Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. of simpelweg Agents of S.H.I.E.L.D. is een Amerikaanse televisieserie over de Marvel Comics-organisatie S.H.I.E.L.D. (Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division), gecreëerd door Joss Whedon, en voor ABC. De serie wordt geproduceerd door ABC Studios, , en en speelt zich af in het Marvel Cinematic Universe na de gebeurtenissen in The Avengers. Het verhaal van Agents of S.H.I.E.L.D. draait rond het personage Phil Coulson, dat door Clark Gregg wordt vertolkt.

De pilot werd uitgezonden op 24 september 2013. ABC gaf de serie op 10 oktober 2013 groen licht voor een seizoen van 22 afleveringen. In totaal zijn er 7 seizoenen met de laatste aflevering gepubliceerd op 12 augustus 2020.

Plot

Agent Coulson stelt een team van S.H.I.E.L.D.-agenten samen om nieuwe, vreemde zaken te behandelen. Iedere zaak zal het team testen in samenwerking en vindingrijkheid terwijl ze de mysteries rond nieuwe superhelden trachten te achterhalen.

In de loop van de seizoen 1 krijgen de agenten te maken met een groot aantal vijandige organisaties en individuele tegenstanders. Twee rode draden in de serie zijn Coulson's zoektocht naar de waarheid achter zijn herstel nadat hij door Loki was gedood, en de jacht op een mysterieus crimineel meesterbrein genaamd "De Helderziende" (The Clairvoyant). Deze helderziende en zijn organisatie werken aan een nieuw leger supersoldaten en willen om die reden ook weten hoe Coulson uit de dood kon opstaan.

Eind seizoen 1, in een verhaallijn die samenvalt met de plot van Captain America: The Winter Soldier, wordt S.H.I.E.L.D. ten val gebracht door HYDRA, waarna Coulson en zijn team onderduiken. In seizoen 2 zetten Coulson en zijn team hun werk voort vanuit een nieuwe basis, ondergedoken voor de overheid. Ze krijgen niet alleen te maken met HYDRA maar ook met de Onmensen (Inhumans) en een tweede S.H.I.E.L.D.-team.

Tijdens het derde seizoen begint Coulson met een geheime missie om de Secret Warriors, een team van Inhumans, samen te stellen terwijl Hydra zijn oude Inhuman-leider Hive herstelt. Nadat Hive samen met Hydra vernietigd is, wordt SHIELD opnieuw een legitieme organisatie met de ondertekening van de Sokovia-akkoorden.

In het vierde seizoen keert Coulson terug naar het veldwerk, omdat de wereld gelooft dat hij dood is en heeft hij de taak om meer Inhumans op te sporen, waaronder Robbie Reyes / Ghost Rider. Bovendien voltooien agent Leo Fitz en Holden Radcliffe hun werk aan het Life Model Decoy-project en de ontwikkeling van het Framework.

In het vijfde seizoen worden Coulson en zijn team op mysterieuze wijze ontvoerd naar een ruimtestation van de Kree in het jaar 2091, waar ze moeten proberen de resten van de mensheid te redden en uitzoeken hoe ze thuis kunnen komen. Nadat ze thuis raakten werden ze door de hele wereld gezocht en moesten ze schuilen.

In het zesde seizoen krijgen Mack, Yo-Yo en May te maken met Sarge die sprekend op Coulson lijkt en zijn squad die uit een andere dimensie komen. Terwijl Jemma en Quake met een team de ruimte in gaan om Fitz te zoeken.

In het zevende seizoen reist het team terug in de tijd om te voorkomen dat de Chronicoms het ontstaan van S.H.I.E.L.D. ongedaan maken. Dit doen ze met behulp van een Phil Coulson LMD en de Zephyr die is geüpgraded zodat hij door te tijd kan reizen.

Rolverdeling

Alle acteurs/actrices met een hoofdrol.

Acteur/Actrice Personage Seizoenen
1 2 3 4 5 6 7
Clark Gregg Phil Coulson / Sarge / Phil Coulson LMD Hoofdrol
Ming-Na Wen Melinda May Hoofdrol
Brett Dalton Grant Ward / Hive Hoofdrol Bijrol Gastrol
Skye / Daisy Johnson / Quake Hoofdrol
Leo Fitz Hoofdrol
Jemma Simmons Hoofdrol
Lance Hunter Hoofdrol Gastrol
Bobbi Morse / Mocking bird Hoofdrol
Henry Simmons Alphonso "Mack" Mackenzie Bijrol Hoofdrol
Luke Mitchell Lincoln Campbell Bijrol Hoofdrol
John Hannah Holden Radcliffe Bijrol Hoofdrol
Elena "Yo-Yo" Rodriguez Bijrol Hoofdrol
Deke Shaw Bijrol Hoofdrol

Alle acteurs/actrices met een bijrol (die meer dan 10 keer zijn voor gekomen).

Acteur/Actrice Personage Seizoenen
1 2 3 4 5 6 7
Davis Gastrol Bijrol Bijrol Bijrol
Briana Venskus Piper Gastrol Bijrol Bijrol Bijrol Bijrol
Aida/Agnes/Madame Hydra Bijrol
Robbie Reyes / Ghost Rider Bijrol
Ruth Negga Raina Bijrol Bijrol Gastrol
Adrian Pasdar Glenn Talbot Gastrol Bijrol Gastrol Bijrol Bijrol
Jeffrey Mace Bijrol
Kyle MacLachlan Calvin Zabo Gastrol Bijrol
Antoine Triplett Bijrol Bijrol Gastrol
Enoch Gastrol Bijrol Bijrol Bijrol
J. August Richards Mike Peterson / Deathlok Bijrol Gastrol Gastrol
Sunil Bakshi Bijrol Gastrol
Powers Boothe Gideon Malick Bijrol
Gordon Bijrol
Mark Dacascos Giyera Bijrol
(Dr. Garner)
(Lash)
Andrew Garner / Lash Gastrol Bijrol Gastrol
Catherine Dent General Hale Bijrol

Afleveringen

Zie Lijst van afleveringen van Agents of S.H.I.E.L.D. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Productie

Het idee voor een live-action tv-serie gebaseerd op een strip van Marvel, ontstond reeds in 2009 toen The Walt Disney Company Marvel overkocht. In juli 2012 begon Disney te onderhandelen met ABC voor een serie die deel uit kon gaan maken van het Marvel Cinematic Universe, al was toen nog niet bekend waar die serie over zou gaan. Een maand later tekende Joss Whedon, regisseur van Marvel's The Avengers en tv-series als Buffy the Vampire Slayeren Firefly, voor de regie van de nieuwe serie. In augustus 2012 gaf ABC groen licht voor een pilotaflevering voor een serie gebaseerd op de organisatie S.H.I.E.L.D.. In april 2013 werd de definitieve titel van de nieuwe serie onthuld.

Jed Whedon, Tancharoen, en Jeffrey Bell zijn de van de serie. Volgens Bell moest de serie een balans zien te vinden tussen nieuwe verhalen, en verfilmingen van bestaande elementen uit de strips, zodat de serie zowel fans als niet-fans aan zou kunnen spreken. De kostuums voor de pilot werden ontworpen door Betsy Heimann, maar zij verliet de serie nadien vanwege verplichtingen bij andere projecten. Ann Foley nam het werk van Heimann over. Ze liet zich onder andere inspireren door Skyfall en .

In oktober 2012 werd begonnen met het casten van de hoofdpersonen. Later die maand maakten Joss Whedon, Kevin Feige en Clark Gregg op de bekend dat Gregg opnieuw de rol van Phil Coulson zou gaan vertolken. Eind oktober werd actrice Ming-Na Wen gecast als agente May. In november 2012 kwamen en bij de serie. December 2012 kreeg de rol van Skye.

In juli 2013 maakte Bear McCreary bekend de muziek voor de serie te zullen componeren.

Connecties met het Marvel Cinematic Universe

Volgens Jos Whedon wordt nauw samengewerkt met de scriptschrijvers van de films uit het Marvel Cinematic Universe, om alles tot 1 samenvallend geheel te maken.

Zo begint de aflevering "The Well" in de nasleep van de gebeurtenissen uit de film Thor: The Dark World. De seizoensfinale van seizoen 1 valt samen met de gebeurtenissen uit Captain America: The Winter Soldier. De aflevering “T.A.H.I.T.I.” introduceert de Kree; een buitenaards ras dat ook meespeelt in Guardians of the Galaxy. Agents of S.H.I.E.L.D. Seizoen 2 van de serie introduceert de onmensen in het Marvel Cinematic Universe. De aflevering "The Dirty Half Dozen" speelt in op de gebeurtenissen uit Avengers: Age of Ultron. Zo is te zien hoe Coulson data bemachtigd uit een HYDRA-basis en aan Maria Hill doorspeelt, wat verklaart hoe De Avengers in de film over deze informatie konden beschikken. De aflevering erop blijkt dat Coulson verantwoordelijk was voor het onderhouden en uiteindelijk beschikbaar stellen van de Helicarrier waarmee Nick Fury in Age of Ultron helpt de bevolking van Sokovia te evacueren.

Prijzen

Agents of S.H.I.E.L.D. heeft de volgende prijzen gewonnen:

2013
  • De voor beste nieuwe serie
  • De voor Most Promising New Fall Series
2014

Externe links