James Adam (Jim) Belushi (Chicago (Illinois), 15 juni 1954) is een Amerikaans acteur.

Belushi werd geboren als derde van vier kinderen en is de jongere broer van collega-acteur John Belushi (overleden aan een overdosis drugs in 1982). Hij studeerde op de Southern Illinois University waar hij afstudeerde op het gebied van de .

Tussen 1977 en 1980 maakte Belushi deel uit van de theatergroep Second City uit Chicago. In 1979 zag Garry Marshall hem optreden met die groep en regelde hij een rol voor hem in de geflopte serie uit 1978 en met Michael Keaton (1979). In 1983 werd hij opgenomen in de cast van Saturday Night Live, waar hij twee jaar lang voor acteerde en schreef. In 1986 vond zijn echte doorbraak dankzij About Last Night... en Salvador. Hierna boekte hij als hoofdrolspeler grote successen met films als (1987), (1988, met Arnold Schwarzenegger), (1989), en (beide uit 1990).

Tot december 2008 speelde hij in de succesvolle sitcom According to Jim, die sinds 2001 op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden.

Persoonlijk

Op 17 mei 1980 trouwde Belushi met Sandra Davenport, met wie hij later dat jaar zoon Robert kreeg. Nog datzelfde jaar ging het stel uit elkaar. Op 22 september 1990 trouwde hij met actrice . Bransfield speelde in de periode 1986–1990 kleine rollen in zes Belushi-films. In april 1992 gingen de twee uit elkaar. Op 2 mei 1998 trouwde hij met zijn huidige vrouw Jennifer Sloan, die hij ontmoette op de set van . In 1999 werd uit dit huwelijk dochter Jamison Bess geboren. In 2002 werd zoon Jared James geboren.

Belushi's vader emigreerde op zijn zestiende vanuit Albanië naar de Verenigde staten.[1]

Filmografie

  • (televisieserie) – Bert Gunkel (11 afl., 1978–1979)
  • (televisieserie) – Ernie O'Rourke (9 afl., 1979)
  • (1980) – Bobby
  • Thief (1981) – Barry
  • (televisieserie) – Wheezer (afl. "Of Mice and Men", 1982)
  • Trading Places (1983) – Harvey
  • (televisiefilm, 1984) – Sint Valentijn
  • (televisieserie) – Mario (afl. "Pinocchio", 1984)
  • Saturday Night Live (televisieserie) – verschillende rollen (34 afl., 1983–2003)
  • (1985) – Morris
  • (korte televisiefilm, 1986) – Bob
  • Salvador (1986) – Dokter Rock
  • About Last Night... (1986) – Bernie Litgo
  • Jumpin' Jack Flash (1986) – Sperry reparateur/Woedende taxichauffeur/Gewonde politieagent
  • Little Shop of Horrors (1986) – Patrick Martin
  • (1987) – Rick Latimer
  • (1987) – Nick Pirandello
  • (1988) – Det. Sgt. Art Ridzik
  • Who's Harry Crumb? (1989) – man in bus (niet op aftiteling)
  • (1989) – Det. Mike Dooley
  • (1989) – Homer Lanza
  • (1990) – dominee
  • (1990) – zigeuner
  • (1990) – Carmine Bonavia
  • , ook bekend onder de titel Filofax (1990) – Jimmy Dworski
  • (1990) – Larry Joseph Burrows
  • Only the Lonely (1991) – Sal Buonarte
  • Curly Sue (1991) – Bill Dancer
  • (1991) – Shandy
  • (1991) – Rector Latimer
  • (1992) – Neil Schwary
  • (1992) – Jack Dobson
  • (miniserie, 1993) – Harry Wyckoff
  • Last Action Hero (1993) – zichzelf
  • (televisieserie) – Billy Shoe (afl. "Yakkity Yak Don't Talk", 1993)
  • (televisiefilm, 1994) – Shane Royce
  • (televisiefilm, 1994) – Nick Dimas
  • (1995) – homoseksuele vampier #2
  • (televisieserie) – Baby Face (afl. "Load 'O Bees", 1995)
  • (televisieserie) – verschillende stemmen (afl. "America the Beautiful", 1995)
  • (1995) – Rocko (stem)
  • (televisiefilm, 1995) – Sgt. Joe Gunn
  • (1995) – Tuerto
  • (1995) – Charles Jackal, NBS-verslaggever
  • (1995) – Tom Beckwith
  • Pinky and the Brain (televisieserie) – verschillende stemmen (3 afl., 1995)
  • (1996) – Mario
  • (computerspel, 1996) – Salty (stem)
  • (televisiefilm, 1996) – rol onbekend
  • (1996) – Frank Machi
  • Gargoyles (televisieserie) – Fang (stem, 3 afl., 1995/1996)
  • (televisieserie) – Phil Palmfeather (stem, 23 afl., 1996–1997)
  • Jingle All the Way (1996) – Kerstman in winkelcentrum
  • (televisieserie) – Mr. Fleener (stem, afl. "The Tick vs. Education", 1996)
  • (1997) – Gonzargo (stem)
  • Wag the Dog (1997) – zichzelf
  • (1997) – Frank
  • (video, 1997) – Phil Palmfeather (stem)
  • (televisieserie) – Jake (stem, 8 afl., 1997)
  • (televisiefilm, 1997) – Skippy (stem)
  • (televisieserie) – Tommy (pilotaflevering, 1997)
  • (computerspel, 1997) – de gemaskerde mutant (stem)
  • (1997) – Pap (stem)
  • (1997) – Harrison/Oliver
  • (1997) – Det. Frank Divinci
  • (televisieserie) – Steve Wegman (13 afl., 1997)
  • (televisieserie) – Peter the Repeater Bird (stem, afl. "Alice and the Mystery of the Third Planet", 1998)
  • (televisieserie) – zichzelf (episode 1.8, 1998)
  • (televisieserie) – Simon de Monsterjager (stem, 8 afl., 1994–1997)
  • Overnight Delivery (1998) – Chef Overnight Delivery (scènes verwijderd)
  • (televisieserie) – Nestor (stem, 2 afl., 1998)
  • (1999) – Stevie 'The Rose' Rosellini
  • (1999) – Billy Belasco
  • (televisiefilm, 1999) – Frank Spello
  • (1999) – Bill Manucci
  • My Neighbors the Yamadas (1999) – Takashi (stem Engelse versie)
  • Hey Arnold! (televisieserie) – Coach Wittenberg (stem, 4 afl., 1996–1999)
  • (video, 1999) – Reginald (stem)
  • (televisiefilm, 1999) – Tapir (stem)
  • (video, 1999) – Det. Mike Dooley
  • (2000) – Joe Dayton
  • (televisiefilm, 2000) – Pat Laughlin
  • ER (televisieserie) – Dan Harris (afl. "Piece of Mind", 2001)
  • (2001) – Chuck Scarett
  • Snow Dogs (2002) – Demon (stem)
  • (dvd, 2002) – Harry Woltz
  • K-9: P.I. (dvd, 2002) – Thomas Dooley
  • (2002) – boer (stem)
  • Rugrats (televisieserie) – Kerstman (stem, afl. "Babies in Toyland Part 1", 2002)
  • (televisiefilm, 2002) – Tapir (stem Engelse versie)
  • What's New, Scooby-Doo? (televisieserie) – Asa Buckwald (stem, afl. "Scooby-Doo Christmas", 2002)
  • (televisieserie) – Leslie Buren (afl. "The Second Date", 2003)
  • (2003) – Elvis
  • (2004) – Jeffrey Stone
  • (2004) – Dokter (De zielenknijper)
  • Less Than Perfect (televisieserie) – Eddie Smirkoff (afl. "Arctic Nights", 2004)
  • Hoodwinked! (2005) – The Woodsman (stem)
  • (televisieserie) – Officer (stem, afl. "Truth or Scare", 2005)
  • George Lopez (televisieserie) – The Inspector (afl. "George's Extreme Makeover: Holmes Edition", 2005)
  • (dvd, 2005) – Tugger
  • (televisiefilm, 2006) – Frank (stem)
  • The Wild (2006) – Benny (stem)
  • Casper's Scare School (televisiefilm, 2006) – Alder (stem)
  • The Adventures of Jimmy Neutron: Boy Genius (televisieserie) – Coach Gruber (stem, 2 afl., 2002/2006)
  • Farce of the Penguins (dvd, 2007) – They're Aall Bitches Penguin (stem)
  • (2007) – Kerstman (stem)
  • Underdog (2007) – Dan Unger
  • (dvd, 2008) – Bernie (stem)
  • According to Jim (televisieserie, 182 afl., 2001–2009) – Jim
  • (2009) – De Laffe Leeuw
  • The Ghost Writer (2010) – John Maddox
  • The Defenders (televisieserie, 18 afl., 2010–2011) – Nick Morelli
  • (2011) – Dan Fox
  • New Year's Eve (2011) – Building Super
  • (2012) – Coach Amross
  • Legends of Oz: Dorothy's Return (2013) – Cowardly Lion (stem)
  • (2013) – Bronko
  • (2014) – Mr. Cross (stem)
  • Home Sweet Hell (2015) – Les
  • Show Me a Hero (miniserie, 2015) – Angelo Martinelli
  • (2016) – Boone Lassiter
  • (2016) – Jim
  • (2016) – Bear
  • (2016) – Diaz
  • (serie, 2017) – Bradley Mitchum
  • (2017) – Carol
  • Wonder Wheel (2017) – Humpty
  • (2017) – Coach Wittenberg (stem)

Externe link