Jan De Meulemeester (Brussel, 7 december 1980) is een Belgisch politiek journalist.

Biografie

De Meulemeester liep school op het Sint-Jozefsinstituut in Ternat. Hij studeerde in 2003 af als historicus aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij specialiseerde in de Vlaamse Beweging en de Belgische staatshervormingen. Nadien volgde hij een postgraduaat journalistiek aan de Brusselse hogeschool VLEKHO. Hij begon nadien meteen als redacteur bij de krant Het Nieuwsblad.

In 2015 werd hij verkozen als lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) voor de periode 2015-2019.[1]

De Meulemeester was aan de KULeuven vicepraeses en cultuurpraeses van Historia, de vereniging van Leuvense geschiedenisstudenten. Hij was ook lid van verscheidene politieke jongerenpartijen.

De Meulemeester werkte aan de KULeuven aan studies rond staatshervorming en culturele identiteit. Hij deed dat met als promotor Bart De Wever.

Televisie

In 2005 werd hij bij VRT Nieuws onderzoeker van het Canvas-duidingsmagazine Terzake. Hij werkte als redacteur mee aan de debatprogramma’s Morgen Beter, Phara en de verkiezingsshows van Canvas.

In de aanloop van de verkiezingen van 2007 en 2009 was hij politiek researcher van Terzake-presentator Siegfried Bracke. Hij werd samen met andere jonge journalisten opgeleid door Siegfried Bracke. In 2007 werd De Meulemeester reportagemaker voor Terzake. Hij specialiseerde zich in asiel en migratie, politieke cultuur en staatshervorming. Sinds 2010 was hij ook politiek verslaggever voor dat programma.

In 2013 stapte De Meulemeester over naar Medialaan om er vast Wetstraatverslaggever te worden voor VTM Nieuws. Hij kwam in het zog van zijn eerdere Canvas-baas Kris Hoflack, die hoofdredacteur werd van VTM Nieuws. Hun komst kaderde in een vernieuwing van VTM Nieuws die Hoflack beoogde, waarbij meer aandacht moest gaan naar de politieke actualiteit en buitenlands nieuws. Daartoe presenteerde De Meulemeester voor VTM ook tijdlang een wekelijks online debatprogramma, genaamd De Meulemeester in Debat.

In juli 2019, enkele maanden na het vertrek van Kris Hoflack, verliet De Meulemeester plots ook de omroep. Hij communiceerde opmerkelijk kort over zijn vertrek, met 1 tweet: “Afscheid is de deur naar de toekomst.” ’[2] Twee maanden later verliet VTM Nieuws-anker en zijn jeugdvriendin Elke Pattyn ook VTM Nieuws. Zij werd kort nadien woordvoerder van Belgisch premier Sophie Wilmès.

Sinds zijn vertrek bij VTM Nieuws, werkt De Meulemeester bij diverse media.

Hij maakt politieke video-reportages en analyses voor het magazine Knack, werkt als politiek analist bij Kanaal Z, is Wetstraatwatcher voor de Franstalige nieuwszender LN24. In het najaar van 2019 ging hij ook aan de slag als presentator bij vlaamsparlement.tv. Bij de parlementaire omroep presenteert hij twee programma’s: Studio Vlaams Parlement, over de wekelijkse plenaire vergadering, en Het Debat, hetgeen elke vrijdagavond wordt uitgezonden op de zender.

Sinds mei 2020 is De Meulemeester ook nieuwsanker bij de economische nieuwszender Kanaal Z. Hij brengt verslag uit over macro- en micro-economie en verzorgt elke dag een beursoverzicht.

De Meulemeester is sinds januari 2020 gastprofessor aan de Antwerpse campus van de KULeuven. Hij doceert over politiek, media en journalistiek.

Publicaties

De Meulemeester schrijft politieke analyses voor de website van het tijdschrift Knack.[3]