MediaMarkt is een Duitse winkelketen die gespecialiseerd is in consumentenelektronica.

Het bedrijf is in 1979 in München opgericht door Erich en Helga Kellerhals, Leopold Stiefel en Walter Gunz. In 1993 nam MediaMarkt concurrent Saturn over en werd de opgericht. In 1996 had METRO Group 70% van de aandelen verworven van de MediaSaturn Holding. Al in 1988 had , thans onderdeel van de METRO Group, 54% van de aandelen in handen.

De leiding van MediaMarkt is grotendeels gedecentraliseerd. Per land bestaat een MediaMarkt-holding en iedere vestiging is een zelfstandig opererende onderneming met een eigen rechtspersoon. Elke vestiging geeft een eigen reclamefolder uit, maar de vestigingen gezamenlijk geven ook een folder uit.

MediaMarkt is actief in België, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland. MediaMarkt heeft in deze landen meer dan 500 vestigingen (2008), waaronder 50 in Nederland en 28 in België.

In 2006 werd ook de formule van het zustermerk van MediaMarkt, Saturn, gelanceerd in Nederland; in 2007 in België. Eind 2013 werden alle vestigingen van Saturn in België omgevormd tot MediaMarkt-vestigingen. Enkel de vestiging op de Antwerpse Meir werd gesloten. In 2014 werden ook de Saturn vestigingen in Nederland omgebouwd tot MediaMarkt-vestigingen.

Vestigingen

De vestiging Rotterdam Centrum is Nederlands grootste MediaMarkt qua vloeroppervlakte. MediaMarkt Amsterdam en die in Rotterdam zijn in Nederland de grootste winkels qua omzet. De grootste vestiging bevindt zich in München. Deze vestiging is circa 10.000 m² groot en bevindt zich in het Das Einstein-winkelcentrum.

Marketing

Een stellage met objectieven voor fotocamera's in de MediaMarkt van Amsterdam.

Doorgaans wordt met een select aantal aanbiedingen geadverteerd, waarbij de meeste product-categorieën gedekt worden. Tegelijkertijd is het reguliere assortiment geprijsd op de gemiddelde marktprijs. Veel vestigingen kennen wachtrijen vergelijkbaar met een supermarkt, ongebruikelijk voor een elektronicawinkel.

In 2006 bleek uit een onderzoek van de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat MediaMarkt niet zo goedkoop is als het lijkt. Volgens het onderzoek gebruikt MediaMarkt slimme marketingstrategieën om een goedkoop imago te creëren, terwijl 70 procent van het aanbod duurder is dan bij de concurrentie.[2][3]

In het nieuws

In september 2007 werd bekend dat MediaMarkt, evenals een aantal andere elektronicawinkels, ingeleverde en herstelde producten als nieuw had verkocht. De praktijken werden aan het licht gebracht in het Belgische Radio 1-programma Peeters & Pichal. Een fotograaf ontdekte dat met zijn bij MediaMarkt als nieuw gekochte toestel al duizenden foto's waren gemaakt. Een woordvoerster van het bedrijf gaf in Peeters & Pichal aanvankelijk toe dat MediaMarkt gebruikte producten als nieuw te koop aanbood, maar verklaarde tevens dat de praktijk wettig zou zijn. In een latere reactie liet het bedrijf weten dat er menselijke fouten waren gemaakt en kondigde het bedrijf aan maatregelen te zullen nemen om herhaling te voorkomen.[4]

Externe links