Imerys S.A. is een Franse multinational met een beursnotering aan de in Parijs. Kernactiviteit van Imerys is het produceren en verwerken van mineralen en grondstoffen.

Geschiedenis

Het bedrijf is in 1880 opgericht als Imetal door de rijke en invloedrijke familie Rothschild door een samenvoeging van haar mijnen en industrie. Na een langzame uitbreiding van zijn activiteiten groeide het bedrijf tussen 1994 en 1998 explosief en werd het dubbel zo groot. De voornaamste oorzaak hiervoor waren enkele overnames. Door toenmalig topman Patrick Kron en zijn opvolger Gérard Buffière is sinds 1997 sterk ingezet op het produceren en verwerken van specifieke mineralen en grondstoffen, een koers die het bedrijf tot op de dag van vandaag volgt.

Huidige activiteiten

Imerys is wereldwijd actief in 50 landen op 250 locaties en bezit 151 mijnen. Het bedrijf heeft zijn activiteiten verdeeld in vier divisies die internationaal opereren:

Imerys in Nederland

Imerys had een productielocatie in Vlaardingen waar onder andere kalkslurry werd geproduceerd/verwerkt. Deze locatie sloot in 2007 haar deuren. Momenteel resteert er slechts een productielocatie van vuurvaste islolatiebeton welke gevestigd is op het Oosterhoutse industrieterrein Weststad.

Imerys in het Verenigd Koninkrijk

Een van de grootste winnings- en productiegebieden van Imerys in Europa is Cornwall waar kaolien wordt gewonnen en verwerkt. Dit uitgebreide mijnencomplex, dat zich concentreert rond St. Austell, is sinds 1999 in handen van Imerys.

Zie de categorie Imerys van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.