Kathedraal van Ende, Flores
Kerk in Sawahlunto, Sumatra
Kathedraal van Bogor

De Katholieke Kerk in Indonesië maakt deel uit van de wereldwijde Katholieke Kerk onder het leiderschap van de paus en de curie.

Daar waar in 1930 0,5 % van de bevolking katholiek was, telt Indonesië thans 7 miljoen katholieken (ongeveer 3 % van de bevolking). De groei van de Kerk in Indonesië was mede mogelijk door de aanwezigheid van een kleine tweeduizend buitenlandse geestelijken, priesters, broeders en zusters, hoofdzakelijk Portugezen en Nederlanders. De Nederlandse jezuïet Frans van Lith (1863 – 1929) was de eerste Nederlandse missionaris die het katholieke geloof op Java mocht verkondigen. In 1979 eiste de regering echter dat alle buitenlandse geestelijken die niet reeds Indonesisch staatsburger waren geworden, driekwart van het totaal, het land zouden verlaten. In 1961 waren 3 van de 25 bisschoppen van Indonesische origine, in 1991 25 van de 33. Tussen 1940 en 1989 steeg het percentage Indonesiërs onder de priesters van 3% tot 64%, van broeders tot 84% en van zusters tot 93%.

De invloed van de Katholieke Kerk in Indonesië is relatief groot in vergelijking met het aandeel katholieken onder de bevolking, mede door een uitgebreid netwerk van kwaliteitsvolle scholen en ziekenhuizen. , het meest gelezen dagblad van Indonesië, werd door twee katholieken ( en ) gesticht.

Naar aanleiding van het ad liminabezoek van de Indonesische bisschoppen in oktober 2011, drong paus Benedictus XVI aan op meer godsdienstvrijheid voor de Indonesische christenen.[1]

Apostolisch nuntius voor Indonesië is sinds 8 september 2017 aartsbisschop .

Gebieden met grote concentraties katholieken

De meeste katholieken van de Molukken leven op de Kei- en Tanimbareilanden.

Territoriale indeling

 1. Kerkprovincie Ende: - - - -
 2. Kerkprovincie Jakarta: - -
 3. Kerkprovincie Kupang: - -
 4. Kerkprovincie Makassar: - -
 5. Kerkprovincie Medan: - -
 6. Kerkprovincie Merauke: - - - -
 7. Kerkprovincie Palembang: - -
 8. Kerkprovincie Pontianak: - - -
 9. Kerkprovincie Samarinda: - - -
 10. Kerkprovincie Semarang: - - -
 11. Militair ordinariaat

Zie ook