Cornelis (Kees) van der Spek (Nazareth, 29 juni 1964) is een Nederlands journalist, regisseur en programmamaker.

Jeugd en opleiding

Van der Spek heeft een aanzienlijk deel van zijn jeugd in het buitenland gewoond. Na in Israël en Duitsland te hebben gewoond, verhuisde hij met zijn ouders en zussen eerst naar Nederland en daarna naar Suriname en Burundi. Vanaf zijn zeventiende woonde hij echter weer in Nederland. Hij ging eerst naar de christelijke scholengemeenschap de Oude Hoven in Gorinchem en daarna naar de Europese School in Bergen, waar hij zijn vwo-diploma behaalde.

Loopbaan

Na een Alkmaars Persbureau en onder meer het correspondentschap voor het Algemeen Dagblad kwam Van der Spek in 1996 bij de televisie. Vanaf dat jaar werkte hij eerst als bureauredacteur, en later als verslaggever en regisseur bij het programma Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever. Hij ontwikkelde zich tot rechterhand van De Vries en was samen met hem verantwoordelijk voor een groot aantal reportages in binnen- en buitenland. Samen met de Vries ontving Van der Spek in 2008 een Emmy Award voor de door ruim 7 miljoen mensen bekeken reportage over Joran van der Sloot en zijn vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway. Van der Spek onderhield het directe contact met informant Patrick van der Eem.

Nadat Peter R. de Vries in 2012 stopte met zijn programma kreeg Van der Spek zijn eigen programma’s op SBS6: Oplichters in het Buitenland, Graf zonder Naam, Moord of Zelfmoord en Oplichters op het internet. In het seizoen 2015 was Van der Spek te zien in het programma Expeditie Robinson. Hij eindigde op de zeventiende plaats. In oktober 2018 tekende hij een contract bij RTL. Daardoor verlaat hij SBS na 22 jaar trouwe dienst. Vanaf 2019 is hij op RTL 5 te zien is met twee nieuwe programma’s: Kees van der Spek Ontmaskert en Kees van der Spek Oplichters Aangepakt. in 2021 kwam Kees met een nieuwe programma .

Boeken

In februari 2008 publiceerde Van der Spek het boek Achter de schermen bij Peter R. de Vries.

In mei 2016 publiceerde Van der Spek het boek Achter de schermen bij Oplichters in het buitenland.

Filmografie

Televisieprogramma's
Jaar Productie Zender Aantal afl. Start Gem. kijkcijfers
2013 Oplichters in het buitenland SBS6 6 31 maart 2013 811.666
2014 Oplichters in het buitenland SBS6 8 2 maart 2014 879.875
2015 Oplichters in het buitenland SBS6 6 26 januari 2015 578.666
2015 Graf Zonder Naam SBS6 4 29 november 2015 769.500
2016 Oplichters in het buitenland SBS6 6 3 januari 2016 840.500
2016 Graf Zonder Naam SBS6 5 31 augustus 2016 534.600
2017 Moord of zelfmoord SBS6 5 8 januari 2017 840.000
2017 Oplichters in het buitenland SBS6 6 9 april 2017 746.500
2018 Moord of zelfmoord SBS6 6 11 januari 2018 634.000
2018 Oplichters in het buitenland SBS6 6 19 april 2018 796.000
2018 Oplichters Op Het Internet SBS6 4 21 oktober 2018 778.000
2019 Kees van der Spek Ontmaskert RTL 5 6 26 februari 2019 976.000
2019 Kees van der Spek Oplichters Aangepakt RTL 5 8 29 oktober 2019 779.000
2020 Kees van der Spek Oplichters Aangepakt RTL 5 10 1 september 2020 882.000
2021 Kees van der Spek Oplichters Aangepakt RTL 5 5 20 april 2021 769.000
2021 RTL 5 1 4 mei 2021 600.000
2021 Kees van der Spek Oplichters Aangepakt RTL 5 6 oktober 2021

Externe links