Gert De Mangeleer (Dendermonde, 22 juli 1977) is een Belgische kok en was mede-eigenaar van een restaurant met drie Michelinsterren; In 2018 hebben ze besloten ermee op te houden. Hij baatte samen met het restaurant Hertog Jan uit.

Carrière

Na zijn humaniora, volgde De Mangeleer een horecaopleiding. Hij volgde de tso–kwalificatie hotel-restaurant in Ter Groene Poorte te Brugge.

Na zijn opleiding werkte hij vier jaar lang bij chef Danny Horseele van 't Molentje, in Zeebrugge. Daar leerde hij het vak en groeide er een band met sommelier Joachim Boudens, verkozen tot beste sommelier van België in 2005 en 2011.

Samen besloten ze hun energie in Hertog Jan te steken, een populaire wijnbrasserie die ze overnamen van Guido Francque in juli 2005. Amper anderhalf jaar later, in 2007 werden ze bekroond met een eerste Michelinster. In de Michelingids 2010 kwam daar een tweede ster bij. In 2012 volgde dan de absolute bekroning voor Hertog Jan met een derde Michelinster. in de GaultMillau-gids behalen zij sinds 2013 18,5 op 20.

Gert De Mangeleer behaalde daarnaast, al dan niet samen met zakenpartner Joachim Boudens, talrijke prijzen en bekroningen waaronder de titel "beste Europese chef van het jaar" op de gastronomische beurs Madrid Fusion in 2014. De Mangeleer is intussen ook een populaire en veelgevraagde mediafiguur geworden

In 2012 kondigde het duo de aankoop aan van een oude hoeve in Zedelgem bestemd voor renovatie en uitbreiding, om er vanaf 2014 hun Hertog Jan in onder te brengen. Het oude Hertog Jan-pand bleef hun eigendom en heropende in juli 2014 als (Love. Eat. Share. Smile.), een origineel en hip Iberisch getint brasserieconcept. Tussendoor openden ze van maart tot mei 2014 een blitse pop-up bistro-met-bar 'Yellow' in het prachtig gerestaureerde Huis de Marenzi aan de Brugse Vismarkt. Eind 2018 wijzigt Hertog Jan van formule en zal slechts enkele avonden per maand open zijn. Het restaurant L.E.S.S. verandert zijn naam in L.E.S.S. by Hertog Jan en verhuist naar 't Zand in de Brugse binnenstad.

Bibliografie

  • Marchand du sel. [Z.p., 2010]. (350 genummerde en door De Mangeleer en Boudens gesigneerde exemplaren)
  • Καλόν. Kalon. Zoals het hoort te zijn. [Z.p., 2013]. (150 genummerde en door De Mangeleer en Boudens gesigneerde exemplaren)

Literatuur (selectie)

  • Michelin- en Gault & Millaugidsen vanaf 2007.
  • 'Gert De Mangeleer', in: 3 etoiles 36 (janvier/février/mars 2013), p. 64-75.