Johan Hugo Maria Terryn (Berchem, 24 februari 1969) is een Vlaams acteur, radio- en televisiepresentator en coach.

Radio en televisiewerk

Terryn studeerde Germaanse filologie en communicatiewetenschap. Hij werd bekend als improvisator in het BRTN-programma Onvoorziene Omstandigheden van Mark Uytterhoeven in 1994. Sindsdien maakt en presenteert hij radio- en televisieprogramma's, aanvankelijk alleen voor de publieke omroep : Voeten Vegen! (Radio 1), Het Stapsalon (TV2), Lonk (Canvas), Camping Casablanca (Radio1), Groot Licht (Ketnet/KRO), Curieuzeneuze (Ketnet), De Nieuwe Droomfabriek (TV1), Blinde Vinken (Canvas), De Rederijkers (Canvas), Voetzoeker (Canvas), Naast de Kwestie (Radio 1).

Voor Groot Licht won hij diverse prijzen, waaronder de Noord-ZuidTrofee, de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beste jeugdprogramma, De Grote Kinderkast, De Kleine Kinderkast, De Gouden Zapper en de 'Prix Jeunesse 2000'. Dat leidde trouwens ook tot een Duitse adaptatie van het programma onder de titel Genau (ZDF), dat Terryn zelf presenteerde.

Van 2005 tot 2007 was hij verbonden als programmamaker aan het productiehuis Eyeworks NV en werkte hij voor het eerst als programmamaker voor de commerciële omroep VTM. Toch bleef hij ook op de VRT verschijnen. Hij nam bijvoorbeeld deel aan de tweede editie van het één-programma Steracteur Sterartiest voor .

In 2008 en 2009 presenteerde hij op VTM de eerste twee reeksen van de realityshow Het Zesde Zintuig. Daarnaast regisseerde en produceerde hij de Wildcard-docureeks voor Canvas. Hiervan verschenen reeds twee reeksen: Wildcard: Tanzania (2008) en (2010).

In 2011 presenteerde hij het candid-programma Een ster in de familie op VTM. Hij regisseerde de korte telefoongrappen (2013). Hij verscheen in diverse tv-spelletjes zoals De Slimste Mens ter Wereld (derde seizoen), De Pappenheimers, 10 voor Taal , Herexamen, De klas van Frieda, De tabel van Mendelejev.

Doordat hij voor zowel de publieke als de commerciële omroep werkt, wordt zijn naam gekoppeld aan de Pax media.

Terryn is sinds 2017 professional coach voor leidinggevenden en ondernemers en werkt ook als mediatrainer en coach voor zowel VRT, VTM als VIER.

In 2020 maakte hij de podcast Het Uur Blauw met mensen die iemand verloren in de lockdown periode. Later maakte hij er ook een theatervoorstelling van.

Acteur

Als acteur was hij onder andere te zien in gastrollen voor Terug naar Oosterdonk, W817 (als journalist) en Aspe.

In de VTM-politieserie Rupel (2003-2004) vertolkte hij het hoofdpersonage Lucas Bataillie.

Hij sprak ook stemmen in voor de Disney-films Atlantis, Narnia en Finding Dory; voor Sony's Surf's Up en voor de Lannoo cd-roms rond Oscar de ballonvaarder.

In 2002 speelde hij de literaire kindervoorstelling "Kracht van Woordjes" in de culturele centra.

In 2013 keert hij terug naar het podium met zijn eerste solo-voorstelling '', in 2016 volgt een tweede ''. In 2019 pakt hij uit met zijn derde solo ''. In 2020/2021 zal hij te zien zijn als Sam in de nieuwe Vlaamse enscenering van de musical 'Mamma Mia'.

Hij creëerde de voorstelling Het Uur Blauw over rouw en afscheid zonder nabijheid, nav zijn gelijknamige podcast.

Auteur, columnist en scenarioschrijver

Terryn schreef een jeugdboek (Wannes Weet Waarom), twee kortfilmscenario's en diverse theaterstukken. Hij verzorgde tv-scenario's voor Groot Licht, Curieuzeneuze, De grote boze wolf show en Kiekens. Hij was jarenlang columnist in het Radio 1-programma De Nieuwe Wereld en schrijft regelmatig Het Middagjournaal voor Nieuwe Feiten op Radio 1.

Hij schreef en las de licht ironische commentaarteksten bij het archiefprogramma (2009), dat de 20-jarige geschiedenis van VTM in beeld brengt. Later ook bij De Jaren 90 voor Dummies (2011) en De Jaren 2000 voor Dummies (2012) dat de faits divers nieuwtjes van die jaren verzamelt en bij de vervolgreeks ... voor Dummies (2013).