Zie H:H
Zie H:HD

Helpdesk

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt ...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms al binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Foto's

Het is mijn bedoeling een Wikipedia pagina te maken over mijn vader (kunstschilder-kunstsmid). Ik beschik over talrijke foto's van zijn werken. Foto's door hemzelf gemaakt en door mij bewerkt om er een fotoboek van te maken. De werken zelf zijn nu bijna allemaal in het bezit van derden. Onder welke voorwaarden kan ik die foto's in de pagina verwerken. Hou het a.u.b. simpel, ik ben zelf 75 en niet al te vlot met computers en programmering. alvast bedankt, 30/3/21 VD 2A02:A03F:E7BD:B000:5CBE:2E34:B5AA:5F59 30 mrt 2021 16:17 (CEST)

Beste VD,
Het simpelste lijkt mij om de foto's via een e-mail vrij te geven: de procedure daarvoor staat beschreven op Wikipedia:OTRS/Mijn eigen afbeelding. Overigens gaat het daarbij om auteursrechthebbenden, niet om bezitters van het werk op zichzelf. Houd er wel rekening mee dat afhandeling (door vrijwilligers) enige tijd kan duren, er is sprake van een achterstand.
Succes en laat gerust weten als u meer hulp nodig heeft. Mvg, Encycloon (overleg) 30 mrt 2021 16:21 (CEST)
Aanvullend: mag ik vragen over wie dit gaat? Een persoon moet namelijk wel voldoende encyclopedisch relevant zijn; anders is het aanmaken van een pagina mogelijk verspilde moeite. Encycloon (overleg) 30 mrt 2021 16:23 (CEST)
het gaat over Adhémar Vandroemme o.a. kunstschilder kunstsmid radiësthesist ridder in de orde van t' manneke uit de mane .Als ik wist hoe kan ik u een CV bezorgen door hemzelf opgesteld bij zijn 90ste verjaardag. VD 31/3/21
Beste VD, we zien hiervoor liever biografieën/artikelen die door anderen geschreven zijn. Bij een snelle Google-check lijkt hij in ieder geval wel enige bekendheid te hebben (is er al een eigen straat gekomen?), dus dat zou mogelijk inderdaad het geval kunnen zijn. Mvg, Encycloon (overleg) 31 mrt 2021 11:41 (CEST)
Een artikel over je vader zou goed zijn, maar een verzameling foto's van kunstsmeedwerk van je vader zou ook al fantastisch zijn. Dat soort kunst zien we niet vaak meer. Voorbeelden daarvan vastleggen is zeer te waarderen. VanBuren (overleg) 3 apr 2021 12:08 (CEST)
Ik ben in het bezit van artikels uit de periode 1942-2021 uit diverse meestal West-Vlaamse kranten en kunsttijdschriften. Recent en online te bekijken zijn o.a. ArtWay.eu.files/van noppen en het
Nederlandsdagblad van 2/4/21 katern: Guliver/cultuur blz. 1- 8 en 9. (tekst en foto's) Voortgaande op wat VanBuren schrijft denk ik dat hij het werk van mijn vader kent.
En wat de straatnaam betreft, uit documenten blijkt dat het stadsbestuur en ook Ives Leterme (eerste minister) het idee genegen zijn. Maar er zijn voorwaarden
Minimum 10 jaar overleden, er bestaat waarschijnlijk een wachtlijst, er moet een geschikte straat vrij komen, zomaar een straat hernoemen daar houden de bewoners niet van.
groeten VD 6/4/21
Oké, dat klinkt alsof hier inderdaad een artikel in zit (voor de goede orde, dat is niet afhankelijk van wel of niet zo'n straatnaam). Succes en laat het maar weten als je nog vragen hebt.
Mvg, Encycloon (overleg) 6 apr 2021 15:54 (CEST)
Ik had graag die pagina opgestart zonder tijdsdruk en zonder directe inmenging van derden, ik zie hier mogelijkheden als "zandbak", "kladblok" en "gebruiker : je gebruikersnaam/Nieuw Artikel
Wat gebruik ik best, help me even. VD 7/4/21
Het kan inderdaad handig zijn om eerst een kladblokversie aan te maken. Het beste is om daarvoor een eigen account te registreren; er staat dan rechtsbovenin beeld een link naar je persoonlijke kladblok. Encycloon (overleg) 7 apr 2021 17:30 (CEST)

Niet te indexeren pagina's

Ik zie het heel vaak: overlegpagina's van gebruikers vallen onder "Niet te indexeren pagina's". Is er een categorie waar die beter onder vallen, en zo ja, welke en is het acceptabel om iemand ander's Overlegpagina te herindexeren? Beleefde groeten, Orlando 2006-2021 (overleg) 3 apr 2021 10:40 (CEST)

Nee, dat is niet acceptabel. The Banner Overleg 3 apr 2021 11:59 (CEST)
Hallo. Met "niet te indexeren pagina's" wordt bedoeld dat de pagina's normaal niet vindbaar zijn via zoekmachines zoals google. De gebruikersnaamruimte en bijhorende overlegnaamruimte zijn overigens normaal niet meer vindbaar naar aanleiding van Overleg Wikipedia:Kladblok. Daarvoor was dat anders, vandaar dat dat sjabloon (en dus ook bijhorende categorie) vaak op zo'n overlegpagina geplaatst werd. Tegenwoordig is dat dus overbodig, maar het hoeft niet weg. Indien je jouw gebruikerspagina daarvan wilt uitsluiten, kan je {{Index}} op je gebruikerspagina en/of overlegpagina plaatsen. Een prettige dag verder. Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 3 apr 2021 19:02 (CEST)
Dank je, ik dacht dat dat betekende dat Wikipedia niet goed wist hoe 'ie de pagina moest indexeren. Orlando of Arrakon "Kharakovh" (overleg) 9 apr 2021 17:25 (CEST)
Meestal kan je klikken op een categorielink om er achter te komen waar die voor dient. Zo staat er de nodige uitleg op Categorie:Wikipedia:Niet te indexeren pagina's. –bdijkstra (overleg) 9 apr 2021 17:59 (CEST)

Naar aanleiding van

Ik zag een leuke youtubevideo The Secret of Synchronization en dacht naar aanleiding daarvan een wiki-artikel te kunnen vinden voor meer uitleg. Onder de titel synchronisatie helaas niet. Ook niet bij bijvoorbeeld metronoom. Waar dan wel? VanBuren (overleg) 3 apr 2021 21:51 (CEST)

Zie Gelijktijdigheid (natuurkunde). HVinduction (overleg) 3 apr 2021 21:54 (CEST)
Dat gaat over iets anders. Dit gaat er om dat twee oscillators die verbonden zijn (bijvoorbeeld twee metronooms op hetzelfde platform of slingers die aan dezelfde balk hangen) vanzelf in dezelfde of tegenovergestelde fase komen. Met mooie bijbehorende wiskunde. (Krijgt VanBuren dezelfde soort Youtubesuggesties als ik?) — Zanaq (?) 5 apr 2021 11:58 (CEST)
VanBuren, voor bruggen die in eigentrilling raken, zie de beroemd ingestorte (en) Tacoma Narrows Bridge, alias Galloping Gertie. Ook de Erasmusbrug (de Zwaan) in Rotterdam heeft er last van gehad; ook daar zijn dempers gemonteerd; actieve dempers zelfs, die met een motortje de trillingen tegengaan. Met gewone dempers kwamen ze er niet uit.
Zoals in de video blijkt, kun je gewoonlijk niet de brug alleen beschouwen, maar moet je de brug met het zijn verkeer en externe invloeden, zoals de wind, opvatten als een samenhangend systeem. Eigentrilling en eigenfrequentie zouden bij Synchronisatie wel genoemd mogen worden →bertux 5 apr 2021 12:50 (CEST)
Dank voor de feedback. Eigenlijk zijn de youtubevideo's heel duidelijk in het visualiseren en uitleggen van de verschillende gerelateerde fenomenen die in dit geval "synchronisatie" gemeen hebben. De voetgangersbrug over de Theems vind ik grappig waar al die mensen gelijktijdig heen en weer "dansen". Dit is een artikel vastleggen zie ik niet zitten. VanBuren (overleg) 5 apr 2021 16:14 (CEST)

Wikipedia pagina over de stoffige citroenkorst

Beste mensen,

De (Nederlandstalige) Wikipedia pagina over de stoffige citroenkorst bevat twee fouten, waarvan er een tamelijk ernstig is.

  1. De op de pagina geplaatste foto laat niet de stoffige citroenkorst zien, maar de sinaasappelkorst (een andere korstmos-soort!).
  2. Op de pagina staat "met smalle, brede berijpte lobben". Dit zinnetje moet mijns inziens luiden "met smalle, 0,5 mm brede, berijpte lobben".

(Dr.) Aren van Waarde (bioloog) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ( · bijdragen) 5 apr 2021 09:34 (CEST)

En dat is het mooie van Wikipedia. Je kan dit zelf verbeteren! Wel graag met bronnen. Denkhenk (overleg) 5 apr 2021 09:48 (CEST)
Toch ook maar even: @Rudolphous:. JanB46 (overleg) 5 apr 2021 10:02 (CEST)
De foto heb ik al gecorrigeerd, de titel daarvan gaf al aan dat het een andere soort was. Ook de andere informatie klopt, daar ben moet ik nog een bron bij zetten. Hartelijk dank, Aren van Waarde! →bertux 5 apr 2021 10:05 (CEST)
Dank voor de verbeteringen. Rudolphous (overleg) 5 apr 2021 10:09 (CEST)

Wachtwoordresetmail

Hoe kan ik een wachtwoordresetmail toegezonden krijgen? Gouwenaar (overleg) 5 apr 2021 12:56 (CEST)

Via Speciaal:WachtwoordOpnieuwInstellen, mits het emailadres eerder is ingevoerd in de instellingen. N👁vopas (overleg) 5 apr 2021 14:41 (CEST)
Hartelijk dank. Gouwenaar (overleg) 5 apr 2021 16:26 (CEST)

Van kladblok naar artikel

Hallo, Ik ben net begonnen met het aanmaken van een eerste artikel op mijn kladblok. Ik heb een aantal vragen.

1. In het artikel dat ik schrijf, komen er een aantal plaatsnamen (en de naam van koningin Wilhelmina) voorbij. Hiervan staan al artikelen op de Nederlandse Wikipedia. Als ik mijn artikel op de gewone wikipedia zet, komen deze namen dan vanzelf in html in de tekst te staan? Of moet ik daar nog iets voor doen?

2. Hoe krijg ik de tekst vanuit mijn kladblok als gewone, openbare tekst op wikipedia?

Ik zie de reactie wel tegemoet.

Met vriendelijke groet, Herman de Groot – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door (overleg · bijdragen)

Hallo , welkom!
Een eerste tip is Wikipedia:Snelcursus - mocht je die pagina's nog niet gelezen hebben. Dan de twee vragen:
  • Daar moet je nog wat voor doen. Als je bijvoorbeeld naar koningin Wilhelmina een link wil maken, doe je dit in de code op de volgende manier:
[[Wilhelmina der Nederlanden]]
dat wordt in de tekst:
Wilhelmina der Nederlanden
Wil je de link een andere tekst geven, kan dat zo:
[[Wilhelmina der Nederlanden|Koningin Wilhelmina]]
dat wordt in de tekst:
Koningin Wilhelmina
  • De beste manier om de kladbloktekst te publiceren is in dit geval om de broncode van het kladblok te kopiëren, en vervolgens te plakken op Gabriel Hanedoes (klik op rode link).
Succes en laat het gerust weten als je meer hulp nodig hebt. Mvg, Encycloon (overleg) 6 apr 2021 00:05 (CEST)

feedback op concept pagina

Ik heb een concept pagina op mijn kladblok. Een volledige revisie van een pagina over Josee Hussaarts, die eerder korte tijd is gepubliceerd, becommentarieerd, en op mijn verzoek teruggeplaatst naar mijn gebruikersruimte. Voordat ik opnieuw de pagina ter publicatie aanbiedt wil ik graag nog wat feedback over vorm en inhoud.Robluca (overleg) 6 apr 2021 10:34 (CEST)Robluca

Het gaat om Gebruiker:Robluca/Kladblok. Denk vooral aan interne links. Daarnaast is het gebruikelijk de voornaam meestal weg te laten. — Zanaq (?) 6 apr 2021 12:19 (CEST)

Apart kopje voor referenties?

Ik gebruik nu het sjabloon Sjabloon:Appendix in mijn artikel (als voorbeeld toeslagenaffaire). Er staat dan in redelijk (in vergelijking met kopjes) klein lettertype Bronnen, noten en/of referenties, wat ik al opmerkelijk vind. Vervolgens staat dan boven bij de inhoudsopgaven wel de kopjes Literatuur, Noten en Referenties. Maar mijn vraag gaat eigenlijk vooral over de mobiele versie. Daar bestaan die laatste drie kopjes niet, en moet je naar het kopje Varia in dit geval gaan, om naar de referentielijst te gaan. Dat vind ik een beetje verwarrend. Mijn vraag is, is het wenselijk om alsnog een kopje boven Appendix te zetten? Dus in mijn geval (als je alles op aparte regel weet te zetten wat me hier niet lukt):

<!-- 06 apr 2021 18:31 (CET) --> == Bibliografie == {{Appendix|2= === Literatuur === * Lorem ipsum === Noten === {{References|group=noot}} === Referenties=== {{references||3}} }}
Dan ontstaat er een apart kopje in de mobiele versie, waar je makkelijk heen kan gaan, mocht je geïnteresseerd zijn in de referenties. Ik kwam alleen deze werkwijze niet tegen bij Etalage artikelen, dus ik wilde vragen of dit wenselijk is? Dajasj (overleg) 6 apr 2021 18:44 (CEST)

Ik zou er in dit geval een kopje ==Bronvermelding== boven zetten. Het automatisch gegenereerde kopje '''Bronnen, noten en/of referenties''' wordt dan overbodig inderdaad. Je kunt dat voorkomen door in plaats van {{Appendix|2= de code {{Appendix||2= te gebruiken, met een dubbele opstaande streep dus.
Ik vind [https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Toeslagenaffaire&diff=58652479&oldid=58652473 deze versie in zowel de mobiele als de standaardweergave er het best uitzien, omdat de bronvermelding in de inhoudsopgave gescheiden is van de rest van het artikel. Maar het blijft een kwestie van smaak. -B kimmel (overleg) 6 apr 2021 18:56 (CEST)
O helemaal top dat dat automatische stukje dan ook verdwijnt! Ik ga dit vaker gebruiker. Heel erg bedankt voor je snelle reactie en hulp :)Dajasj (overleg) 6 apr 2021 19:00 (CEST)

Jan ten Kate (politicus)[bewerken | brontekst bewerken]

Bovenstaand artikel wil ik graag plaatsen op het doorverwijspagina Jan ten Kate. Kan iemand mij daarbij helpen? JasperWiki86 (overleg) 7 apr 2021 06:48 (CEST)

Dat zal door een moderator verschoven moeten worden. Je kunt de werkwijze volgen die bovenaan WP:AV beschreven staat. Encycloon (overleg) 7 apr 2021 11:34 (CEST)
Ik denk dat Sb008 en ik op Jan ten Kate al gedaan hebben wat @JasperWiki86 bedoelde, maar de formulering is voor meerdere interpretaties vatbaar  →bertux 7 apr 2021 11:46 (CEST)
O, de link naar het artikel? Dat is simpeler inderdaad. Encycloon (overleg) 7 apr 2021 11:58 (CEST)
Dat bedoelde ik inderdaad. Het is gelukt zo te zien. Dank! JasperWiki86 (overleg) 7 apr 2021 14:58 (CEST)

Vlaamse huis alcazar in kontich[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaamse huis alcazar in kontich

Het Vlaams Huis Alcazar in Kontich bestaat, zie bijvoorbeeld Vlaams Belang neemt afscheid van Werner van Echelpoel. Maar wat wilt u hiermee? →bertux 7 apr 2021 08:29 (CEST)
Ze gaan de gele dakpannen paars schilderen. --Sb008 (overleg) 7 apr 2021 08:32 (CEST)

Graanmolen in Zelhem[bewerken | brontekst bewerken]

goede morgen, ik kijk op de lijst van maalvaardige molens en ik mis de Coops Molen, recent gerestaureerd. Hoe krijgen we deze keurige molen op Uw lijst ? Vriendelijke groet, Carel Coops

217.123.96.222, Bedoelt u de Coopsmölle, Rijksmonument 527613, aan de Wiekenweg 5? Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 7 apr 2021 18:25 (CEST)

Probleem met handtekening?[bewerken | brontekst bewerken]

Ik kreeg onderstaand bericht. ik ervaar echter geen probleem. Moet ik iets doen? mvg HenriDuvent 7 apr 2021 19:05 (CEST)

Problem with your custom signature

<languages /> Your account has an invalid custom signature set in the account preferences. A change to Wikipedia's software has made your current custom signature incompatible with the software. You can see your custom signature settings at Special:Preferences#mw-prefsection-personal-signature. You can check your signature at https://signatures.toolforge.org There are multiple possible errors. This message is being sent to people who have the "Mismatch between link and username" error. The problem: Your signature links to a different user account. This often happens when you set a custom signature and then change your username. The solutions: There are two ways to fix this problem. You can reset your signature to the default, or you can modify your signature.

Hoi HenriDuvent, het lijkt erop dat jouw handtekening verwijst naar Gebruiker:Henriduvent, je oude naam. Waarschijnlijk is het opgelost als je dat aanpast. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 7 apr 2021 19:18 (CEST)
Inderdaad. Dat bericht is best wel slecht geschreven, met "Your signature links to a different user account" bedoelen ze in dit geval "Your signature links to a subpage". Zie ook mw:Talk:New requirements for user signatures/Help#Wrong error?bdijkstra (overleg) 7 apr 2021 20:22 (CEST)
In de Engelse Wikipedia speelt het probleem niet, daar heb je geen gestileerde handtekening. Maar hier linkt je handtekening naar het hernoemde account. Technisch gezien maakt die hoofdletter het een heel ander account. Kennelijk heeft de software niet door dat het een hernoemd account is.
De Wiki's draaien op dezelfde software, zij het dat sommige updates net enkele dagen eerder op de een of de andere versie uitgerold kunnen worden.
Er is hier, anders dan bij het door bdijkstra gelinkte geval, geen sprake van een subpagina. De omschrijving klopt hier feitelijk wel (al was het netter geweest als de hernoeming was opgepikt door de software). Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 7 apr 2021 21:15 (CEST)
Ja sorry, mijn bijdrage ging over iets anders. –bdijkstra (overleg) 7 apr 2021 21:31 (CEST)
Dank, ik heb iets veranderd, nu zou het moeten deugen, hg HenriDuvent 7 apr 2021 23:04 (CEST)
Inderdaad, helemaal in orde. Zie hier. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 8 apr 2021 00:33 (CEST)

Hele artikelgeschiedenis als gecontroleerd markeren[bewerken | brontekst bewerken]

Er staan meer dan 100 ongecontroleerde wijzigingen van Big Brother 2021‎ bij Recente wijzigingen. Een andere gebruiker heeft voor zover ik kan zien alles hersteld wat er aan vandalisme gepleegd is. Dus inhoudelijk heeft het geen zin om alle wijzigingen door te lopen en op controleren te klikken. Ik vind dat ook niet per se een aantrekkelijk klusje. Dus ik vroeg me af of bijvoorbeeld de moderators de mogelijkheid hebben om gewoon alles in één keer te markeren als gecontroleerd. Anders ga ik daar vandaag nog eventjes doorheen lopen. Dajasj (overleg) 8 apr 2021 09:36 (CEST)

Ik heb er twintig minuten op verschillende pagina's naar gezocht, ook op enwiki en MediaWiki, beginnend bij Wikipedia:Markeer als gecontroleerd, maar geen enkele aanwijzing gevonden dat je meerdere versies tegelijk kunt markeren  →bertux 9 apr 2021 17:11 (CEST)
Markeren is wel degelijk zinvol. Ze verdwijnen dan namelijk van Speciaal:RecenteWijzigingen en daarmee besparen we andere controleurs werk: zie Wikipedia:Markeer als gecontroleerd. Wikiwerner (overleg) 9 apr 2021 18:20 (CEST)
Was dat de vraag?  →bertux 9 apr 2021 18:49 (CEST)

Wikipedia pagina aanmaken[bewerken | brontekst bewerken]

Hallo,

Ik heb momenteel al drie keer een wikipedia pagina voor het bedrijf "FAYMONVILLE" willen aanmaken in het Nederlands, Duits en Engels. Helaas werd deze iedere keer opnieuw door Wikipedia verwijderd. Er bestaat al een Franse pagina "FAYMONVILLE (ENTREPRISE)". Is het mogelijk om deze gewoon te vertalen?

https://fr.wikipedia.org/wiki/Faymonville_%28entreprise%29

Ik heb de tekst al vertaald in alle talen, zou iemand me deze in een pagina willen zetten en die dan linken met de Franstalige pagina? Of mij verdere uitleg geven over hoe ik dit kan doen, want mij lukt het niet.

MAR2000WAL (overleg) 9 apr 2021 16:48 (CEST)

Alvast Bedankt,

m.v.g., MAR2000WAL

Hallo MAR2000WAL,
Wat de alhier verwijderde pagina betreft: die was in het Duits geschreven en niet in het Nederlands. Mvg, Encycloon (overleg) 9 apr 2021 16:52 (CEST)

Op archive.org gearchiveerde pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

In de kroeg werd kort geleden gesignaleerd dat het artikel over Jan Wils (architect) wel erg veel dode links bevatte. Ik heb, op aangeven van Edoderoo, een aantal van de afbeeldingen teruggevonden in archive.is. Ik heb daarna de ook al door Edoderoo gevolgde werkwijze toegepast: de dode link vervangen door een link naar de gearchiveerde pagina, bijvoorbeeld http://libserv.tudelft.nl/tresor/books/Architectuur/Wendingen/dvd4/mm0_0006/mm0_0013.jpg door https://archive.is/ifV7. Nadeel daarvan is dat die tweede link uitsluitend een code is, en helemaal geen informatie meer geeft over de herkomst (tudelft), het tijdschrift (Wendingen), en de manier waarop die was opgeslagen (dvd4/dvd4/mm0_0006/mm0_0013.jpg), wat uit de oude link allemaal nog wel was af te leiden. In elk geval op de Duitse Wikipedia, en ik meen ook op de Engelse, wordt bij een link naar archive.org ook de oorspronkelijke url nog genoemd. Ik kan op deze taalversie geen sjabloon vinden, of enige uitleg bij de InternetArchiveBot, om zoiets hier ook netjes voor elkaar te krijgen. Wie nu de oorspronkelijke links zoekt, moet in de geschiedenis van het artikel kijken, en dat wordt over enkele jaren zoeken naar een naald in een hooiberg. Heb ik bij het zoeken iets over het hoofd gezien of zijn er anders voorbeelden waarin dit handmatig is opgelost? 77.164.133.132 9 apr 2021 17:28 (CEST)

Zie {{Citeer web}}, je kan daar via de parameters alle info aangeven waaronder de oorspronkelijke url |url= en de url van de gearchiveerde pagine |archiefurl=. --Sb008 (overleg) 9 apr 2021 17:36 (CEST)
Archive.is heeft een short link en een long link, waarvan die laatste de originele URL bevat en de archiveerdatum. Deze is te verkrijgen via het knopje 'Share' op de archiefpagina. –bdijkstra (overleg) 9 apr 2021 18:02 (CEST)
Dank voor de snelle reacties. De eerste tip, met 'citeer web' is doorgaans goed bruikbaar (dank daarvoor) maar in het hierboven genoemde voorbeeld niet goed toepasbaar omdat elke pagina van het tijdschriftartikel als aparte afbeelding gearchiveerd is. Ik ga de tweede methode, met de long link, nu even uitproberen. 77.164.133.132 9 apr 2021 18:52 (CEST)
Schitterend, zie hier. Precies wat ik bedoelde. 77.164.133.132 9 apr 2021 19:01 (CEST)

Centre Pompidou

In jullie tekst over de Centre Pompidou staat vermeld dat het in 1977 open ging. Hoe verklaart u dat ik het bezocht in 1967? Het was toen pas geopend. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ( · bijdragen)

Interessante vraag, kunt u nog meer vertellen over uw bezoek van 1967? Het lijkt aardig goed gedocumenteerd dat pas in de jaren 70 met de bouw is begonnen, dus dit klinkt raadselachtig. Apdency (overleg) 10 apr 2021 20:42 (CEST)
Zelfs het ontwerp was er pas in 1971, en de officiële opening was dus in 1977. Maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat in het mondaine Parijs alles eigenlijk tien jaar eerder gebeurt. — Matroos Vos (overleg) 10 apr 2021 21:54 (CEST)

Kladblok

Hey,

Ik ben nieuw en heb een paar vraagjes. -Hoe kan ik in kladblok iets maken en opslaan zonder het te publiceren. - Hoezo staat kladblok in het rood?

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door (overleg · bijdragen)

Hallo ,
Welkom! Je kunt in je kladblok niet iets opslaan zonder het te publiceren: wel kun je de functie "toon bewerking ter controle" gebruiken.
Het kladblok staat nu nog in het rood omdat de pagina niet bestaat. Zodra je er iets publiceert, zelfs een lege pagina, wordt de link blauw.
Succes verder, Encycloon (overleg) 10 apr 2021 21:28 (CEST) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Het stemmen van een gitaar

In wikipedia staat een goed artikel over het stemmen van allerlei muziek instrumenten. Toch vond ik erg weinig informatie over het stemmen van een gitaar. Dus heb ik bij het kopje "overleg" een redelijk uitgebreid verslag gedaan hoe een gitaar gestemd kan worden. Nu heb ik een aantal vragen. 1- Is het verstandig om dit op pagina STEMMEN (muziek) te plaatsen of kan er beter een nieuwe pagina STEMMEN (gitaar) aangemaakt worden? 2- In dit artikel heb ik het over 2 manieren van stemmen. a) standaard dus vinger op de 5de fret en de volgende snaar op klank aandraaien. b) vibratisch dus vinger zacht op de 5de fret (van de dikke E snaar) zetten en aanslaan. Direct na het aanslaan loslaten waardoor er een hoge toon nafibreerd. De snaar heeft dan 3 stille punten en resoneerd op 4 plaatsen als zoiets: /\/\/\/\. De volgende snaar (A snaar) hetzelfde, maar op de 7de fret. Dan heeft de snaar 2 stille punten en fibreert op 3 plaatsen: /\/\/\. Het geluid zou hetzelfde moeten zijn. Zoniet, dan moet er gedraaid worden om de snaar te spannen (naar hoger geluid) of te ontspannen (naar lager geluid).

In dat artikel ben ik nog niet zo technisch bezig als hier. Willen we zulke technische gegevens wel op Wiki hebben? (overleg) 11 apr 2021 02:55 (CEST)


Ooh en nog iets. Voor het stemmen van gitaar naar bijvoorbeeld Drop D tuning en Open C tuning staan op de Engelse WikiPedia erg mooie plaatjes, die dit erg verduidelijken. Mag ik deze plaatjes kopiëren naar de Nederlandse WikiPedia? (overleg) 11 apr 2021 03:28 (CEST)

Tabulatuur van de hoofdriff van "Flower" door Soundgarden. Het wordt gespeeld in drop D-tuning. De snelle veranderingen zijn bijna onmogelijk te spelen zonder een drop D-tuning te gebruiken.
De plaatjes hoef je niet te kopieren. Deze staan op Commons en kunnen daarom ook hier gebruikt worden. De gebruikte wikilinks op EN-Wiki kan je ook hier gebruiken waarbij je "File:" eventueel (niet noodzakelijk) verandert in "Bestand:" en het bijbehorende onderschrift (het deel na het laatste "|" teken) naar het Nederlands vertaalt. --Sb008 (overleg) 11 apr 2021 04:37 (CEST)

Het is een kwestie van smaak waar je de informatie neerzet. Daar zijn geen vaste regels voor. Ik vind zelf lange artikelen niet prettig. Zorg je wel voor goede bronnen en neem je die op in het artikel? En maak links tussen de artikelen zodat ze vindbaar zijn.. Schrijven uit je hoofd... ook al ben je een expert... wordt door sommigen niet gewaardeerd. ook artikelen met een gebruiksaanwijzing, "how to" worden bekritiseerd. o.a. om die redenen schrijf ik zelf over klarinet spelen in wikibooks. nog niet over stemmen en zuiver spelen trouwens... succes! Elly (overleg) 11 apr 2021 08:30 (CEST)