaakt op de actualiteit. Zo waren er tijdens de formatiebesprekingen van het kabinet-Balkenende IV programma's te zien over eerdere kabinetsformaties en werden er op 6 mei 2007 (5 jaar na de moord op Pim Fortuyn) herhalingen uitgezonden van programma's over deze politicus. De nieuwsrubriek Orde van de Dag toont debatten, analyses, achtergronden van die dag.

Het kanaal wordt doorgegeven als digitaal themakanaal via de kabelmaatschappijen en is daarnaast via internet (o.a. via Nederland 24) te zien.

NPO Sport

In de zomermaanden deed de zender verslag van sportevenementen waarbij bepaalde onderdelen niet op de open zenders van de NPO te zien zijn. Deze wedstrijden, bijvoorbeeld het WK/EK Atletiek, WK/EK Zwemmen, Wereldruiterspelen, WK Roeien en Ronde van Spanje werden op deze zender uitgezonden.

Externe links