Onofficiële vlag van Mayotte.

Mayotte (: Maore of Mahoré; Malagasi: Mahori) is een Frans overzees departement, gelegen in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. De valuta is de euro. Mayotte gebruikt de Franse driekleur als vlag.

Mayotte heeft .yt als eigen topleveldomein.

Geografie

Mayotte, met de bijbehorende eilandjes , en , ligt ten noorden van de Straat Mozambique. Het behoort tot de eilandengroep van de Comoren, maar niet meer tot de republiek van de Comoren, waartoe de rest van de eilandengroep wel behoort. De tijdzone op Mayotte is UTC+3.

Mayotte heeft een oppervlakte van 374 km² (ongeveer 39 bij 22 kilometer) en heeft 186.452 (2007)[1] inwoners. Hiervan wonen de meesten in de hoofdstad Mamoudzou, dat tot 1963 de hoofdstad van de Comoren was. Mamoudzou ligt op het hoofdeiland Grande-Terre; Dzaoudzi op Petite-Terre bezit de luchthaven Dzaoudzi-Pamandzi.

Het hoogste punt is de top van de , die 660 meter boven de zeespiegel ligt. Deze berg is in feite een uitgedoofde vulkaan. Rondom het eiland zijn veel koraalriffen.

Geschiedenis

Het eiland is in de 16e eeuw ontdekt door de Portugees . In 1831 werd Mayotte door de koning van Madagaskar veroverd. Deze verkocht het in 1841 aan Frankrijk, dat het met de andere eilanden van de Comoren tot één kolonie samenvoegde.

Bij het referendum over de onafhankelijkheid van de Comoren van 1974 koos Mayotte ervoor om Frans te blijven, terwijl de andere eilanden kozen voor onafhankelijkheid. In 1976 werd Mayotte een territoriale gemeenschap van departementale aard. De Comoren maken wel aanspraak op het eiland. In maart 2009 maakte de bevolking middels een referendum met 95,2% voorstemmen duidelijk dat Mayotte een volwaardig overzees departement van Frankrijk moest worden. Dit betekende onder meer dat er een eind kwam aan de polygamie en sharia die op de islamitische eilanden gold.[2]

Op 31 maart 2011 werd Mayotte het vijfde Franse overzeese departement en het 101e Franse departement. Op 1 januari 2014 werd het recht van de Europese Unie geldig in Mayotte, doordat de eilandengroep de status van ultraperifere regio verkreeg.[3][4]

In 2017 en 2018 braken op Mayotte ernstige onlusten uit als protest tegen de illegale immigratie vanuit de Comoren.[5]

Politiek

Mayotte is een Frans overzees departement (département d'outre mer). Het bestuur wordt sinds 2015 geleid door , president van de departementale raad van Mayotte. Sinds 2011 wordt Mayotte bestuurd als een Collectivité territoriale unique, waarbij de departementale raad ook de bevoegdheden van de voormalige (tot 2011) regionale raad uitoefent. Mayotte heeft twee vertegenwoordigers in de Franse Senaat en twee vertegenwoordigers in het Franse parlement. Binnen de Europese Unie heeft Mayotte de status van ultraperifere regio. Het maakt dus integraal onderdeel uit van de Europese Unie. Mayotte valt echter niet onder de Schengenakkoorden. Andere Europese akkoorden, bijvoorbeeld gratis roaming, gelden wel in Mayotte.

Taal

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van talen in Mayotte voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Mayotte worden vier talen gesproken. Ondanks het feit dat het Frans de enige officiële taal is, overtreffen de drie andere landstalen, het inheemse Bushi en Shimaore (een Comorees dialect) en het Swahili afkomstig uit Tanzania, allemaal het Frans qua aantal sprekers in Mayotte. Het Shimaore is daarvan veruit de belangrijkste taal.

Zie ook de Atlas van Mayotte op Wikimedia Commons.
Zie de categorie Mayotte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.